Linkuri accesibilitate

15 zile în căutarea voturilor necesare investiturii


Opinii despre poziția premierului desemnat Iurie Leancă și șansele de învestire ale unui cabinet al coaliției minoritare.

Premierul în exercițiu Iurie Leancă a fost propus miercuri de partidul său Liberal-democrat să conducă noul executiv, rezultat din alegerile de la 30 noiembrie și alcătuit, cel mai probabil, de numai două partide, fără majoritate parlamentară. Ce șanse sunt ca Leancă să primească destule voturi în Parlament și cât de puternic va fi eventualul său al doilea mandat.

„Sper să obţin votul din partea PL şi după aceia să ne gândim cum să creăm dintr-un guvern minoritar unul majoritar”, a declarat Iurie Leancă, ieri seară, după o discuţie cu şeful statului, Nicolae Timofti. Impresia pe care a lăsat-o această declaraţie e că nu coaliţia, ci personal va căuta să convingă liberalii să-l voteze.

Liberalii, însă, nu au un răspuns explicit sau nu vor să-l facă public. În discuţii private, ei spun însă că scenariul ar trebui să fie inversat - mai întâi cooptarea lor în coaliţie, apoi votul pentru guvern.

Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, li s-a adresat şi el astăzi liberalilor, de altfel de pe o reţea de socializare. „Suntem în fața unui exercițiu de maximă responsabilitate: instituirea unui guvern pro-european”, se spune în mesajul semnat de liderul PLDM.

Partidul Liberal are șansa istorică să demonstreze că nu funcțiile, nu pârghiile sunt valorile care îl reprezintă. Astăzi, președintele PL, Mihai Ghimpu, are șansa să contribuie la continuarea parcursului european. Și de PL depinde dacă vom avea un guvern pro-european condus de Iurie Leancă, sau vom împinge țara în alegeri anticipate,” se mai arată în acest mesaj.

Participând la emisiunea „InProfunzimede la Protv Chişinău, fostul premier Ion Sturza se arată zilele trecute sceptic că Iurie Leancă va reuşi să adune voturile necesare:

„Şansele lui sunt foarte mici. Atunci când nu te doreşte propriul partid, când nu te doreşte propriul lider, când nu te doreşte a treia componentă, formal sau neformală a coaliţiei, când o a patra este total indiferentă, este foarte greu să-şi creezi iluzii că vei fi prim-ministru”, spunea Ion Sturza în emisiunea de la ProTV.

Igor Boțan
Igor Boțan

Analistul politic Igor Boţan crede, pe de altă parte, că încercarea lui Iurie Leancă de a obţine agrementul PL-ului nu ar fi lipsită de rost:

„Cei care au format această coaliţie, evident s-au gândit la diferite strategii. Si şi-au luat totul şi, acolo unde le convine negociază cu PCRM, aşa cum a fost în cazul cu Parlamentul, iar acum au trecut cu manevrele pe câmpul PL şi exploatează aşa zisa idee de integrare europeană, într-o manieră oarecum zeflemitoare. Comuniştii au declarat că nu vor vota, dar oricum e normal ca Leancă să se întâlnească cu ei. Rămâne jocul neîncheiat cu PL. Şi eu cred că Iurie Leancă are ce-i spune lui Mihai Ghimpu şi Mihai Ghimpu poate acum adopta hotărâri foarte inteligente. De exemplu, să spună că votează personal pentru Iurie Leancă, şi nu pentru guvernul minoritar, iar votul să-l explice prin ataşamentul de integrarea europeană. Astfel, va menţine tensiunile în cadrul PLDM între grupul Leancă şi grupul Filat.

În această situaţie Iurie Leancă obţine postul de prim-ministru şi un câmp de manevră personal în raport cu PL. PL ar avea de câştigat, pentru că ulterior Iurie Leancă ar putea să devină ulterior un lider politic independent. Dacă PL nu votează, Leancă probabil că îşi pierde calităţile de lider şi atunci pentru PL lucrurile devin la fel mai complicate, pentru că Dl. Filat are o variantă de rezervă – Gherman. Deci, sunt însă lucruri la care dl. Ghimpu poate medita. Cu atât mai mult are sens ca dl. Leancă să se întâlnească cu dl. Ghimpu”, crede analistul politic Igor Boţan.

