Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


„Citiți pe platforma E-Sănătate despre felul cum funcționează sistemul informațional pentru asistența medicală primară, pe care Ministerul Sănătății a alocat 1 milion de euro. După trei luni de la lansarea fastuoasă, am mers în raionul Șoldănești să vedem dacă acesta este implementat și cum se descurcă doctorii. Aici era IT se pare că întârzie foarte mult, deoarece instituția medicală nu are calculatoare, iar doctorii se înghesuie la un monitor să vadă interfața softului. Directorul de aici, Constantin Bălănici spune că are nevoie de 20 de calculatoare. Deși anterior le-a promis, Ministerul Sănătății nu le explică dacă le va mai procura și când se va întâmpla acest lucru.

Citiți de asemenea un articol de jurnalista Irina Papuc despre viitorul ministru al Sănătății. După ce partidele care au format coaliția minoritară au stabilit componența nominală a viitorului Guvern au început să fie vehiculate și cel puțin trei candidaturi pentru funcția de ministru al Sănătății . Acum se pare, cele mai mari șanse ca să ocupe postul le deține viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, Ștefan Gațcan, care este acum director la Institutul Mamei și Copilului, Mircea Buga, director la CNAM, dar și Andrei Usatîi, actualul ministru, care a spus că are suficiente forțe să continue reformele începute.

În timp ce unii afirmă că n-au nevoie de această funcție, surse care solicită să nu le dăm numele spun că PLDM insistă pe candidatura lui Andrei Usatîi, chiar dacă PCRM a cerut un candidat care să nu figureze în dosare penale.

Aflați pe E-sănătate și despre felul cum sistemul sanitar le apără pe femei de cancerul de col uterin. Pentru a preveni maladia, este nevoie ca orice femeie să efectueze anual testul Babeș Papanicolau (PAP), dar și colposcopia. Dacă primul test se face gratuit în Centrele de Sănătate, atunci în majoritatea instituțiilor medicale unde, în mod normal, ar trebui să fie posibilă efectuarea examenului colposcopic, acest lucru este aproape imposibil. Motive sunt mai multe – nu sunt specialiști bine instruiți care ar putea lucra cu colposcopul sau acest dispozitiv medical nu este disponibil în instituția medicală. În consecință, majoritatea femeilor prin raioane efectuează acest examen medical atunci când cancerul cervical, care ar fi putut fi prevenit, deja s-a dezvoltat în organism.

Tot pe E-sănătate jurnalista Sorina Bujarov scrie despre faptul că mămicile din Moldova greșesc la capitolul igiena organelor genitale a bebelușilor, motiv pentru care, zilnic, la Institutul Mamei și Copilului ajung zeci de băieței cu inflamații ale prepuțului, infecții, eliminări lichide anormale și cu dureri urinare. Asta din motiv că părinții efectuează greșit decalotarea prepuțului, procedură necesară pentru păstrarea igienei a organului reproductiv la băieței.”

XS
SM
MD
LG