Linkuri accesibilitate

Este imposibil ca R. Moldova să nu se confrunte cu o recesiune în 2015 (Petrișor Peiu/Deschide.md)


„Luaţi-vă leii din bănci, cumpăraţi urgent valută străină şi deschideţi depozite în băncile străine” (Gheorghe Costandachi/Moldavskie Vedomosti).

Republica Moldova se află în pragul unui dezastru economic. Această concluzie a unui Raport al Departamentului de Analize și Cercetări Economice al Fundației Universitare a Mării Negre a fost preluată pe larg de presa de la Chişinău, inclusiv de către site-ul Deschide.md. Este imposibil ca Republica Moldova să nu se confrunte cu o recesiune în 2015, pentru ca va vinde mai puțin, va avea remitențe mai puține, iar singura sursă de balansare a deficitelor poate fi finanțarea nerambursabilă, - afirmă expertul economic Petrișor Peiu în studiul ,,Republica Moldova – radiografia dinaintea prăbușirii”. Potrivit lui, astăzi există un cocktail formidabil de vulnerabilități acumulate și accentuate continuu care pot face din Republica Moldova un stat în implozie, cu tensiuni sociale dezlănțuite ce pot genera, cu ușurință, un „contra-maidan” la Chișinău. Expertul convinge şi prin evoluția bugetară începând cu anul 2013, caracterizată de un deficit permanent, o datorie externă enormă şi investiții străine în scădere continuă, dar şi prin o principală vulnerabilitate manifestată dramatic în ultimul an şi anume riscul valutar ridicat, includerea monedei locale în coșul valutelor legate de rubla rusească de către speculatori și investitori. În concluzie, cocktailul format din deprecierea monedei față de valutele vestice, aprecierea monedei față de rublă, intrarea în recesiune a celui de-al doilea partener comercial (Federația Rusă) și a întregului spațiu CSI, creşterea spre 50% a deficitului comercial, scăderea remitențelor, scăderea rezervei BNM, incertitudinea politică ca sursă de diminuare a ajutorului financiar nerambursabil, precum și necesitatea recapitalizării și curățirii BEM va provoca o furtună majoră, tensiunile din societate putând genera un curent anti-european și anti-democratic, echivalent cu un contra-maidan la Chișinău.

„Moldavskie Vedomosti” titrează, citând apelul unui „expert independent” în finanţe, Gheorghe Costandachi: „Luaţi-vă leii din bănci, cumpăraţi urgent valută străină şi deschideţi depozite în băncile străine”. În interviul acordat publicaţiei, dl Costandachi mai spune între altele că „…leul poate cădea în continuare, poate – dimpotrivă – să se aprecieze ca să intre în picaj din nou etc. Adică, nu sunt reguli de joc şi se poate conchide că, în consecinţă, cursul se va schimba spre folosul oligarhilor, autorităţilor şi structurilor criminale, iar populaţia va sărăci: eu aştept o sărăcire de câteva ori…”.

„MAE al Transnistriei a explicat esenţa decretului emis de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk, prin care este înăsprit regimul de intrare în regiune pentru străini”, se scrie într-un articol semnat de Irina Ivaşkina în „NewsMaker”. Potrivit autoarei, aşa cum a explicat departamentul Ninei Ştanski de la Tiraspol, „regimul de intrare în Transnistria pentru cetăţenii Republicii Moldova şi Ucrainei nu se schimbă. De asemenea, înăsprirea controlului nu-i vizează pe diplomaţi, pacificatori şi jurnalişti”. Potrivit unui comunicat al „diplomaţiei de la Tiraspol”, „procedura de intrare-ieşire a cetăţenilor Republicii Moldova şi Ucrainei nu se schimbă şi reflectă în continuare „litera şi spiritul” acordurilor convenite anterior pe parcursul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean”. În articol se mai reaminteşte că săptămâna trecută, liderul transnistrean Şevciuk a emis un decret, în dezacord cu legislativul transnistrean, ce înăspreşte evidenţa migraţiei. Decretul stabileşte că străinii pot intra în regiunea transnistreană dacă au o invitaţie sau permisiune oferite contra plată.

