Linkuri accesibilitate

Cine (n-)are nevoie de portalul guvernamental al datelor deschise


De ce întîrzie elaborarea cataloagelor?

Poliţia de Frontieră anunţă că demarează consultări publice în vederea formării catalogului de date deschise. Documentul ar urma să faciliteze accesul la informaţii de interes public pentru cetăţeni. Guvernul a obligat cu doi ani în urmă instituţiile de stat să elaboreze cataloage de date deschise care ulterior să fie publicate pe un singur site, Date.gov.md, în ideea transparentizării actului de guvernare. Deocamdată doar o singură instituţie, Biroul Naţional de Statistică a definitivat şi a publicat acest catalog de date. Relatează Alla Ceapai.

Pentru a şti exact ce date, statistici şi informaţii administrate de Poliţia de Frontieră ar putea fi de interes major pentru public instituţia a adresat un apel cetăţenilor, jurnaliştilor, dar şi activiștilor din sectorul asociativ îndemnându-i să formuleze propuneri privind informaţiile dorite. Toate propunerile vor fi expertizate de juriştii instituţiei, care ar urma să decidă care date pot fi puse la dispoziția publicului larg si care date vor rămâne totuși clasificate. Ulterior acestea se vor regăsit într-un catalog unic de date deschise care va fi accesibil atât pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră, cât şi pe portalul guvernamental unic de date deschise date.gov.md. Specialista responsabila cu aplicarea modelelor de e-guvernare in structurile Poliţiei de Frontieră, Tatiana Catana, spune că cetăţenii vor putea accesa liber date pe care până acum instituţia nu le-a publicat din varii motive:

„Vor putea fi găsite date statistice bunăoară despre traversarea frontierei de stat într-o anumită perioadă de timp, câte persoane au traversat, câţi minori, câte mijloace de transport, câte persoane au încălcat trecerea frontierei. Sunt date pentru cetăţeni, ca ei să ştie care este numărul de traversări, care este fluxul de persoane care pleacă din ţară sau care intră pe teritoriul ţării. la moment nu sunt asemenea date publicate pe pagina oficială a instituţiei. Zilnic primi solicitări din partea presei şi le oferim careva date statistice. Acum vrem să creăm un catalog care permanent va fi public şi actualizat, astfel ca presa să nu ne telefoneze. Datele care vor fi deschise nu trebuie să conţină date cu caracter personal, nu trebuie să conţină careva date secrete care nu pot fi deschise.”

Guvernul a adoptat în urma cu 14 luni o hotărâre prin care a obligase instituţiile statului în maxim trei luni să elaboreze Cataloage de date deschise. Până în prezent, doar Biroul Naţional de Statistică a elaborat şi a publicat acest document. Alte două instituţii, Ministerul Educaţiei şi cel al Apărării, sunt în faza de a-l definitiva. Iar Poliţia de Frontieră abia a procedat la consultări publice pe marginea elaborării Catalogului de date deschise. Aceasta întârziere poate fi explicată prin faptul că elaborarea cataloagelor de date deschise e un proces continuu spune directoarea centrului de guvernare electronică Stela Mocanu:

„Cu siguranţă avem restanţe. Ar fi trebuit mult mai repede să avem aceste cataloage de date. Anul trecut însă nu toate instituţiile au reuşit să-şi elaboreze aceste cataloage de date. Acum a venit un nou val de deschidere, dacă îl pot numi aşa, noi am recomandat colegilor din autorităţile publice centrale să mai facă o inventariere pe interior să vadă ce date colectează, care din ele sunt deschise, să facă acest catalog de date şi să-l consulte şi cu societatea civilă să vedem dacă totul este clar, dacă sunt şi alte date care au fost uitate de autorităţi.”

Coordonatoarea de date deschise de la Centrul de guvernare electronică Livia Ţurcanu spune că pe de o parte instituţiile statului ar trebui să apese pe accelerator în acelaşi timp însă şi societatea civilă trebuie să fie mai insistentă revendicându-şi dreptul de a avea acces liber la date publice de interes major:

„Pe lângă faptul că din partea instituţiei în cauză trebuie să fie drive-ul de a deschide date, e foarte bine şi cererea de date să fie activă, fie că este din partea jurnaliştilor, sectorului asociativ sau cetăţenilor. Atunci când şi cererea de date este activă şi ministerele sunt mai motivate să deschidă aceste date, pentru că ştiu care este cererea.”

Portalul guvernamental de date deschise Date.gov.md a fost lansat în 2011, guvernul investind 10 mii de dolari din bani publici, în ideea transparentizării actului de guvernare. Deocamdată, acest portal nu se ridică la înălţimea unor rigori moderne din varii motive observă experţii care monitorizează cât de deschise sunt instituţiile publice, fără a pune îndoială utilitatea platformei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG