Linkuri accesibilitate

Povestea „Supraviețuitorului singuratic” și a salvatorului său afgan


Mohamed Gulab în filmul „Lone Survivor”.
Mohamed Gulab în filmul „Lone Survivor”.

Mohamed Gulab a trebuit să se ascundă, ameninţat de talibani si de membrii unei grupări militante, care i-au incendiat casa.

Povestea unui afgan dintr-un sat indepărtat care a ajutat un militar american din trupele speciale, salvindu-i viata, a devenit subiect de film hollywoodian sub titlul „Supravietuitorul singuratic”, dar povestea hollywoodiana ascunde si povestea adevarata a afganului care, din momentul apariţiei filmului a trebuit sa se ascunda, a fost ameninţat si a fost obligat sa isi caute o altă tara. O relatare a corespondentilor Europei Libere, Frud Bezhan şi Freshta Negah.

Mohamed Gulab nu s-a gindit nici o clipa la Hollywood in iunie 2005, cînd l-a gasit pe militarul american din trupele speciale Marcus Luttrell în sînge şi cerînd ajutor. S-a gindit că trebuie să îi vină în ajutor unor om aflat in faţa morţii. L-a salvat. A fost singurul supravietuitor al echipei sale. Gulab l-a dus pe soldat in satul său, l-a îngrijit, iar acesta, odata însanatoşit, a plecat in Statele Unite.

Marcus Luttrell, americanul salvat în Afganistan pozînd pentru publicitatea filmului „Lone Survivor" în 2013 la New York
Marcus Luttrell, americanul salvat în Afganistan pozînd pentru publicitatea filmului „Lone Survivor" în 2013 la New York

Desi a salvat o viata şi a căutat sa nu îşi povesteasca actul de vitejie celor din jur, povestea afganului a ajuns pe marile ecrane. Din acel moment viata sa s-a modificat complet: barbatul a trebuit să se ascunda, să fuga de cei care doreau sa il ucida, pentru ca a salvat viata unui „necredincios”.

„Cînd filmul a ieşit pe ecrane, toata lumea a aflat povestea mea. Asta a însemnat ca a trebuit să imi părăsesc familia şi patria. Chiar prietenii mi-au devenit duşmani. Familia mea si cu mine suntem in pericol de moarte…”



Ani de zile, Mohamed a trebuit să se ascunda fiind ameninţat de talibani si de membrii unei grupări militante care i-a incendiat casa, omorîndu-i un văr.

S-a gîndit să încerce să ceara azil in Statele Unite şi şi-a angajat un avocat. Cu ajutorul lui a reuşit luna aceasta sa-i obţină dreptul de azil într-o ţară terţă, cel puţin pînă cînd autorităţile americane îi vor analiza cererea. Luni, avocatul său a declarat televiziunii Fox că departamentul pentru securitate interna al Statelor Unite revede dosarul afganului încercind să stabileasca daca să avanseze o cerere la Naţiunile Unite pentru a i se acorda dreptul de a se stabili in Statele Unite, in baza acţiunii sale curajoase.

Dar Mohamed Gulab este dezamagit şi se considera dezonorat de aceasta tergiversare a cazului sau: acum zece ani, cînd a salvat viata unui american, vazut de unii din compatriotii sai ca un duşman, s-a gindit numai la o viata de om. Or, spune Mahomed, tocmai la rispirea unei vieti umane par sa nu se gindeasca birocratii care ar trebui să-i decida soarta: si a lui, şi a familei sale.

„Ştiam ca salvînd viaţa unui american îmi pun în primejdie viata mea şi a familei mele. Nu era vorba numai de militanti, dar si de oamenii din sat, care mă întrebau de ce am salvat un american. Dar din cauza traditiilor noastre afgane, i-am permis americanului să stea la mine, in ospeţie. I-am spus americanului ca toti afganii trebuie să aibă grijă de oaspeţii pe care îi au. Aşa e tradiţia…”

S-ar putea adauga, la finalul povestii, ca nu aceasta este traditia in Statele Unite, dupa cum arata povestea curajosului afgan, devenit, ce-i drept, erou hollywoodian…

Previous Next

XS
SM
MD
LG