Linkuri accesibilitate

Reuniune la vîrf programată la Minsk pe tema conflictului din Ucraina de est


Președintele ucrainean Petro Poroșenko, cancelara Germaniei, Angela Merkel și vicepreședintele american Joe Biden astăzi la Conferința Internațională de Securitate de la München
Președintele ucrainean Petro Poroșenko, cancelara Germaniei, Angela Merkel și vicepreședintele american Joe Biden astăzi la Conferința Internațională de Securitate de la München

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței urmează să se discute miercuri planul germano-francez de reglementare a conflictului.

Cancelara germană Angela Merkel, președintele Franței, François Hollande, președintele rus Vladimir Putin şi liderul ucrainean Petro Poroșenko se vor întâlni miercuri la Minsk pentru a discuta noul plan de pace pentru estul Ucrainie, iniţiat de Germania şi Franţa. Summitul a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al guvernului german după o discuţie telefonică între cei patru lideri.

Merkel și Hollande au discutat deja planul, joi și vineri, la Kiev și Moscova, cu liderii celor două țări, dar pentru moment, se pare, fără rezultate concrete.

Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, noul plan ar prevedea, în primul rând, negocierea unei linii de demarcație în estul Ucrainei, în spatele căreia să fie retrase armele grele ale armatei ucrainene și milițiilor separatiste. O astfel de linie de demarcație a fost deja stabilită în acordul de încetare a focului, negociat în septembrie anul trecut la Minsk. Acordul nu a fost însă respectat de nici o parte, iar separatiștii pro-ruși au câștigat, între timp, relativ mult teren, la care nu vor să renunțe.

Luni 9 februarie, cancelara germană Angela Merkel este așteptată la Washinton, unde va discuta Casa Albă cu președintele american Barack Obama, între altele, și despre criza din estul Ucrainei. Joi la Kiev, secretarul de stat american John Kerry declarase că în câteva zile administrația americană va decide dacă să sprijine, cu arme defensive, armata ucraineană. Un sprjin cerut insistent de președintele ucrainean Petro Poroșenko la Conferința de securitate de la München, la sfîrșitul acestei săptămâni.

Tot la München, după vizita de la Moscova, cancelara Angela Merkel a declarat că nu crede că Occidentul poate înarma Ucraina în așa măsură încât să descurajeze Rusia. În cazul unei opoziții puternice din partea aliaților europenei la ideea înarmării Ucrainei, este de așteptat ca președintele Obama să insiste asupa extinderii sancțiunilor economice împotriva Rusiei, pentru amestecul acestei țări în treburile Ucrainei și pentru anexarea abuzivă a pensinulei Crimeea.

Este şi poziţia adoptată de Secretarul de Stat american John Kerry, care, duminică, la Conferinţa internaţională de securitate dela München declara că America nu crede într-o soluţie militară a crizei din Ucraina. Dacă însă Rusia nu-şi schimbă strategia, Occidentul va fi obligat să prelungească şi să extindă sancţiunile, care au cauzat deja pierderi serioase economiei ruse.

Între timp, surse din serviciile de informaţii germane erau citate astăzi de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), cu aprecierea că numărul victimelor din estul Ucrainei ar fi de zece ori mai mare decât cifrele oficiale. FAZ citează o sursă anonimă care susţinte că din aprilie 2014, aproape 50 de mii de persoane ar fi fost ucise. Naţiunile Unite estimează numărul victimelor la peste cinci mii, cifră citată în toate discuţiile şi discursurile oficiale.

La Conferinţa internaţională dela München, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a spus că numai în regiunea Donbas, numărul victimelor ar fi de 1.200 de militari şi 5.400 de civili.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG