Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Jurnal de Chișinău”


Invitata rubricii este redactoarea-șefă Rodica Mahu.

Singur, pe masa negocierilor”, e titlul articolului Svetlanei Corobceanu, care scrie că, după aproape două luni de negocieri departe de ochii lumii ale partidelor declarate proeuropene, Iurie Leancă este astăzi în situaţia de a căuta de unul singur aliaţi în PL ori în PCRM. Observatori politici de la Chişinău se arată sceptici în ce priveşte şansele acestuia de învestire şi consideră că cei care l-au înaintat vor să arate că îşi onorează promisiunile din campania electorală, în acelaşi timp însă încearcă înlăturarea lui Leancă într-o manieră elegantă, constituţională.

Mircea V. Ciobanu dedică alegătorului moldovean şi aleşilor săi comentariul de mâine. Acesta consideră că „snoava cu Dănilă Prepeleac, personajul ghinionist al lui Creangă, e mitul nostru fundamental. Faza paşnică a mitului, cea cu negocierile, nu pune punct istoriei. Uimitor e că din înfruntările dure cu destinul, am ieşit onorabil. Depăşind eroic nişte obstacole, pe care nu am avut înţelepciunea să le evităm sau chiar ni le-am creat singuri. Dar nu am mişcat un deget până nu s-a prăbuşit mai întâi năpasta absolută peste noi, omorându-ne boii şi dărâmându-ne carul (şi acela de împrumut)”, relevă Mircea V. Ciobanu.

Adrian Ciubotaru reconsideră două subiecte abordate mai înainte: „Anul trecut spuneam că Putin se va opri la Donbas. Credeam că așa-numitele „republici populare” din Donețk și Luhansk vor fi o altă Transnistrie, nimic mai mult. Acum însă intenția de a continua războiul cu orice preț și de a captura cât mai multe teritorii în Estul Ucrainei este o evidență. Încolțit, Putin va acționa agresiv, deoarece e ros de o singură fobie: să nu fie luat cumva drept fraier. Pentru aceasta, va fi gata să arunce o bombă-două chiar și dincolo de hotarele Ucrainei, dacă va fi cazul.

A doua reconsiderare a dlui Adrian Ciubotaru se referă la Alexis Tsipras, noul prim-ministru al Greciei, despre care spusese recent că „e mai inteligent decât alegătorii care l-au votat”. Se pare însă că a greșit și de această dată, spune Adrian Ciubotaru. „Judecând după maniera în care evoluează negocierile cu partenerii europeni, la putere a venit o gașcă de aventurieri. Credeam că-s populiști și demagogi și, în acest caz, elinii ar fi avut un viitor: până la urmă, într-o democrație, orice guvernare populistă fie se adaptează regulilor jocului, fie pleacă. Cu aventurierii e mai grav. Yanis Varoufakis, ministrul finanțelor din proaspătul guvern grec, vine cu o nouă soluție „marxistă” pentru criza capitalismului și care, pentru mai multă credibilitate, merge la întruniri oficiale îmbrăcat în hainele în care conaționaliii săi greci obișnuiesc să critice, zilnic, sistemul mondial, în obositoarele lor pauze de cafea de la orele 10.00 la 14.00.”

XS
SM
MD
LG