Linkuri accesibilitate

Morți și răniți la Mariupol în urma unui atac masiv cu rachete Grad


Mariupol, 24 ianuarie 2015.
Mariupol, 24 ianuarie 2015.

În estul Ucrainei s-a înregistrat o intensificare a luptelor, după ce rebelii au anunțat că vor să cucerească întreaga regiune Donețk.

Ministerul ucrainean de Interne spune că 15 civili au fost uciși și 46 au fost răniți sâmbătă, când orașul port Mariupol aflat sub control guvernamental a fost ținta unui tir puternic de rachete Grad trase de forțele separatiștilor pro-ruși, în cadul unei ofensive sprijinite de Rusia.

Primăria de la Mariupol a spus că a fost lovită o piață aglomerată și alte cladiri care au luat foc, într-o zonă rezidențială în patea de sud-est a orașului. Nu există deocamdată relatări despre înaintarea forțelor terestre ale separatiștilor în portul de la Marea de Azov, situat între teritoriul controlat de separatiști și peninsula Crimeea ocupată de Rusia. Apărătorii orașului Mariupol, voluntari loiali guvernului ucrainean, au spus că nu vor ceda.

Se relatează despre lupte intense din alte peste zece focare din estul Ucrainei, la o zi după ce liderul separatiștilor pro-ruși de la Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a spus, vineri, că forțele separatiste vor încerca să cucerească întreaga regiune Donețk și nu vor începe convorbiri de oprire a focului cu forțele guvernamentale ucrainene.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier l-a acuzat pe Zharcenko și combatanții separatiști de instigare la război și a insistat ca Ucraina și separatiștii să-și retragă armamentul greu de pe linia frontului.

Secretarul de stat american John Kerry i-a acuzat pe separatiști de tentativă de acaparare de pământ.

Ofensiva separatiștilor survine după ce forțele guvernamentale s-au retras, la 21 ianuarie, dintr-un terminal distrus al aeroportului de la Donețk, pe care l-au apărat timp de luni de zile.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko a spus săptămâna aceasta că armata regulată rusă a trimis recent încă 2000 de militari în estul Ucrainei. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Poroșenko a spus, la 21 ianuarie, că forțele Rusiei aflate în estul Ucrainei se ridică acum la 9 mii de militari și peste 500 de tancuri, blindate și piese de artilerie grea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat agenției Reuters pe 23 ianuarie că alianța a remarcat o ¨sporire substanțială a echipamentului greu rusesc¨ în Ucraina, inclusiv ¨tancuri, vehicule blindate, inități de artlerie și sisteme antiaeriene avansate¨.

Președintele rus, Vladimir Putin a acuzat Kievul de escaladarea luptelor, spunând că forțele guvernamentale ucrainene ar derula ¨acțiuni militare la scară larg㨠împotriva sepatiștilor.

Rusia neagă implicarea în conflict, în ciuda a ceesa ce Kievul și NATO numesc dovezi incontestabile ale trimiterii militarilor ruși în estul Ucrainei și furnozării de armament sofisticat pentru separatiști.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG