Linkuri accesibilitate

Moldova și evaziunea fiscală via banca HBSC (MoldStreet)


Iurie Leancă în fața Parlamentului (Ziarul Național).

O anchetă realizată de către International Consortium of Investigative Journalism din Washington a stârnit curiozitate în presa de la Chişinău. Ancheta dezvăluie că banca HSBC din Elveția a obținut profituri importante din administrarea secretă de conturi de peste 100 miliarde de dolari ale unor grupări criminale, traficanți de arme și diamante. Sunt implicaţi peste 100.000 de indivizi din 200 de țări, inclusiv din Moldova. „MoldStreet” scrie că, în funcție de suma totală depozitată de clienți din Moldova, ea ocupă locul 139 din cele 203 țări, valoarea conturilor pe care banca le-ar fi ținut secrete fiind de 22.8 milioane de dolari.

Ancheta arată că primul cont a fost deschis de un „moldovean” la HSBC din Elveția încă în 1989. Cel mai mare cont deținut de o persoană care are legături cu Republica Moldova este în sumă de 20,9 milioane de dolari. Mai mult, potrivit anchetei, unul dintre cei opt clienți care au legătură cu Republica Moldova are cetățenie moldovenescă, însă nu îi este dezvăluită identitatea.

Jurnaliştii săptămânalului „Economist” analizează felul în care a fost executat bugetul de stat în 2014. „Anul trecut bugetul public naţional a acumulat un deficit de aproape două miliarde de lei - 1,8 % din PIB, arată datele Ministerului Finanţelor. Aceasta în condiţiile în care veniturile au însumat 42,46 mld. de lei, în creştere semnificativă faţă de 2013 însă sub aşteptările autorităţilor, iar cheltuielile au ajuns la 44,4 mld. de lei. Tradiţional, cele mai multe venituri au fost administrate de Fisc, iar cele mai semnificative devieri între veniturile preconizate și încasările efective se înregistrează la veniturile fondurilor speciale, impozitele pe proprietate şi accize”, scriu autorii.

Cea mai bună soluție ar fi ca Iurie Leancă să nu meargă în Parlament, dacă nu va găsi voturile necesare”. Este o ideea avansată de editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional”. Potrivit lui, Iurie Leancă ar trebui să anunțe că nu a găsit o majoritate care să susțină Guvernul și să urmeze renegocierea Acordului de constituire a Alianței pentru Moldova Europeană care să includă și liberalii. „Totul depinde acum de Partidul Democrat dacă acceptă liberalii la guvernare”, este de părere editorialistul „Ziarului Naţional”, mai scrie Nicolae Negru.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, este de părere că cea mai bună soluție pentru R. Moldova este o coaliție majoritară. Fie cu liberalii, fie cu comuniștii. Dacă nu merge niciuna dintre cele două rele, deja e mai bine să fie un Guvern minoritar, decât alegeri anticipate, susține totuşi Arcadie Barbăroșie.

Victor Ciobanu scrie în editorialul său publicat pe pagina web a „Ziarului Naţional” că indiferent de cine va fi condus Guvernul, nu are așteptări mari. „Indiferent de faptul ce componență nominală și ce program va avea. De ce? Văzând deja experiența colaborării proeuropenilor noștri, nu pot să cred că, de vineri (sau încă peste o lună), un Guvern va începe să facă pe bune reforme profunde. În ritm accelerat, pentru că am pierdut atâta timp și trebuie de recuperat! Pentru că am rămas restanțieri de la guvernarea precedentă”, notează autorul.

Anastasia Nani şi Natalia Cozma scriu pe portalul „Anticorupţie” că autorităţile din Chişinău risipesc anual sute de mii de lei pentru două gimnazii din sectorul Botanica în care nu se mai fac lecții din 2012. „Cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pentru salarizarea celor două directoare și a câtorva paznici, care supraveghează clădirile lăsate să se năruie”, scriu autorii. Reporterii mai precizează că Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chișinău a propus de opt ori aleşilor locali să lichideze de jure instituţiile, pentru ca spaţiile să poată fi oferite unor şcoli ce se înghesuie în grădiniţe. Consilierii comunişti se opun însă, pe motiv că elevii n-ar avea condiții mai bune dacă s-ar muta.

Reporterii Agenţiei de ştiri Infotag scriu că liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, este îngrijorat de „situaţia de la segmentul transnistrean-ucrainean al frontierei, precum şi practica continuă de limitare artificială a posibilităţilor economice ale Transnistriei”. Autorii fac referire la site-ul „preşedintelui” autoproclamatei republici. Potrivit sursei, Evgheni Şevciuk a declarat la întrevederea cu reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic, că „Moldova continuă să creeze premise pentru sugrumarea Transnistriei”. „În particular, refuză să elibereze întreprinderilor transnistrene certificate fitosanitare, necesare pentru tranzitarea produselor agricole prin Ucraina în Rusia. Iar cetăţenii Rusiei ce locuiesc în Transnistria sunt limitaţi în libertatea circulaţiei şi nu pot pleca în Ucraina. Economia este slăbită de acţiunilor motivate politic ale Moldovei şi Ucrainei”, a mai spus Evgheni Şevciuk.

XS
SM
MD
LG