Linkuri accesibilitate

Executivul de la Tiraspol în incapacitate de a mai plăti la timp salariile bugetariilor


Administraţia oraşului Tiraspol
Administraţia oraşului Tiraspol

Încasările în ianuarie au fost de patru ori mai mici decât la aceeași dată a anului trecut.

Criza economică care s-a acutizat în Transnistria încă în vara anului trecut se pare că se adânceşte din ce în ce mai mult.

De la începutul anului, pensionarii transnistreni au aflat că nu vor primi, cel puțin o perioadă, suplimentul rusesc la pensii, în valoare de 15 dolari, și că suplimentul pe care îl primeau din partea administrației transnistrene, în valoare de 100 de ruble, a fost redus în jumătate. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, explica recent că această reducere a fost necesară pentru a evita o criză și mai mare, cum ar fi neplata salariilor și pensiilor.

Se pare însă că măsurile administrației nu au avut efectul scontat, pentru că executivul de la Tiraspol a anunțat că, în urma scăderilor dramatice a încasărilor, este în incapacitatea de a mai plăti la timp salariile bugetarilor. La data de 20 ianuarie în bugetul regiunii au intrat venituri de patru ori mai mici decât anul trecut, iar veniturile în urma activității comerciale externe au scăzut de 13 ori.

Ruble transnistrene noi, de platic, puse în circulaţie în toamna anului trecut
Ruble transnistrene noi, de platic, puse în circulaţie în toamna anului trecut

Potrivit site-ului oficial al departamentului de finanțe, dar și a relatărilor presei de la Tiraspol, situația social-economică a Transnistriei a fost discutată, marţi, 20 ianuarie, în cadrul unei ședințe convocate de șeful administrației transnistrene, Evgheni Șevciuk, la care au participat șeful și membrii executivului regiunii.

În cadrul ședinței, șefa finanțelor Elena Ghirjul a declarat că încasările, la data de 20 ianuarie, sunt de patru ori mai mici decât la aceeași dată a anului trecut. Acestea constituie în jur de 16 milioane ruble transnistrene, față de 60 milioane ruble, câte intraseră în buget anul trecut la aceeași dată.

Elena Ghirjul: „Acest nivel al încasărilor nu ne permite să onorăm la timp obligațiile și în acest moment deja am compromis graficul de achitare a salariilor. Plățile care țin de bugetul republican vor fi acoperite, dar ceva mai târziu. Factorul care a determinat această scădere este reducerea comerțului extern”.

Întârzieri la achitarea salariilor au fost deja înregistrate în raioanele Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari și Camenca. Raionul Râbnița, unde sunt mai multe întreprinderi mari, inclusiv uzina metalurgică, reușește să acopere plățile salariale din bugetul local.

În cadrul ședinței s-a menționat, de asemenea, că situația instabilă de pe piețele externe, scăderea cererii pentru produsele transnistrene, precum și devalorizarea rublei rusești, a leului moldovenesc și a hrivnei ucrainene au avut un impact negativ asupra activității economice externe a agenților economici din regiune. Motiv pentru care de la începutul anului în bugetul local au intrat de 13 ori mai puține încasări din acest gen de activitate decât anul trecut, adică 3,3 milioane ruble, față de aproape 45 milioane ruble încasate anul trecut.

Evgeni Şevciuk
Evgeni Şevciuk

Având în vedere situația critică a încasărilor bugetare, șeful administrației, Evgheni Șevciuk, a anunțat intenția de a împrumuta 100 milioane dolari pentru acoperirea deficitului fondului de pensii, fără a preciza de unde intenționează să ceară acest împrumut. Având în vedere statutul nerecunoscut al regiunii transnistrene, până acum Tiraspolul primea împrumuturi doar din partea Federației Ruse, care în prezent se confruntă și ea cu probleme economice grave.

În cadrul unei alte ședințe convocate de Evgheni Șevciuk pe marginea situației din sectorul industrial, șefa așa-numitului Minister al dezvoltării economice, Alevtina Slincenko, a menționat că au scăzut considerabil volumele de producție în industriile ușoară și alimentară, în cea electrotehnică și în construcția de mașini. „Sunt întreprinderi îndreptate către export. Începând cu aprilie 2014 situația externă a început să influențeze scăderea producției în aceste domenii și ulterior și a plăților la buget”, a spus Alevtina Slincenko. Potrivit ei, principalele probleme în comerțul extern țin de situația din Ucraina, dar și deprecierea hrivnei și a rublei rusești.

Executivul regiunii transnistrene va pregăti în perioada următoare un program de măsuri suplimentare pentru stabilizarea economiei. Vor fi elaborate măsuri de urgență pentru susținerea afacerilor mari, mijlocii și mici, a unor sectoare ale economiei și a agriculturii. Documentul ar urma să intre în examinarea organului executiv al Transnistriei în primele zile ale lunii februarie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG