Linkuri accesibilitate

Ajutorul rusesc pentru Transnistria (Hotnews.ro)


Conflictul din Ucraina de est și Rusia (Adevărul, Evenimentul zilei).

Site-ul Hotnews informează despre refuzul încasat de liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk la Moscova: nu va primi cei 100 de milioane de dolari solicitați pentru acoperirea pensiilor și a altor obligații sociale, ba i s-a mai și reproșat că cheltuie prea mult cu cursele charter. Argumentele rușilor ar fi fost că Rusia se află într-o situație economică dificilă, relatează Hotnews citând presă moscovită.

Este citat și Anatol Țăranu, directorul Centrului pentru studii strategice și consultanță politică din Chișinau, care vede în reacția Moscovei o schimbare a atitudinii Kremlinului. Moscova, spune el, ar putea renunța la Transnistria în schimbul recunoașterii Crimeii ca parte a Federației Ruse pe plan internațional. Presa rusă scrie, iar Hotnews preia în această știre, că economia Transnistriei este aproape blocată. Investitorii încep să plece de acolo, iar Tiraspolul datorează deja cinci miliarde de dolari Rusiei, costul gazelor furnizate către regiunea sparatistă.

De reținut însă că, în cursul zilei, informațiile despre refuzul Moscovei de a sprijini Transnistria au fost dezmințite de aparatul vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

George Simion scrie pe blogul găzduit de ziarul Adevărul că, din pricina ponderii televiziunilor finanțate de la Moscova, Republica Moldova este foarte expusă dezinformărilor pe tema Ucrainei. Este vorba, în speță, de clipul plasat pe youtube și care înfățișează, în aparență, un american îmbrăcat în uniforma trupelor separatiste din Estul Ucrainei. Difuzarea clipului, de către un anonim, a fost urmată, cum se știe, de declarații ale președintelui rus Vladimir Putin: „De fapt, a spus Putin, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei”. Autorul articolului din Adevărul susține că a consultat persoane pricepute și că sare în ochi făcătura. În același timp, se teme de puterea de penetrare a unor asemenea manipulări, atât în Moldova, cât și în România și chiar în spațiul european e.

„Deja e dificil să vorbeşti despre [separatişti pro-ruşi ce luptă independent în Estul Ucrainei]. E vorba de trupe ruse în prima linie, nici măcar despre voluntari şi marionetele plimbate prin estul Ucrainei. Cu tehnică modernă, distrugând case, spitale, şcoli şi alungând din regiune populaţia civilă”. Sunt cuvintele lui Iulian Chifu, care scrie astăzi în Evenimentul zilei că civilii din Estul Ucrainei sunt practic „epurați”, obligați să-și părăsească locuințele cu hainele de pe ei, și aceasta numai „pentru a demonstra lumii că nu contează sancţiunile, preţul petrolului, prăbuşirea economică sau a credibilităţii Rusiei, ci doar interesele şi ambiţiile unui lider care vrea să-i redea măreţia aparentă prin cuceriri şi dominaţie, război şi moarte”. Iulian Chifu crede că măsurile occidentalilor sunt prea firave, mai ales că există încă lideri europeni care se gândesc să ridice sancțiunile impuse Moscovei. În opinia lui, e nevoie de „un mesaj de fermitate şi o soluţie care să transmită ideea de eficienţă în blocarea războiului”. Fiindcă, mai scrie comentatorul de la Evenimentul zilei, „avem astăzi în Donbas un război pe scară largă, dincolo de orice linie de separaţie convenită la Minsk. Orice efort de soluţionare e compromis”.

XS
SM
MD
LG