Linkuri accesibilitate

APCE - „un spital al democrației”


Miting de solidartitate cu Nadia Savcenco, Kiev, 26 ianuarie 2015
Miting de solidartitate cu Nadia Savcenco, Kiev, 26 ianuarie 2015

APCE a cerut Rusiei într-o rezoluție să o elibereze în 24 de ore pe Nadia Savcenco.

Propusă de deputatul socialist Stefan Schennach, rezoluția prevede totodată o serie de sancțiuni la adresa Federației Ruse: delegații ruși nu vor avea drept de vot și nu vor fi reprezentați în organismele de conducere ale APCE (Birou, Comitetul permanent și Comitetul prezidential). În plus, Rusia nu va avea dreptul de a avea raportori, reprezentanți în comitetele ad-hoc pentru observarea alegerilor sau de a reprezenta APCE in organismele COE și în relația cu alte organizații externe.

În hemiciclul Palatului Europei de la Strasbourg s-a dat, de fapt, o bătălie între două abordări: prima, cea a profesorului care îl dă afară pe obraznicul clasei, obosit să îl tot certe, și a doua, cea a profesorului răbdător care crede că doar cu vorba bună îl poate da pe brazdă.

„Nu suntem o școală a democrației, unde îi dăm afară pe ușă pe elevii răi. Suntem un spital al democrației, unde nu îi dăm afară pe pacienții care doresc să se vindece, ci îi tratăm!" a spus socialistul elvetian Andy Gross, ani de zile raportor APCE pentru Rusia.

În limbaj politic, bătălia a fost între sancțiuni și dialog, și dialog… și atât.

Rezumată de Bob Walter, deputat britanic conservator, și cel care a contestat reacreditarea Rusiei la APCE:

„APCE a fost deschisă pentru dialog mereu. Însă timp de 9 luni, după ce APCE i-a sancționat în aprilie 2014, delegații ruși nu au mai dialogat cu noi. Raportul este clar. Nimic nu s-a schimbat. Dimpotrivă, implicarea militară a F. Ruse în estul Ucrainei este o violare și mai serioasă a suveranității Ucrainei. De ce ar trebui să slăbim sancțiunile? Rusia încalcă principiile de baza ale COE si APCE ! Nu este momentul să slăbim standardele organizației noastre ! Rusia nu arată că s-ar retrage, că ar regreta, nu își cere scuze. Dimpotrivă, continuă să iși amenințe vecinii. Mă consider un bun european și cred în solidaritatea europeană. Le reamintesc colegilor din statele UE plus Norvegia, Islanda, Albania, Muntenegru si Elveția că noi am susținut sancțiunile împotriva Rusiei. Haideți acum cu toții, întreaga Europă să si le arătăm solidaritate Ucrainei, Georgiei și Moldovei, și să susținem statul de drept, democrația și drepturile omului. Haideți să ajutăm Ucraina să își recapete integritatea teritorială. Nu uitați, dacă hrăniți un urs, o să vă mănânce mana.”

Unii deputați însă au spus-o cu subiect și predicat: în joc sunt două mize: una financiară și una instituțională. Rusia este cea mai mare țară membră a Consilului Europei, și are o contributie semnificativă la bugetul CoE. Doar în 2015 vor veni de la Moscova 32 805 837 Euro la bugetul de 416 981 300 euro al Consiliului Europei.

Daca Rusia se retrage (așa cum au amenițat nu o dată deputații ruși că vor face în cazul unor sancțiuni), activitățile CoE vor trebui restrânse, sau organizația s-ar găsi în situația de a căuta alte surse de venit.

Însă pentru mulți există o miză mai importantă decât banii: credibilitatea a cărei pierdere pune în pericol însăși existența instituției.

Or a închide ochii pentru încălcarea nu doar a legislației internaționale dar și a propriului statut, este greu de acceptat pentru mulți membri APCe și oficiali CoE: asta ar putea costa mult mai scump organizatia, câtă vreme însăși rațiunea existenței unei organizații ca aceasta ar putea fi contestată. Ar putea exista țări care nu ar mai putea vedea sensul să plăteasca 1% din bugetul anual pentru o organizație care una spune și alta face, care promovează statul de drept, dremocrația și domnia legii, dar care nu are autoritatea de a le impune în mod egal în toate statele membre.

Una peste alta, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, singura organizație parlamentară care include, alături de statele membre UE (28 la număr) și Rusia și fostele state sovietice (într-un total de 47 de state membre), a decis miercuri să accepte în rândurile sale pentru anul 2015 delegația rusă, în ciuda faptului că Rusia nu a retrocedat Crimeea, așa cum ceruse APCE în aprilie, ci, dimpotrivă, a contribuit și la agravarea situației în estul Ucrainei. Toate acestea sunt scrise negru pe alb într-un raport întocmit de deputatul austriac socialist Stefan Schennach.

Nu puțini au fost aceia (în special deputații britanici și cei din fostele state sovietice sau comuniste) au evidențiat caracterul contradictoriu al raportului Schennah. Raportul enumeră cu precizie toate acțiunile ilegale ale Rusiei, propune însă o îmblânzire a sancțiunilor.

Schennach a insistat că promovând dialogul APCE își va demostra utilitatea și forța, și nu excluzând Rusia din organizație- cei drept, singura organizație unde vestul dialoghează la nivel parlamentar cu Rusia.

Raportul inițial al lui Schennach a fost însă amendat cu o serie de prevederi care au înăsprit sancțiunile: în varianta adoptată delegații ruși nu vor avea drept de vot și nu vor fi reprezentați în organismele de conducere ale APCE (Birou, Comitetul permanent și Comitetul prezidential). În plus, Rusia nu va avea dreptul de a avea raportori, reprezentanți în comitetele ad hoc pentru observarea alegerilor sau de a reprezenta APCE in organismele COE și în relația cu alte organizații externe.

APCE „condamnă Rusia pentru continua violarie gravă a legilor internaționale în chestiunea ucrainiană”, se mai spune în rezoluția adoptată miercuri seară la Strasbourg.

APCE „condamnă anexarea ilegală a Crimeei și integrarea acesteia în Federația Rusă”, mai arată documentul, care critică și rolul Rusiei de a „instiga și escalada situația din Ucraina, inclusiv prin furnizare de arme și insurgenți, și prin acțiuni militare acoperite ale trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei.”

Deputatii ruși au contestat în permanență aceste formulări solicitând introducerea cuvântului „prezumtiv”, pe motiv că nu există dovezi pentru aceste acuzații. Aceste solicitări au fost însă respinse, argumentele raportorului Schennach fiind că există dovezi în chiar documentele diferitelor organisme ale Consiliului Europei care s-au deplasat nu o data la fata locului.

Tot miercuri seară, APCE a decis și înființarea unui grup de lucru cu participarea speakerilor Dumei de Stat de la Moscova, respectiv al Radei de la Kiev având misiunea de a „contribui la aplicarea prevederilor rezolutiei și ale protocolului de la Minsk”.

XS
SM
MD
LG