Linkuri accesibilitate

Cheltuielile nedeclarate de concurenții electorali au atins aproape un milion de dolari


Asociaţia Promo-Lex a prezentat o listă de recomandări pentru autorităţi în vederea campaniei pentru alegerile locale.

Cheltuieli nedeclarate de aproape 15 milioane lei, agitaţie electorală în afara campaniei şi excluderea în condiţii îndoielnice a unui concurent electoral cu doar două zile înaintea alegerilor. Acestea sunt cele mai grave încălcări constatate de experţii Promo-Lex, una din cele mai mari organizaţii neguvernamentale care au monitorizat scrutinul de la 30 noiembrie. Observatorii au schiţat astăzi şi un şir de recomandări pentru legislatori, a caror aplicare, pana la alegerilor localele din acest an, ar face posibil ca scrutinul să se desfăşoare în condiţii corecte.

Cum a fost posibil ca nişte cheltuieli în valoare de aproape 1 milion de dolari să nu fie declarate de către concurenţii electorali în campania pentru parlamentarele din 30 noiembrie? Unul din tertipurile folosite de mai multe formaţiuni politice a fost promovarea imaginii şi mesajelor cu mult înaintea startului oficial al campaniei.

Legislaţia nu reglementează cu stricteţe clasificarea diverselor activităţi publicitare care au tentă vădit electorală, explică juristul Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postica:

„Alegerile au fost anunţate la date de 28 mai. Potrivit prevederilor Codului Electoral, în perioada pre-electorală, agitaţia este interzisă. Parlamentul a recurs la o şmecherie, din punctul nostru de vedere, prin care a zis că hotărârea respectivă intră în vigoare la data de 15 septembrie. Astfel, noi am avut un vacuum de la 28 mai până la 15 septembrie, timp în care toţi cei care au vrut să participe efectiv în campanie au făcut publicitate nu electorală, dar publicitate politică, fără ca aceasta să se regăsească în rapoartele financiare, fără ca aceasta să se desfăşoare în baza unor anumite reguli foarte clare.”

Situaţia, crede expertul, a fost tolerată de o bună parte din concurenţii electorali pentru că unii au avut calea deschisă pentru a utiliza resursele administrative în interes de partid, iar alţii au putut cheltui mii de euro pe concerte şi spoturi de promovare, fără ca acestea să fie contabilizate.

Pentru că 2015 este un an electoral, în vară urmând să se desfăşoare alegerile locale, Asociaţia Promo-Lex a prezentat şi o listă de recomandări pentru autorităţi astfel încât în campania pentru locale să fie evitate încălcările înregistrate la scrutinul din 30 noiembrie. Juristul Pavel Postică rezumă pe scurt aceste recomandări:

„Să fie specificat acel termen cu data anunţării alegerilor şi posibilitatea implicării potenţialilor candidaţi sau concurenţi electorali în cursă, uniformizarea plafonului mijloacelor financiare care vor fi declarate şi modalitatea de declarare pentru că şi aici noi am avut anumite neînţelegeri cu Comisia Electorală Centrală. Partidele politice cheltuie o sumă de bani la nivel central, concurenţii electorali cheltuie o anumită sumă la nivel local şi, în mare parte, cheltuielile suportate la nivel central nu se regăsesc în cheltuielile suportate de concurentul local. Deci, acestea sunt principalele probleme care vor afecta scrutinul electoral dacă nu se intervine legislativ sub acest aspect.”

Cea mai mare parte a deficienţelor ar putea fi depăşite dacă legislatorii ar adopta în lectură finală Legea privind finanţarea partidelor. Norma prevede, între altele, publicarea rapoartelor financiare detaliate de către partidele politice, fapt care ar permite supravegherea surselor de provenienta a banilor folositi de formatiunile politice şi a capitolelor de cheltuieli.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, se arată convins că legea va fi adoptată până la alegerile locale din acest an, numai că nu este foarte sigur dacă deputaţii, examinand-o în lectura a doua, nu cumva o vor peria până la condiţia unui document inofensiv.

„Această lege prevede începerea dizbursării de mijloace financiare de la bugetul de stat către partidele politice care au obţinut un anumit scor electoral în alegerile locale ce vor avea loc în acest an. De aici rezultă că Parlamentul trebuie să adopte această lege până la demararea procesului electoral pentru alegerile locale. Marea problemă rămâne a fi exact cum va fi adoptată această lege, care vor fi formulele de distribuţie a banilor şi care vor fi pârghiile de control ale statului şi autorităţilor publice asupra partidelor politice care cheltuiesc bani nejustificat sau nedeclarat.”

O altă recomandare a Asociaţiei Promo-Lex se referă la nevoia instituirii unui mecanism de sancţionare graduală a concurenţilor electorali care încalcă legea.

La scrutinul din 30 noiembrie autorităţile de la Chişinău şi-au atras critici din partea partenerilor occidentali pentru eliminarea cu numai douã zile înainte de alegeri a unui partid nou în ascensiune, tutelat de omul de afaceri Renato Usatîi, formaţiunii încriminându-i-se finanţări din străinătate interzise prin lege.

Previous Next

XS
SM
MD
LG