Linkuri accesibilitate

Ucraina în centrul activității diplomatice internaționale a săptămînii


Angela Merkel astăzi la sosirea la Washington
Angela Merkel astăzi la sosirea la Washington

Criticii politicii precaute a liderului american sunt tot mai insistenți în cererile lor ca Washingtonul să ajute Kievul cu arme letale.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, explică Washingtonului de ce crede că înarmarea Ucrainei nu este o soluție, după ce în cursul dimineții miniștrii de externe din UE au amânat aplicarea unor noi sancțiuni pentru a da o șansă convorbirilor de pace.

Agenția Reuters notează că Merkel urma să aibă un interlocutor binevoitor la Casa Albă în persoana președintelui Statelor Unite, Barack Obama – dar criticii politicii precaute a liderului american sunt tot mai insistenți în cererile lor ca Washingtonul să ajute Kievul cu arme letale, chiar cu prețul înrăutățirii și mai profunde a relațiilor cu președintele rus Vladimir Putin.

În ultimele 24 de ore în estul Ucrainei au fost uciși nouă soldați ucraineni și șapte civili – au informat autoritățile de la Kiev, luptele cele mai dure purtându-se în continuare în preajma nodului feroviar Debalțeve, la nord-est de Donețk.

La conferința de securitate de la München, de la sfârșitul săptămânii, Merkel a spus că nu este sigur dacă dialogul va duce la un acord cu Putin, dar a insistat că trebuie explorate toate mijloacele diplomatice.

Vorbind despre opiniile că livrările de arme pentru Kiev ar fi mai eficiente, Merkel a spus că le înțelege, dar nu le împărtășește.

„Deja se află în regiune destule arme, și nu cred că prezența lor a mărit șansa rezolvării disputei pe cale militară”, a spus Merkel.

Cancelarul german, care ar urma să-l întâlnească pe Putin miercuri în Belarus, împreună cu președintele francez François Hollande, a devenit ținta criticilor aspre ale republicanilor din Congresul de la Washington, care cred că Occidentul ar trebui să ajute Kievul cu arme letale, nu doar cu materiale defensive și auxiliare. La conferința de la München senatorul John McCain a spus că „păturile nu prea dau rezultate împotriva tancurilor rusești”.

Înainte ca Merkel să fie primită la Casa Albă luni de președintele Obama, miniștrii de externe din UE au aprobat interdicții de viză și înghețări de averi împotriva unui număr sporit de separatiști ucraineni și de ruși. Dar ministrul de externe francez Laurent Fabius a anunțat că aplicarea sancțiunilor va fi suspendată până la 16 februarie pentru a facilita eforturile diplomatice.

„Principiul sancțiunilor rămâne, dar aplicarea va depinde de rezultatele concrete”, a spus ministrul francez de externe, adăugând că în funcție de evoluții sancțiunile vor fi aplicate începând de luni, 16 februarie.

Ministrul de externe britanic, Philip Hammond, a spus la Bruxelles că el și colegii lui își mențin poziția „unită”, anume că atâta vreme cât nu se înregistrează progrese la fața locului, în estul Ucrainei, nici nu poate fi vorba de „relaxarea” regimului de sancțiuni împotriva separatiștilor și a celor care-i sprijină, inclusiv Federația Rusă.

Tot astăzi Moscova, care neagă sistematic vreo implicare directă în conflictul din estul Ucrainei, a avertizat că președintelui Putin nu i se pot adresa „ultimatumuri”.

Întrebat despre speculațiile din presă că Merkel i-ar fi dat lui Putin un ultimatum în discuțiile de la sfârșitul săptămânii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus postului de radio „Govorit Moskva” că „nimeni nu i-a vorbit președintelui rus în limba ultimatumurilor, și nimeni nu o va face, niciodată”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG