Linkuri accesibilitate

Frank-Walter Steinmeier: „să vedem dacă ce am negociat va fi aplicat sau va rămâne literă moartă”


Progrese la negocierile legate de criza ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea crizei ucrainene.

Miercuri la Berlin s-au înregistrat anumite progrese în încercarea de a opri luptele din estul Ucrainei, dar nu există nici o garanţie că cele negociate vor fi şi aplicate în practică. Mai ales pentru că este vorba de retragerea armamentului greu, un proces dificil de verificat. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor de ştiri internaţionale.

Ucraina și Rusia au negociat un plan pentru retragerea armamentului greu din estul Ucraina, a anunțat la Berlin ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier:

„În fine am căzut de acord că linia de demarcaţie negociată la Minsk este cea care în raport cu care se va face retragerea armamentului greu. Şi am căzut de acord şi asupra procedurii pentru retragere”.

Armamentul greu va fi retras la 15 kilometri în spatele liniei de demarcație.

Acordul, a precizat Steinmeier, este un progres important dar nu „un moment de cotitură” în eforturile de a impune încetarea luptelor în estul Ucrainei, unde armata națională se confruntă cu unitățile separatiștilor pro-ruși.

„Important este să vedem dacă ce am negociat va fi aplicat sau va rămâne literă moartă”, a mai spus Steinmeier care a găzduit miercuri o întrevedere cu miniştrii de externe din Franța, Ucraina şi Rusia.

Într-o declaraţie comună dată publicităţii de ministerul de externe german se spune că „este foarte îngrijorător faptul că luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, făcând din nou multe victime, inclusiv civili.”

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a anunţat că s-a decis convocarea în scurt timp a aşa-numitului Grup de Contact pentru Ucraina (OSCE, Ucraina şi Rusia), care e încurajat să reia negocierile pentru a asigura respectarea acordului de încetare a focului semnat în septembrie anul trecut la Minsk de guvernul de la Kiev şi liderii rebelilor pro-ruşi.

Înainte de întrevederea miniştrilor de externe, cancelarul german Angela Merkel preciza că scopul discuţiei de la Berlin este, în ultimă intanţă, de a „reanima” planul vizând organizarea unui summit despre criza din Ucraina.

Liderii din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina urmau să se întâlnească în 15 ianuarie la Astana dar deteriorarea continuă a situaţiei din estul Ucrainei a determinat anularea acelei reuniuni la vîrf.

Pe de altă parte, președintele ucrainean Petro Poroșenko a acuzat Rusia că ar fi trimis mii de militari în estul Ucrainei, unde ar avea deja „500 de tancuri, piese de artilerie grea și blindate”.

Vorbind miercuri la Forumul Economic Mondial de la Davos, Poroșenko s-a întrebat retoric „dacă asta nu este o agresiune, atunci ce este o agresiune?”

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a afirmat miercuri la Bruxelles că s-a înregistrat o creștere a numărului de arme grele și tancuri folosite de trupele ruse în estul Ucrainei, fără să precizeze însă și despre ce număr de militari ar fi vorba.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG