Linkuri accesibilitate

Auschwitz: atunci și acum

Auschwitz – cel mai mare lagăr de concentrare nazist și simbolul ororilor Holocaustului. Acum 70 de ani, circa 60.000 de prizonieri rămași în viață au fost siliți de gărzile naziste la un „marș al morții”, în timp ce Armata Roșie se apropia.

În drum spre alte lagăre de exterminare, a murit o pătrime dintre ei. Pe 27 ianuarie 1945, când sovieticii l-au eliberat, în lagăr rămaseră doar cei mai slabi prizonieri. Eforturile de a distruge clădirile, camerele de gazare și cuptoarele au fost abandonate din cauza rapidității cu care avansa armata sovietică. Din acest motiv, unele părți din Auschwitz – scena morții a peste un milion de oameni – s-au păstrat aproape intacte.

Photo 1 Photo 2
Poarta principală. Fotografia din dreapta a fost făcută în ianurie 1945, după eliberarea lagărului. Astăzi, totul a rămas aproape la fel. Macaraua este folosită la pregătirile pentru a 70-a aniversare de la eliberare.
Photo 1 Photo 2
Pe imaginea din dreapta, mame și copii evrei merg spre camerele de gazare, luna mai 1944. Barăcile din lemn din lagărul Birkenau – extensia lagărului Auschwitz – pot fi văzute în spate. Aceste construcții au fost demontate după război, dar hogeagurile de cărămidă au rămas.
Photo 1 Photo 2
Intrarea centrală în Auschwitz I, lagărul principal, cu faimoasa lozincă metalică deasupra: „Arbeit macht frei” (Munca eliberează). Imaginea de astăzi și cea făcută imediat după război sunt practic identice.
Photo 1 Photo 2
Ianurie 2015, turiști trecând pe lângă Blocul 15. În trecut, naziștii au instalat un pom de Crăciun la intrare.
Photo 1 Photo 2
Crematoriul I din Auschwitz, unul dintre cele patru folosite pentru arderea cadavrelor. Crematoriul II și III au fost distruse de SS („Eșalonul de protecție”) înaintea venirii Armatei Roșii. Crematoriul IV a fost distrus în revolta prizonierilor din 1944.
Photo 1 Photo 2
6. Curtea Blocului 11 cu „Peretele morții”, unde erau împușcați prizonierii. A fost reconstruită după război. Imaginea din dreapta arată curtea înainte de reconstrucție. În Blocul 11, oamenii erau torturați.
XS
SM
MD
LG