Linkuri accesibilitate

„Moldova este în plin proces de reformare a justiției” (O.Efrim/Tribuna.md)


O alianţă tacită între comunişti şi două partide declarate pro-europene (Adevărul).

Votul de vineri din Parlamentul de la Chişinău consfinţeşte apariţia unei alianţe tacite între comunişti şi două partide declarate pro-europene – Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, scrie, sub semnătura lui George Damian, ediţia de Chişinău a ziarului „Adevărul”. Autorul ajunge la această concluzie chiar dacă în mesajele publice, liderii PLDM Vlad Filat şi cel al PD Marian Lupu spun cu tărie că nu există nici o alianţă cu comuniştii, coaliţia de guvernare este alcătuită exclusiv din cele două partide pro-europene şi nu vor exista comunişti în guvern.

„Alianţa pentru Moldova Europeană nu are însă majoritatea necesară în Parlament, PLDM şi PD au doar 42 de voturi, astfel că va fi nevoie de votul comuniştilor pentru instalarea viitorului guvern şi adoptarea legilor necesare pentru reformele cuprinse în Acordul de Asociere”, îşi explică punctul de vedere George Damian şi continuă: viitorul guvern AME, constituit din membrii PLDM şi PD, va trebui negociat şi cu comuniştii deoarece nu va putea primi votul de investitură fără voturile deputaţilor PCRM. Nu în ultimul rând se pune problema adoptării legilor pentru aplicarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Deputaţii comunişti nu au participat la votul pentru ratificarea Acordului de Asociere de anul trecut şi atitudinea PCRM este cel puţin ambiguă faţă de acest document. Orice nouă lege va trebui negociată cu comuniştii pentru a putea fi adoptată.

Irina Kîvîrjik şi Vladimir Soloviov semnează un articol pentru „NewsMaker” în care arată că „asiguratorii moldoveni sunt în conflict din cauza „Cărţii verzi”. Autorii care analizează acest conflict , scriu că „confruntarea pe piaţa „Cărţii verzi” a ajuns la limită. La 26 ianuarie va avea loc adunarea generală a membrilor Biroului Naţional al asiguratorilor din domeniul transportului auto, convocată de Moldasig, Asito, Donaris VIG, Victoria Asigurări. Aceste companii nu sunt de acord cu alegerea din 13 ianuarie a noii conduceri a Biroului şi doresc să adopte o versiune proprie de statut. Lor li se opun Grawe Carat Asigurări, Moldcargo şi Moldova Astrovaz, […] susţinute de Acord Grup…”. „În aceste condiţii, o importanţă decisivă îl are votul companiei Klassika Asigurări ce aparţine lui Ilan Shor”, arată autorii. Ei mai precizează că „între timp, conflictul a depăşit limitele intercorporative: despre necesitatea redresării situaţiei pe piaţa asigurărilor vorbeşte deschis delegaţia UE în Moldova”.

Ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, apare cu un interviu pe portalul „Tribuna” în care afirmă între altele că „Republica Moldova este în plin proces de reformare a justiției. „Până în 2016, am să rog toată lumea să nu generalizeze și să nu să se grăbească să îngroape această reformă”, se adresează în continuare publicului ministrul care, de altfel, a anunţat că nu-şi va continua activitatea la MJ în viitorul guvern pentru că se retrage în avocatură. Reforma se implementează, în pofida scepticismului și criticilor formulate de mulți, mai spune în interviul de adio Oleg Efrim. În fiecare an, precizează domnia sa, reforma este evaluată de Uniunea Europeană , iar în baza progreselor Guvernul Republicii Moldova a primit 27,2 mil. euro din cele 60 mil. pe care UE s-a angajat să ni le ofere pentru a sprijini procesul de transformare a justiției.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG