Linkuri accesibilitate

Anexarea Crimeii de către Federația Rusă a pus punct iluziei Occidentului că se poate colabora cu Rusia în cadrul unui parteneriat (Alexandru Grumaz în Adevărul)


Se vorbește despre închiderea rafinăriei Lukoil din România (Evenimentul zilei)

Alexandru Grumaz, care scrie în „Adevărul”, face astăzi o analiză a schimbărilor din politicile de securitate ale Europei și Americii, de o parte, și ale Rusiei de partea cealalată. Teza analistului este că anexarea Crimeii de către Federația Rusă a pus punct iluziei Occidentului că se poate colabora cu Rusia în cadrul unui parteneriat. Articolul trece în revistă ultimii 25 de ani în relația statelor democratice cu Rusia și, desigur, se oprește la momentul invaziei rusești în Georgia, la care reacția occidentală a fost nesigură. Dar criza din Ucraina reprezintă adevăratul punct de inflexiune. ”Reprezintă cea mai profundă criză din regiunea estică a Europei, de la încheierea Războiului Rece până astăzi. Ea loveşte direct în securitatea comună a Europei. Flancul estic al NATO este complet expus, cu o creştere a insecurităţii în zona Ţărilor Baltice şi a Mării Negre. Agresiunea Rusiei a trezit NATO la realitatea geostrategică a zonei adiacente”, scrie Alexandru Grumaz. El insistă că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu poate fi pus în câtca regimului luiViktor Ianukovici, ci încoroporează ”o strategie pe termen lung a Moscovei de a implementa o logică de fier referitoare la propriul interes în fosta zonă de influenţă sovietică”. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu va apela mai mult ca sigur la o declarație fățișă de rîzboi, mai arată analistul dela „Adevărul”. El va alimenta pe mai departe războiul hibrid și spionajul, or, la acest ultim capitol, România tocmai stă rău, cu o legislție neclară, incompletă și cu o vizibilă lipsă de claritate a mizelor politice în a fi completată. Alexandru Grumaz pomenește în acest articol conceptul Intermarium, propus pentru prima dată de generalul polonez Jozef Pilsudski, după Primul Război Mondial, dar abandonat ulterior. La vremea rspectivă, se refera la apărarea teritoriului dintre Marea Neagră și Marea Baltică împotriva URSS, dar și a Germaniei. Inaplicabilă atunci, o asemenea alianță pare posibilă acum, dar stabilindu-și drept adversar Federația Rusă, arată Alexandru Grumaz, căruia i se pare o certitudine că Statele Unite reinstituie sistemul operaţional din timpul Războiului Rece și se readuce în discuție conceptului Intermarium. Un apendice la această demonstrație din „Adevărul” vizează Ungaria, care nu e prevăzută în această alianță Intermarium. Cu vizita apropiată la Budapesta a lui Vladimir Putin, Ungaria ar putea deveni, dimpotrivă, o nouă ”Matrioșka”, urmată probabil, estimează Alexandru Grumaz, de Grecia.

Un articol din „Evenimentul zilei” semnalează stilistica abruptă - de fapt lipsa de stil practicată de ruși - în afaceri. Ei nu anunță că se retrag de pe o piață, nu negociază cu autoritățile statului respectiv, ci pur și simplu închid etc. Tocmai s-a aflat că Rafo se va vinde la fier vechi, după ce nu a mai produs combustibili din 2012. În 2013, compania rusească Mechel a vândut patru combinate pe 52 de euro, ca să nu le închidă în nume propriu și să aibă pierderi pe bursă. Se vorbește și despre închiderea rafinăriei Lukoil din România. ”Dacă se va întâmpla, cred că vom afla tot din presa străină sau un comunicat bursier”, se arată în știrea din „Evenimentul zilei”.

XS
SM
MD
LG