Linkuri accesibilitate

Deprecierea rublei și propaganda rusă


O scrisoare a membrilor Mișcării Pan-ruse a Deținătorilor de Împrumuturi Ipotecare în Valută Străină acuză „intrigile politice ale Occidentului”.

Deprecierea rublei rusești, care a pierdut 50% din valoare față de dolar în ultimul an, a pus în dificultate mulți ruși care au luat împrumuturi în valută străină. Aceștia și-au format o asociație pentru a-și apăra interesele și au organizat deja câteva demonstrații de mică amploare la Moscova, inclusiv la sfârșitul săptămânii trecute, iar astăzi au adresat o scrisoare deschisă liderului rus, Vladimir Putin.

Autorii scrisorii publicate de ziarele economice Vedomosti și Kommersant sunt ruși care au luat împrumuturi ipotecare în valută străină. Căderea rublei din cauza ieftinirii petrolului și sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru politica din Ucraina i-a pus pe acești oameni în dublă dificultate. În primul rând nu-și pot plăti ratele la bancă, iar în al doilea rând, locuințele lor s-au scumpit semnificativ față de cele achitate în ruble.

În scrisoarea deschisă, semnatarii îi scriu lui Vladimir Putin că ar fi fost duși în eroare de băncile în căutare de profit, dar că acestea nu ar fi singurele vinovate. „Suntem primii care resimt șocul sancțiunilor economice și intrigilor politice ale Occidentului”, se spune în scrisoarea deschisă.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a recomandat băncilor comerciale să convertească în ruble împrumuturile acordate în dolari la cursul de schimb de la începutul lunii octombrie, adică de până la căderea bruscă a rublei. Dar, în scrisoarea lor, membrii Mișcării Pan-ruse a Deținătorilor de Împrumuturi Ipotecare în Valută Străină se plâng că aceasta ar fi o „jumătate de măsură” și că majoritatea băncilor nu ar avea de gând să urmeze recomandarea.

Scrisoarea nu propune vreo soluție, dar sugerează că autoritățile s-ar face parțial responsabile de vreme ce au promis să asigure stabilitatea financiară și economică în Rusia. Scrisoarea a fost publicată în urma unui miting, sâmbătă, la Moscova, la care participanții, în jur de trei mii de oameni, au colectat semnături în sprijinul apelului.

Nu este prima asemenea manifestare. Asemenea demonstrații de mici dimensiuni au loc pe fundalul scumpirii multor produse de import în Rusia, precum și a unei decizii recente a autorităților de a mări accizele la combustibil pe fundalul ieftinirii petrolului, pentru a putea menține veniturile bugetare.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG