Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Eu mă văd obligat să vă rog să nu speculaţi pentru că noi nu am făcut coaliţie cu comuniştii”


Declarații ale liderilor coaliției minoritare despre viitoarea formulă de guvernare.

La încheierea şedinţei de astăzi a parlamentului, soldată cu alegerea unui speaker democrat – Andrian Candu – şi a doi vice-speakeri – liberal-democrata Liliana Palihovici şi comunistul Vladimir Vitiuc, liderii coaliţiei minoritare au dat şi câteva detalii despre viitoarea formulă de guvernare.

„Eu mă văd obligat să vă rog să nu speculaţi pentru că noi nu am făcut coaliţie cu comuniştii”, a reacţionat liderul PLDM, Vlad Filat, la o întrebare a Europei Libere despre cum vor putea fi votate legi ce ţin de punerea în practică a Acordului de asociere la UE cu un PCRM, pe care îl considera până nu demult incompatibil cu procesul de aderare europeană.

„Cum vom vota aceste legi în Parlament, vom vedea, dar PL a avut astăzi ocazia repetată să demonstreze că-şi doreşte ca lucrurile să meargă bine şi să voteze pentru speakerul Parlamentului. Dacă PCRM a luat această decizie să voteze, eu salut această deciziei pentru că în caz contrar lucrurile ar fi rămas blocate şi s-ar fi putut ajunge şi la alegeri anticipate.”

Vlad Filat a fost întrebat dacă candidatul PLDM la funcţia de premier rămâne Iurie Leancă:

„Din partea PLDM, aceasta este candidatura.”

Marian Lupu a spus că guvernul viitor va fi doar al coaliţiei minoritare, iar PCRM nu va fi reprezentat în el; în schimb, acestui partid îi vor fi oferite şi alte funcţii, pe lângă cea de vice-speaker pe care a fost ales astăzi Vladimir Vitiuc.

Marian Lupu a dat asigurări că, în afară de instituţiile guvernamentale, niciuna nu mai face parte din algoritmul politic şi că anexe secrete la acordul actual nu există. Acordul mai prevede angajamentul celor două partide de a depolitiza toate instituţiile de drept, inclusiv Procuratura Generală.

Marian Lupu a fost întrebat de Europa Liberă dacă în planurile noii coaliţii intră depunerea unei cereri de aderare la UE până la finele acestui an:

„Cum să depui cerere, când ştii că va fi respinsă. Ce facem? PR sau lucruri serioase ?”

Previous Next

XS
SM
MD
LG