Linkuri accesibilitate

Guvernul minoritar şi condiţiile comuniştilor


Vladimir Voronin, la un miting în faţa monumentului lui Lenin, aprilie 2009
Vladimir Voronin, la un miting în faţa monumentului lui Lenin, aprilie 2009

Declaraţii ale liderilor politici şi opinii de experţi, după primele consultări purtate de preşedintele Nicolae Timofti cu PLDM, PD, PCRM şi PL.

Președintele Nicolae Timofti a purtat consultări cu reprezentanții liberal-democraților, democraților, comuniștilor și liberalilor în vederea desemnării candidatului la funcția de prim-ministru. Convorbirile de astăzi purtate separat cu fiecare partid au avut loc după decizia de vineri a liberal-democraților și democraților să formeze o coaliție în vederea unui guvern minoritar, fără liberali și contând pe sprijinul comuniștilor. Astăzi, PCRM a spus că are condiții.

Comuniştii au de fapt câteva candidaturi pe care le resping, iar printre ele figurează şi numele Iurie Leancă. Cel puţin aşa ne spunea vineri în Parlament liderul PCRM, Vladimir Voronin. El nu a venit astăzi de la discuţia cu Nicolae Timofti. Violeta Ivanov, şefa grupului parlamentar al acestui partid, a lăsat însă clar de înţeles, la ieşirea din Reşedinţa preşedintelui, că poziţia formaţiunii rămâne neschimbată:

„Noi am condiţionat anumite chestiuni, inclusiv familii, pentru care putem sau nu vota. Partenerii noştri le cunosc foarte bine şi noi le-am repetat astăzi în faţa preşedintelui.”

Liberalii au repetat şi ei, prin vocea liderului lor, Mihai Ghimpu, că nu pot vota pentru un premier al unei coaliţii care i-a respins, oricare ar fi el:

„Noi am spus că rămânem disponibili de a discuta. Numai că un acord din două partide, pentru PL nu e majoritate parlamentară. Seara bună.”

Ca să fie votată, propunerea liberal-democraţilor ar trebui să întrunească 51 de voturi, dar are acum garantate doar 42. Pe ce mizează în aceste condiţii liberal-democraţii? Liderul lor, Vlad Filat, spune că pe forţa convingerii:

„Vom face ce depinde de PLDM ca această opţiune să devină nu doar propunere, ci prim-ministru desemnat. Trebuie să discutăm, de ce nu şi cu PL, ca să investim guvernul.”

De cealaltă parte, şi Marian Lupu spune că democraţii vor depune efort ca să se găsească voturile necesare:

„PD va susţine orice candidat propus de PLDM. Ne vom angaja cu toţii să discutăm şi cu celelalte fracţiuni, pentru a asigura succesul acestui exerciţiu.”

Pe ce se bazează siguranţă celor doi lideri ai coaliţiei, Vlad Filat şi Marian Lupu, atunci când propun candidatura lui Iurie Leancă, dezagreat, la nivel retoric cel puţin, de cei fără care nu s-ar putea vota, este greu de înţeles pentru majoritatea analiștilor. Petru Bogatu, bunăoară, crede că există o înţelegere care să asigure votul, pentru că în caz contrar cele două partide s-ar fi antrenat într-o acţiune politică ce frizează absurdul:

„Eu sper că în momentul în care s-a luat această decizie destul de controversată de a se crea o coaliţie minoritară, s-au făcut nişte înţelegeri cu opoziţia. Înclin să cred că lucrurile stau aşa, şi nu altfel, iar aceste declaraţii care s-au făcut de PL şi PCRM ar fi nişte stratageme pentru a se pune presiune, pentru a se obţine ceva. În caz contrar, ar fi inconştienţă politică. Dacă se mai fac şi de acum încolo astfel de jocuri, toţi aceşti jucători se vor descalifica şi autodesfiinţa cu mult înainte de viitoarele alegeri.”

Oazu Nantoi, analistul de la IPP, crede că, în caz de eşec, Vlad Filat pur şi simplu nu va putea explica de ce şi-a pus semnătura pe acordul de constituire al alianţei. Aşa că şi pentru Oazu Nantoi anunţul PCRM face parte dintr-o stratagemă de poziţionare:

„Deoarece când semnezi un asemenea acord, după ce în campania electorală îţi asumi angajamentul politic să-l propui pe dl. Iurie Leancă în calitate de prim-ministru, iar lucrurile nu merg aşa, nu este clar pentru ce semneze un astfel de acord de coaliţie. La vot vom vedea dacă a fost un spectacol sau tentativă reală de formare a guvernului,” ne-a spus Oazu Nantoi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG