Linkuri accesibilitate

Negocierile de la Minsk privind criza din estul Ucrainei au fost se pare amânate


Delegația separatiștilor ucraineni în fața Hotelului President de la Minsk, 30 ianuarie 2015.
Delegația separatiștilor ucraineni în fața Hotelului President de la Minsk, 30 ianuarie 2015.

Între timp, în estul Ucrainei continuă confruntările.

Doi lideri ai separatiștilor pro-ruți din regiunile Donețk și Luhansk au anunțat că pleacă de la Minsk la Moscova. La negocierile anunțate joi de ministerul de externe belarus urmau să participe guvernul de la Kiev, reprezentanti ai separatiștilor pro-ruși, Rusia și OSCE.

Fostul președinte ucrainean Leonid Kuchma, care reprezintă guvernul de la Kiev la negocieri, a declarat că este pregătit să plece sâmbătă, 31 ianuarie, la Minsk. Kuchma a declarat agenției Interfax că se așteaptă semnarea unui document care „să continue acordul de încetare a luptelor” încheiat la Minsk pe 5 septembrie, anul trecut.

Dar a precizat că la negocieri trebuie să fie prezenți și liderii separatiștilor pro-ruși, ca să poată fi luate decizii.

Una din probleme în acest moment este stabilirea linie de demarcație în estul Ucrainei, între pozițiile separatiștilor și ale armatei ucrainene, linie în raport cu care se decid eventuale retrageri de trupe si armament.

În septembrie anul trecut, când s-a negociat primul acord de încetare a focului, tot la Minsk, se stabilise și o linie de demarcație. Între timp însă separatișii cu câștigat mult teren în fața armatei ucrainene și vor o nouă linie de demarcație, care să recunoască aceste cuceriri. Poziție respinsă categoric de guvernul de la Kiev.

Între timp, în estul Ucrainei continuă confruntările, la Donețk, susțin lideri separatiși, au murit 7 persoane în două bombardamente separate. Pe de altă parte, armata ucraineană informează că 5 soldați au fost uciși în utlimele 24 de ore, alți peste 20 au fost răniți.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG