Linkuri accesibilitate

„Moldova întreagă este blocată, scufundată în marasm” (V.Gârneț/Ziarul Național)


Dosarul 7 aprilie 2009 („Moldova Curată”).

Începem cu editorialul semnat de Vasile Gârneț și publicat în Ziarul Național. „Blocajul politic la care asistăm de două luni demonstrează că nu doar partidele sunt incapabile să-și învingă mediocritatea, corupția și lipsa de viziune, ci Moldova întreagă este blocată, scufundată în marasm.”, constată autorul. Partidele, pe care editorialistul le numește niște SRL-uri de familie solidare în infracțiuni, s-au auto-descalificat moral și politic, în opinia sa. Mai trist, continuă autorul, este că acestui dezmăț al clasei politice nu i se opune nimeni. Vasile Gărneț scrie că sunt o mulţime de ONG-uri, uniuni de creație, și chiar sindicate cu zeci de mii de membri, însă nimeni nu a avut ideea organizării măcar a unui miting de câteva mii de participanți, care să formuleze niște exigențe privind transparența negocierilor politice și respectarea interesului public, remarcă editorialistul.

Cele trei partide pro-europene, poartă toate o vină pentru impasul jalnic în care s-a pomenit Republica Moldova, este de părere Tudor Cojocariu. În comentariul său, publicat în ziarul Timpul acestea observă că astăzi există o perspectivă deformată a meritelor celor trei părți și doar cu PCRM situația e clară, aceștia pricepându-se de minune în a specula viciile pro europenilor. Autorul scrie că după ce PL a publicat lista celor 14 solicitări, iar PLDM și le-a asumat, tacit, cu excepția celui de partajare politică a funcției de președinte al republicii, atitudinea liberal-democraților urma să fie mai fermă. Asta ar însemna că PLDM ar trebui să se repoziţioneze mai aproape de PL și mai departe de PD și PCRM, cele două din urmă, semănând de la o vreme din ce în ce mai mult, conchide autorul.

Comentatorul politic Ion Mischeva scrie pe adevărul.md că cetăţenii asistă deja de 7 săptămâni la un spectacol grotesc ai cărui protagonişti nu par a fi lideri responsabili. Autorul constată că oricâţi emisari europeni nu ar veni, politicienii moldoveni vor rămâne neînduplecaţi. Liderii a două partide, ce se pretind a fi pro-europene, continuă comentatorul, au tergiversat în mod intenţionat discuţiile, şi-au isterizat simpatizanţii şi şi-au orientat canalele media în vederea şantajării şi a capitulării necondiţionate a PL. Acceptând cele 14 puncte ale lui Ghimpu, PLDM şi PDM ar recunoaşte delapidările, escrocheriile, şi mimarea proceselor de reformare a justiţiei la care s-au dedat. De aceea o să existe o nouă trădare la Chişinău, este de părere autorul.

În fine, jurnaliştii portalului „Moldova Curată” scriu că în timp ce oamenii legii încearcă să dea de urma ex-ministrului de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, fostul subaltern al acestuia, Valentin Zubic, ar fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea, fiind recunoscut în calitate de bănuit pentru neglijenţă în serviciu, Valentin Zubic, surprins de camerele de supraveghere în noaptea de 7 spre 8 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG