Linkuri accesibilitate

Alegerea conducerii Parlamentului amînată pe fundal de neînțelegeri între liderii pro-europeni


Ezitări în direcția unei coaliții fără liberali și a unui guvern minoritar.

Pe fondul neînțelegerilor dintre partidele care negociază viitoarea guvernare, deputații noului Parlament au amânat a doua oară cu o zi ședința extraordinară convocată pentru alegerea conducerii legislativului. Spre deosebire de ieri, astăzi s-a înregistrat, totuși, un anume progres.

Parlamentul a trecut astăzi de câteva formalităţi necesare pentru a-şi alege conducerea, cum ar fi constituirea unei comisii responsabile de organizarea votului şi aprobarea unui regulament după care să aibă loc procedurile. Mai departe lucrurile nu s-au mişcat însă.

Solicitând din nou o pauză, liberal-democraţii au explicat că aceasta ar fi necesară pentru identificarea candidaţilor. Ezitarea PLDM poate să însemne însă şi că acest partid nu se hotărăşte să procedeze la alegerea unui speaker fără participarea liberalilor, pentru că aceasta ar putea pune punct în negocierea coaliţiei pro-europene tripartite – adică între PLDM, PD şi PL - iar ceea ce ar urma ar fi un guvern minoritar PLDM-PD sprijinit de comunişti.

Sunt două zile de când liderul PD, Marian Lupu, lansează îndemnuri publice la adresa PLDM-ului să accepte această formulă. Un răspuns explicit nu a urmat. Un motiv ar putea fi, aşa cum lasă de înţeles surse din PLDM, disensiunile interne din acest partid, pe când altul, la fel neconfirmat, o posibilă dezaprobare din partea partenerilor occidentali a unei astfel de formule guvernamentale.

Înainte de şedinţă, vice-preşedintele PLDM, Iurie Leancă, premierul în exerciţiu, a spus jurnaliştilor că şansele creării unei coaliţii din trei partide nu sunt încă epuizate definitiv.

Şeful său de partid, Vlad Filat, a declarat însă după şedinţă că liberal-democraţii au făcut tot posibilul ca să fie formată coaliţia pro-europeană, dar că în caz că nu se va reuşi, vor accepta şi una minoritară, cu PD, chiar dacă ar avea rezerve faţă de o colaborare cu PCRM, pentru că sunt hotărâţi să nu admită alegeri anticipate:

„Eu cred că noi toţi avem rezerve unii faţă de alţii. Dar cei care ne-au delegat sunt oamenii. Şi trebuie să reieşim din această situaţie. Şi vreau încă o dată să vă spun că pentru Pepublica Moldova alegerile anticipate ar fi un dezastru.”

Vlad Filat a mai spus că îi crede pe liberali vinovaţi de blocarea negocierii coaliţiei pro-europene şi că găseşte ridicole disputele acestora cu democraţii legate de portofoliile ministeriale şi depolitizarea Procuraturii, pentru că, în realitate, poziţiile lor ar fi asemănătoare. Liberalii acuză, pe de altă parte, nedorinţa celor două să scape de sub control procuratura şi ministerul transporturilor.

Iurie Leancă este, potrivit unor promisiuni preelectorale ale lui Vlad Filat, candidatul PLDM pentru şefia executivului. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a afirmat însă nu demult într-o emisiune că în celălalt format de negocieri, cu PCRM, se discută o altă candidatură, se crede că cea a Nataliei Gherman, pentru că cea a lui Leancă ar fi respinsă de comunişti. Pentru şefia Parlamentului, se vehicula mai ales numele ministrului democrat al economiei, Andrian Candu. Până astăzi, însă, când Vladimir Voronin a spus în faţa jurnaliştilor că ar agrea candidatura fostului speaker democrat Igor Corman.

Previous Next

XS
SM
MD
LG