„Panorama” citează mai multe declaraţii ale preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, făcute în cadrul unui talk show TV. „Este vorba nu numai de numele Leancă, este vorba de guvernul PLDM, PDM, PCRM… Pentru un astfel de guvern noi nu vom vota”, a declara dl Ghimpu citat de pan.md. Publicaţia reaminteşte că votul de încredere unui cabinet condus de Iurie Leancă este aşteptat la 6 februarie. Alianţa Politică pentru o Moldovă Europeană (APME), coaliţie minoritară creată de PLDM şi PDM, are 42 de mandate, faţă de 51 de voturi necesare pentru instalarea unui guvern. PL are 13 mandate, iar PCRM – 21. Liderul liberal a mai declarat, citat de publicaţie, că în Republica Moldova nu se întâmplă nimic ca efect al luptei cu corupţia, deoarece organele de drept sunt în mâinile lor” (ale PDM şi PLDM ), şi că „nu am crezut că ne vom debarasa de comuniştii trimişi de la Moscova şi vor veni „ai noştri” care fură mai rău decât ei”.

Dmitri Ciubaşenco scrie în „Panorama” despre faptul că „la 2 februarie se împlineşte un an de la desfăşurarea în Gagauz Yeri a referendumului despre statutul şi vectorul de politică externă al autonomiei. […] De fapt, a fost un referendum despre felul în care îşi văd viitorul locuitorii autonomiei (alături, în asociere cu Rusia) „Autorităţile de la Chişinău au declarat referendumul drept nelegitim şi fără consecinţe juridice. Referendumul nu corespunde legilor Moldovei, dar este legitim, deoarece s-a desfăşurat în deplin acord dintre poporul găgăuz şi puterea găgăuză”, apreciază autorul. Editorialistul mai scrie că „atunci când reprezentanţii puterii de la Chişinău susţin că au mandatul poporului pentru continuarea integrării europene, trebuie să se ştie că cel puţin o regiune importantă, Găgăuzia, nu le-a oferit acest mandat. Dimpotrivă, autonomia pledează pentru mişcarea în altă direcţie, spre Rusia, Uniunea vamală şi Uniunea Euroasiatică”.

„Ziarul Naţional” citează câţiva comentatori politici care au răspuns invitaţiei de a se referi la deplasarea la Moscova, săptămâna trecută, a întregii fracţiuni a PSRM. „Faptul că o fracţiune politică îşi face PR politic şi a exploatat mentalitatea unui segment din societate pentru a ajunge în Parlament nu are nimic în comun cu rezolvarea problemelor R. Moldova, susţine de exemplu, cunoscutul analist politic Oazu Nantoi . El a calificat această deplasare a socialiştilor drept „o dovadă în plus că PSRM este un partid antistatal, iar acţiunile lor sunt un spectacol ruşinos”. La rândul său, comentatorul Alexei Tulbure consideră deplasarea socialiştilor la Moscova drept o „gafă politică”. „PSRM, prin acţiunile sale, nu a făcut decât să confirme suspiciunile că ei ar fi reprezentanţii Federaţiei Ruse. Intenţiile lor, în preajma viitoarelor alegeri locale, sunt clare. Ei încearcă să consolideze electoratul pro-rus, arătându-le că sunt parteneri ai Rusiei”, a spus dl Tulbure.

„Ziarul Naţional” îl citează pe liderul PL, Mihai Ghimpu, care a declarat în cadrul unei emisiuni TV că, după cum i-ar fi spus democraţii, PDM nu a putut oferi PL-ului Ministerul Transporturilor, aşa cum solicita acesta, pentru că au „un contract cu China de două miliarde”. „Dacă se duc spre China… Nu va mai fi Chişinău-Bruxelles, ci Chişinău-Pekin (Beijing)”, a mai spus dl Ghimpu citat de publicaţie.

XS
SM
MD
LG