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea

Analistul politic de la IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, crede că acest mod de a negocia, prin care personal Iurie Leancă caută voturi pentru investirea cabinetului său, şi nu partidul său sau coaliţia propriu-zisă, îi şubrezeşte de pe acum posibila poziţie viitoare de premier:

„Pentru că în primul rând în aceste negocieri trebuie să fie implicată toată conducerea partidului. Felul cum este pusă problema dă de gândit că s-ar putea ca PLDM să nu-şi dorească prea mult ca dl Leancă să devină premier. Există senzaţia că dl Leancă o face pe cont propriu, fără a fi susţinut de partid. De altfel, acest lucru a fost foarte mult discutat în interiorul PLDM din următoarea perspectivă: că nu doar dl Filat trebuie să-şi bată capul cum să fie investit guvernul, dar şi dlui Leancă i s-a cerut mai multă implicare. Dar dl Leancă, care este un candidat foarte bun pentru acest post, va fi un prim ministru vulnerabil, şi nu din acest punct de vedere, că personal caută voturi, ci din cauza celor două tranzacţii extrem de dubioase – BEM şi Aeroport. Nu-l putem absolvi în totalitate de responsabilitatea pentru felul cum a înţeles să se implice în aceste acţiuni. ”

Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

Arcadie Barbăroşie, directorul IPP, mai adaugă un motiv pentru care aceste negocieri nu sunt o formulă tocmai fericită: i-ar putea lăsa puţin timp lui Leancă pentru o selecţie riguroasă, negociată la sânge, a membrilor cabinetului său:

„Domnia sa, de fapt, ce ar trebui să facă acum e să negocieze cu membrii coaliţiei candidaţii la funcţii ministeriale. Domnia sa formează cabinetul şi dacă va considera că îi va fi dificil să lucreze cu o anumită persoană înaintată de PD sau PLDM, ar trebui să aibă şi un drept la veto. Cu astea ar trebui să se ocupe dl. Leancă acum. Şi să-şi creeze echipa de consilieri care să scrie programul de guvernare. Deci, lucru este mult şi faptul că este pus în situaţia să negocieze cu PL, PCRM, îi creează dificultăţi. Dar sigur că situaţia aceasta este mai nouă pentru Republica Moldova care nu a avut guvernare minoritară. Şi faptul că Iurie Leancă trebuie singur să negocieze voturile pentru susţinerea cabinetului la fel este mai specifică. Ar trebui să o facă o echipă din partea coaliţiei.”

Vulnerabilitatea cea mare a viitorului premier se ascunde totuşi – aşa cum crede pe de altă parte Igor Boţan - în acordul de constituire a coaliţiei minoritare. Potrivit acestui acord, centrul de adoptare a deciziilor este reuniunea liderilor de partide. Prim-ministru devine în aceste condiţii o „păpuşă” uşor de manipulat, apreciază analistul. Cu atât mai mult ar avea rost acum o convenţie personală Iurie Leancă-Mihai Ghimpu, mai spune Igor Boţan:

În 2009...
În 2009...

„Dacă dl Leancă, eventual, vrea să devină un lider politic, să-şi promoveze un proiect politic de alternativă, doar Mihai Ghimpu îl poate acum ajuta. Din punctul meu de vedere, este o găselniţă pe care aceşti doi politicieni - Leancă şi Ghimpu - o pot juca extraordinar. Mihai Ghimpu să devină erou pe dreapta, iar Iurie Leancă, eventual, un lider pe centru-dreapta, în situaţia când lucrurile au luat o întorsătură foarte contestată de cei care au votat vectorul european.”

15 zile - atât are la dispoziţie Iurie Leancă pentru a-şi forma cabinetul şi a-şi găsi cel puţin nouă voturi care nu i-ar ajunge în acest moment pentru a-l trece prin votul din Parlament.

Previous Next

XS
SM
MD
LG