Linkuri accesibilitate

Stânga extremă din Grecia a luat puterea la Atena


Simpatizanți Syriza la Atena, 25 ianuarie 2015.
Simpatizanți Syriza la Atena, 25 ianuarie 2015.

Niște alegeri care ar putea să schimbe Europa.

Liderul partidului de extremă stânga din Grecia Syriza Alexis Tsipras a declarat că țara sa va renunța la ceea ce el a numit o austeritate dezastruoasă, o referire la planul financiar internațional de a ajuta Grecia să iasă din criza economică în care se aflâ.

Vorbind după anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamenatre de duminică, rezultate care arată că Syriza ar fi obținut un rezultat bun, Tsipras a spus că „Troica este terminată”, o referire la creditorii internaționali ai Greciei, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană.

Tsipras a mai spus că Grecia va conlucra cu creditorii săi internaționali pentru un acord viabil referitor la plata datoriilor externe ale țării sale.

Șeful extremei-stânga din Grecia Alexis Tsipras dorește renegocierea datoriei de 357 de milarde de dolari a Greciei, și a promis în campania electorală să oprească măsurile de austeritate, profund nepopulare, menite să ajute această țară să iasă din criză cu ajutor financiar internațional.

Șomajul în Grecia a ajuns la aproximativ 25% , iar economia acestei țări a scăzut cam cu un sfert de la declanșarea în 2009 a crizei fiananciare din zona euro.

Fondul Monetar Internațional și Uniunea Euroepană au acceptat să ajute scoaterea Grecici din faliment, cu condiția ca guvernul de la Atena să pună în aplicare un program strict de austeritate financiară.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG