Linkuri accesibilitate

Berlinul a găzduit o nouă reuniune pentru rezolvarea crizei din Ucraina


Situaţia din estul Ucrainei la zi, 21 ianuarie 2015
Situaţia din estul Ucrainei la zi, 21 ianuarie 2015

Reuniunea miniştrilor de externe din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina a avut loc pe fondul reizbucnirii luptelor între separatişti şi armata ucraineană.

O nouă rundă de negocieri, organizată la Berlin, este destinată rezolvării conflictului din Ucraina. Ministrul german de extern, Frank-Walter Steinmeier i-a invitat pe omologii săi din Ucraina, Rusia şi Franţa, sperînd că pe calea negocierilor se va putea găsi o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului reaprins dintre părţile beligerante, separatiştii pro-ruşi şi autorităţile de la Kiev.

Comentînd reizbucnirea luptelor, fostul ministru german al apărării, în prezent vicepreşedinte al grupului parlamentar creştin-democrat, Franz-Josef Jung, este de părere că premisa pentru discuţii pe tema Ucrainei ar trebui să fie respectarea acordului de la Minsk. Într-un interviu radio (DLF) Jung a spus că atît separatiştii pro-ruşi, cît şi guvernul ucrainean ar trebui să contribuie la respectarea acordului.

Fostul activist civic est-german şi ex-deputat european, ecologistul Werner Schulz, consideră că tratativele diplomatice nu sunt suficiente. În consecinţă, el cere intensificarea presiunilor internaţionale asupra Rusiei. Într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF), Schulz a mai criticat şi reacţiile prea slabe ale Occidentului faţă de propaganda Kremlinului.

În opinia lui Schulz, conflictul din Ucraina trebuie privit, drept „un brutal război fratricid”, nu ca un „război civil”, fiindcă, în realitate, e vorba despre „o agresiune”, „un război nedeclarat al Rusiei contra Ucrainei”.

„În acest moment”, a declarat Steinmeier la Berlin, „trebuie să facem totul ca să dezamorsăm ciocnirile militare şi să împiedecăm o nouă escaladare politică între Kiev şi Moscova. Acest deziderat merită orice efort”. Potrivit lui Steinmeier, situaţia actuală din Ucraina este explozivă. Din cauza aceasta, a precizat politicianul social-democrat, eforturile diplomatice de rezolvare a conflictului trebuie să continuie. „În ultimă instanţă nu va funcţiona nimic în urma unor comenzi sau în urma unor presiuni, ci doar ca rezultat al echilibrului corect între diferitele instrumente”, a explicat diplomatul şef, Steinmeier.

O reuniunea similară ca şi cea programată astăzi a avut loc săptămîna trecută. Întîlnirea, însă, nu a dus la vreun rezultat concret.

În timp ce guvernul federal mizează pe soluţii diplomatice, conducerea de la Kiev a anunţat mobilizarea a 50.000 de rezervişti. Rusia a criticat măsura Kievului. Un purtător de cuvînt al ministerului de externe de la Moscova a declarat, potrivit radiodifuziunii germane, că această măsura va duce la o escaladare a conflictului. Unul dintre liderii separatiştilor, Alexandr Zahartcenko, a reproşat guvernului ucrainean că face pregătiri de război. Ministrul rus de externe, Lavrov, a declarat în preajma plecării la Berlin că Moscova va face totul pentru pacificarea regiunii.

Reizbucnirea conflictului şi întîlnirea miniştrilor de externe din această seară, este şi tema unor analize, comentarii şi editoriale, publicate în ziarele germane. Astfel, „Süddeutsche Zeitung” din München subliniază rolul de mediator asumat de către Steinmeier: „Germania a devenit mediatorul principal în criza din Ucraina de est. Berlinul decide, dacă Steinmeier îi invită pe omologii săi din Rusia, Franţa şi Ucraina la întîlnire. Iar tot Berlinul va da verdictul dacă promisiunile Moscovei şi Kievului sunt suficiente pentru o apropiere şi pentru organizarea reuniunii a şefilor de stat şi de guvern la Astana, capitala kazahă. Cine s-ar fi gîndit în urmă cu un an la o asemenea posibilitate. Toate astea nu se explică prin faptul că ministrul de externe şi cancelara ar fi întotdeauna de aceeaşi părere. Reuşita se explică prin faptul că cei doi provin din medii diferite, ceea ce le conferă o credibilitate specială. Pe de o parte se află Angela Merkel, care a dovedit multă simpatie pentru statele est-europene mai mici; pe cealaltă parte Steinmeier, care pledează pentru o reconciliere cu Rusia. Cooperarea strînsă a celor doi este ceva natural şi poate fi considerată drept o reală performanţă”. Am citat dintr-o amplă analiză a cotidianului münchenez „Süddeutsche Zeitung”, publicată în preajma întîlnirii de la Berlin a miniştrilor de externe din Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia.

La o concluzie similară ajunge şi „Frankfurter Allgemeine Zeitung” care atrage însă atenţia asupra faptului că „europenii vor trebui să găsească o cale de înţelegere cu Rusia aşa cum e ea şi cum probabil va fi şi în viitorul apropiat”. Această cooperare, însă, crede ziarul, nu poate să ducă la o renunţare la valorile occidentale fundamentale sau la ignorarea intereselor oamenilor din Ucraina, Moldova, Belarus şi Georgia.”

XS
SM
MD
LG