Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitata serii este Maria Focşa, redactor-şef la ziarul raional „Câmpia Glodenilor”.

„Un incendiu năprasnic de acum 8 ani a mistuit în flăcări Casa de cultură din satul Ustia, raionul Glodeni. Astfel sătenii se alesese cu nişte ruine afumate chiar în inima satului. Dar consilierii locali din perioada respectivă, Consiliul Raional nu au lăsat lucrurile de azi pe mâine. Doi ani au durat lucrările de reparaţii. În total au fost investiţi 706, 6 mii de lei şi, în cele din urmă, ustienii s-au trezit cu o clădire de toată frumuseţea. A mai urmat un an-doi pentru aprovizionarea locaşului cu mobilier, utilaj, aparataj – şi acum sătenii au unde se întâlni la un sfat cu conducerea satului, cu pământenii, au unde serba hramul, ziua copilului, Ziua Victoriei etc.

Poliţa de asigurare medicală pentru anul 2015 rămâne neschimbată deocamdată până la aprobarea Legii fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul în curs. Până atunci prima de asigurare obligatorie estimează la 4056 de lei, iar reducerile de 50 şi 75 de % se păstrează de asemenea.

Banca Mondială a oferit suport financiar pentru construirea din temelie a centrului Medical de la Fundurii Vechi, care tare le-a venit pe plac locuitorilor, deoarece nici prin oraşele mari nu sunt create aşa condiţii moderne pentru pacienţi ca la Funduri. „Nu-mi place cuvântul „lecuire”, dar locaşul da”, - ne scrie dl Vasile Bagrin, băştinaş al acestui sat.

Un automobil de marca GAZ-33 şi 300 de containere de metal pentru colectarea gunoaielor şi transportarea acestora au întrat recent în posesia ÎM „Servicii Comunale” Glodeni. Oraşul va fi mai curat.

De ziua Naţională a Culturii în cadrul Galei Premiilor Ministerului Culturii premiul „Gavriil Muzicescu” a fost decernat Valentinei Naforniţă, soprana Trupei Operei de la Viena, originară din satul Cuhneşti, raionul Glodeni.

Conform datelor statistice, din cele 120 de muzee din republică 9 sunt în raionul Glodeni.

Dl Mihai Ciocanu, viceministrul Sănătăţii RM, astăzi a avut o întâlnire de lucru cu conducerea de vârf a raionului, cu primarii localităţilor la tema regionarea spitalelor. Spre deosebire de alte raioane în raionul Glodeni lucrurile merg bine în vederea implementării proiectelor investiţionale şi crearea condiţiilor satisfăcătoare pentru locuitorii satelor şi a oraşului. Glodenenii primii din republică au realizat cu succes reforma asistenţei medicale primare şi au trecut toate centrele de sănătate la autonomie, - a menţionat dlui.

„Eminesciana” 2015 s-a desfăşurat prin toate instituţiile de învăţământ preuniversitar, apoi pe 15 ianuarie – la nivel raional. Învingătorii au fost categorizaţi pe cicluri şi au fost mulţi. Mulţi au patima versurilor poetului nepereche la Glodeni.

100 de reflectorizante au primit recent elevii Liceului Teoretic Balatina, donaţie din Estonia. Al treilea an consecutiv copiilor li se repartizează reflectorizante pentru prevenirea accidentelor în perioada de seară şi noapte la deplasarea de-a lungul drumurilor ori la trecerile de pietoni.

An nou şi un nou incendiu – a ars moara veche din satul Balatina. Despre toate în detalii citiţi în „Câmpia Glodenilor”.”

XS
SM
MD
LG