Linkuri accesibilitate

Petro Poroșenko: „Nu ne este teamă și nimeni n-o să ne sperie pentru că adevărul este cu noi”


La Marșul păcii de la Kiev
La Marșul păcii de la Kiev

Rusia îl acuză pe Petro Poroșenko de respingerea unui plan de pace, propus într-o scrisoare de Vladimir Putin.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promis că Kievul va redobândi controlul asupra regiunilor din estul țării, unde s-au intensificat luptele dintre forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși. Proroșenko a vorbit duminică, la un așa-numit „marș al păcii” în centrul Kievului, în timp ce armata ucraineană lupta pentru recucerirea aeroportului de la Donețk.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko le-a spus miilor de participanți la marșul de la Kiev că Ucraina nu va ceda o palmă de pământ separatiștilor pro-ruși, iar forțele guvernamentale vor învinge.

„Nu ne este teamă și nimeni n-o să ne sperie pentru că adevărul este cu noi, lumea întreagă este cu noi și cu noi este Dumnezeu. De aceea victoria va fi de partea noastră – o victorie împotriva terorii și împotriva invadatorilor. Vom ieși învingători în lupta noastră pentru pace”.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al președintelui rus l-a acuzat pe Petro Poroșenko de respingerea unui plan de pace, pe care i l-ar fi propus într-o scrisoare Vladimir Putin.

Ceva mai devreme, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andri Lîsenko a spus că trupele guvernamentale au lansat „o operațiune masivă” în noaptea de sâmbătă spre duminică și au recucerit aproape întreg teritoriul aeroportului de la Donețk pierdut în ultimele săptămâni.

Luptele de la aeroport s-au extins și în oraș. Locuitorii relatează despre tiruri de artilerie trase din zonele rezidențiale din centru, unde s-au întărit separatiștii. Duminică, Lîsenko a spus că patru militari au murit și 32 au fost răniți.

Ucraina onorează victimele autobuzului distrus la Volnovaka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

La demonstrația de la Kiev, ținută în Piața Independenței, oamenii au purtat lozinci „Je suis Volnovaka" și au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor recentului atac cu rachetă asupra unui autobuz în apropiere de orașul estic Volnovaka. În atacul de la 13 ianuarie au murit 12 oameni, cel mai grav incident din ultimele luni. Kievul a dat vina pe separatiștii pro-ruși, dar aceștia au respins acuzația.

Peste 4700 de oameni și-au pierdut viața în conflictul armat dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene izbucnit în aprilie anul trecut. Ucraina susține că rebelii sunt ajutați astăzi de aproximativ 8500 de militari ruși. Rusia dezminte și spune că cei care ajută rebelii ar fi voluntari.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG