Linkuri accesibilitate

Sofia din nou criticată de Comisia Europeană


Guvernul Borisov a răspuns în avans criticilor europene, lansând în grabă o nouă strategie de reforma în justiție.

Intrate în Uniunea Europeană în 2007, Bulgaria și România sunt singurele țări membre supravegheate de Bruxelles printr-un mecanism care urmărește mai ales progresele în reforma justiției, stârpirea corupției și a criminalității organizate. Astăzi Comisia Europeană a publicat noi rapoarte de țară. Ce „note” a primit Bulgaria?

Bulgaria a primit azi cel mai critic raport de țară de la începutul monitorizării. Este o reacție cât se poate de logică a Bruxelles-ului având în vedere că spre deosebire de România, în cursul anului la sud de Dunăre nu a fost pronunțată nici-o sentință definitivă în dosar de corupție împotrivă unui ministru, fie și fost, unui politician sau primar de oraș mare. Și aceasta pe fundalul unei serii de scandaluri din care se desprinde falimentul băncii KTB ce a adus bugetului pierderi de câteva miliarde euro.

Într-o situație la fel de tragică se află combaterea crimei organizate. În ultimele luni a avut loc o serie de asasinate la comandă din care majoritatea rămân neelucidate. Nu au fost realizate progrese nici în combaterea contrabandei și a traficului de narcotice.

Guvernul Borisov a răspuns în avans criticilor europene, lansând în grabă o nouă strategie de reforma în justiție. Deputați din partidele reprezentate în parlament, cu exepția ultranaționaliștilor, au votat documentul denumit în presa independentă ultimul truc al clasei politice.

Liderul „Blocului reformator” de dreaptă, Radan Kănev, a constatat că adoptarea strategiei cu un consens fără precedent a avut drept efect moderarea criticilor conținute în raport.

După el, va trebui revizuită activitatea Consiliului suprem de justiție. Este menționată și grea moștenire a guvernului Oreșearski dominat de foștii comuniști.

Naționaliștii moderați din „Frontul patriotic” au văzut în raport o șansă acordată celui de al doilea guvern Borisov.

Liderul foștilor comuniști, Mihail Micov, a declarat că actuala coaliție nu este capabilă să realizeze reforma în justiția și în Ministerul de interne.

Viceprim-ministrul, Meglena Kuneva, și ministrul Justiției, Hristo Ivanov, au avertizat despre pericolul destramârii tandemului cu România care a marcat succese în combaterea corupției la nivel înalt și nu are probleme deosebite la capitolul crima organizată.

Ultimul sondaj „Eurobarometru” arată că 78% din bulgarii doresc continuarea monitorizării de către Comisia europeană.

XS
SM
MD
LG