Linkuri accesibilitate

Iohannis: accelerarea reformelor în R. Moldova este posibilă numai dacă partidele pro-europene vor forma o alianţă şi vor guverna împreună (Adevărul)


Numărul deținuților din închisorile moldovenești s-a redus cu 30% ăn zece ani (Ziarul de Gardă)

Publicaţia „Adevărul” scrie că, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul RM la Bucureşti, Iurie Reniţă, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a arătat că accelerarea reformelor în Republica Moldova este posibilă numai dacă partidele pro-europene vor forma o alianţă şi vor guverna împreună. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a menţionat că Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne”. De asemenea, preşedintele Iohannis „a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene…”, arată „Adevărul” citând un comunicat al Preşedinţiei de la Bucureşti.

MoldStreet scrie că „primul transport cu mere din Republica Moldova – două containere a câte 20 de tone din soiurile Jonagold şi Golden – au ajuns recent în Bangladesh, o ţară din Asia situată între India şi China. Merele au ajuns stare foarte bună, a anunţat cumpărătorul din oraşul de destinaţie Chittagong”. În articol se precizează că „tranzacţia a fost facilitată de Proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), un program finanţat de Guvernul SUA, în contextul eforturilor de a susţine producătorii de fructe proaspete din Moldova să penetreze noi pieţe externe”.

Editorialistul Petru Grozavu scrie în „Ziarul de Gardă” că „primele rezultate” ale vizitei la Chişinău a dlui Christoph Heusgen, consilierul pentru politică Externă şi de Securitate al cancelarului Germaniei, Angela Merkel, „se vor face resimţite, cu siguranţă, până în data de 10 februarie, ziua pentru care a fost amânată investirea în funcţie a Guvernului Leancă”. Potrivit autorului, „nu putem cunoaşte cu exactitate la ce să ne aşteptăm - la o reformatare a alianţei de guvernare – lucru cerut de PL şi respins de PDM, sau la o mai multă conciliere din partea liberalilor (fapt mai puţin posibil) în schimbul unor funcţii-cheie în celelalte servicii publice, decât în guvern, să zicem aceeaşi Procuratură Generală sau Anticorupţie, Fisc, sau trecerii acestor servicii, la iniţiativa PL, pe mâna unor reformatori europeni”. „Oricum, vizita lui Heusgen va lăsa urme şi, cu siguranţă, altfel de urme decât cele pe care le-au lăsat negocierile (cu liderii familiilor politice europene), de acum două săptămâni, de pe Aeroportul Chişinău”.

Într-un interviu acordat „Ziarului de Gardă” Ana Dabija, directorul Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), arată între altele că „10 ani în urmă, în sistemul penitenciar erau deţinuţi 10.000 de condamnaţi. Acum, acest număr s-a redus cu circa 30%, fapt cauzat de cele două amnistii din anii 2004 şi 2008, de decriminalizarea Codului Penal, dar şi de aprobarea unor măsuri alternative de pedeapsă, cum ar fi munca în folosul comunităţii”. Cum a concretizat dna Dabija, „în 2012, numărul deţinuţilor era de 6583, în 2013 – cu vreo 300 mai mulţi, iar în 2014 – 7317. Desigur, în ultimii doi ani se atestă o majorare a numărului deţinuţilor cu circa 4%-6%. Aceste date sunt explicate prin faptul că criminalitatea în R. Moldova şi indicele descoperirii infracţiunilor sunt în creştere”.

Victor Moşneag scrie în articolul său din „Ziarul de Gardă” că „în următoarele săptămâni, procurorii vor veni în Parlament cu un demers prin care se va cere retragerea imunităţii deputatului PDM Constantin Ţuţu, inculpat într-un dosar penal, în care este învinuit de huliganism şi în care riscă 3 ani de puşcărie”. Cum precizează în continuare autorul, „dosarul, după alegerea lui Ţuţu în calitate de deputat, a fost suspendat. De imunitatea luptătorului „beneficiază” acum şi ceilalţi inculpaţi din dosar, inclusiv persoana învinuită de omor. Aceştia, la fel, nu pot fi pedepsiţi, din moment ce dosarul nu se examinează. Această stare s-ar putea prelungi pe un termen nedefinit, dacă majoritatea deputaţilor nu vor fi de acord cu solicitarea procurorilor”.

XS
SM
MD
LG