Linkuri accesibilitate

Pachetul legilor anticorupție a împlinit un an. Cu ce rezultate?


O organizație a societății civile, Transparency International Moldova și-a exprimat îngrijorarea că reforma poate fi compromisă...

Centrul Național Anticorupție a organizat o dezbatere despre aplicarea unui pachet de legi privind combaterea mitei, la un an de la intrarea în vigoare. Dezbaterile au coincis cu o declarație aspră a ambasadorului european la Chișinău, Pirkka Tapiola. Ambasadorul a avertizat că lipsa progreselor la reformarea justiției moldovene poate duce la o nouă tăiere a ajutoarelor europene promise pentru această reformă. Iar o organizație a societății civile, Transparency International Moldova și-a exprimat îngrijorarea că reforma se poate întoarce înapoi.

Cel puţin una din cele trei legi anticorupţie votate la pachet anul trecut dă rezultate palpabile, la părerea factorilor decizionali de la CNA. Este vorba de testarea integrităţii profesionale prin simularea actului de mituire, test la care sunt supuşi, aleatoriu sau direcționat, funcţionari publici începând cu luna august a anului trecut. Peste 50 la sută din funcţionari au picat acest test, dintre ei marea majoritate riscă să fie concediaţi. Dar si numărul celor care denunţă acte de corupţie a crescut de 15 ori. Acestea sunt efectele punerii in aplicare a legii rezumate de directoarea adjunctă a CNA, Cristina Ţarnă. Ea spune că rezultate similare ar putea fi obținute şi prin aplicarea perseverenta a celorlalte două legi din pachetul anticorupţie şi anume confiscarea extinsă a averilor şi îmbogăţirea ilicită:

„Atât mecanismul testării integrităţii profesionale, cât şi cel al confiscării şi al îmbogăţirii ilicite deoarece ameninţă averea funcţionarilor corupţi sunt şi pot fi mecanisme eficiente şi foarte importante pentru Republica Moldova. însă cunoaştem că constituţionalitatea lor a fost pusă la îndoială şi la moment ele se examinează de către Curtea Constituţională. Rămâne să vedem care va fi opinia Curţii pe marginea acestor legi.”

Deşi nu se aplică în cazul judecătorilor, legea privind testarea integrităţii profesionale a fost contestată la Curtea Constituţională de către un grup de deputaţi comunişti tocmai pentru motivul că ar pune în pericol independenţa sistemului judecătoresc. Curtea Constituţională, după ce a cerut şi opinia Comisiei de la Veneţia, care în linii generale, a avizat pozitiv legea, urmează să ia o decizie

privind constituţionalitatea acestei legi. Experţii de la Transparency International Moldova îşi exprimă îngrijorarea că această lege, pe care o consideră unul din cele mai funcţionale instrumente de combatere a corupţiei, ar putea fi declarată neconstituțională, folosindu-se un pretext irelevant. Si anume modul tendențios, în opinia organizaţiei, în care a fost mediatizat avizul Comisiei de la Veneţia, încorporându-se în traducerea avizului constatări inexistente în originalul difuzat în limba engleză. Directoarea Organizaţiei Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc:

„Transparency International, şi un şir mare de organizaţii ale societăţii civile şi-au creat impresia că este vorba de o manipulare a opiniei publice pentru a răspândi concluziile acestora asupra tuturor agenţilor publici, nu doar a judecătorilor. Pentru noi asta ar însemna zece paşi înapoi întrucât deja am trâmbiţat despre succese. Pentru mine asta înseamnă că se pregăteşte opinia publică că această lege va fi declarată neconstituţională.”

Prezent la masa rotundă un reprezentant al Curţii Constituționale a negat acuzaţiile aduse instituţiei pe care o reprezintă, calificându-le drept presiuni înainte de pronunţarea deciziei a Curţii. Legea privind testarea integrităţii profesionale a fost avizată pozitiv şi de către Consiliul Europei care a lăudat autorităţile moldovene pentru curajul de a pune în aplicare acest instrument. Expertul Consiliului Europei Tilman Hoppe a spus astăzi la Chişinău că anume prin acest instrument Georgia a reuşit să înregistreze mari performanţe în combaterea fenomenului corupţiei. Referindu-se însă la situaţia din Moldova, expertul european a spus că rezultatele sunt prea modeste. Expertul a folosit chiar cuvântul stagnare, sugerând că anume funcţionarii publici neoneşti pun beţe în roate şi nu-şi doresc ca legea sa fie aplicata cu stricteţe:

„Principala problemă a testelor de integritate nu sunt aspectele juridice, problema reală este că aceste teste ameninţă oamenii corupţi. Este un instrument foarte periculos pentru ei, este un pericol real pentru veniturile lor şi prin urmare ei vor face totul ca să neutralizeze acest instrument.”

Mai mulți experţi se arată convinşi că o eventuala anulare a acestei legi fără îndoială va fi urmată de critici dure din partea UE, care sprijină financiare reforma justiţiei moldoveneşti. Recent, şeful delegaţiei UE în Moldova a calificat drept „o mare dezamăgire” reforma justiţiei şi a comunicat că UE a decis să reducă finanţarea sa din cauza lipsei progresului. UE a promis pentru reformarea justiţiei 60 de milioane de euro, bani care vin în tranşe. Din cauza lipsei progreselor în domeniul combaterii corupţiei UE a sancţionat Moldova tăind din tranșa precedentă aproape 2 milioane de euro.

Previous Next

XS
SM
MD
LG