Linkuri accesibilitate

Beat Bang!


O trupă cu „vînă timișoreană”.

Am ratat recent două concerte în care a cântat bateristul timișorean Radu Pieloiu, despre care eu cred că este cel mai bun toboșar al României în ultimii 25 de ani.

Primul a fost cel din 4 decembrie de la Praga, unde Pieloiu a venit ca membru al trioului de jazz Sebastian Spanache, despre care am mai vorbit de la microfonul Europei Libere. Sebastian Spanache trio a cântat la Agharta, cel mai bun club de jazz din capitala Cehiei - iar asta spune tot despre valoarea acestei trupe.

Al doilea concert a fost cel din 15 ianuarie de la clubul Shelter din Cluj, unde același Radu Pieloiu a venit ca membru al unei alte trupe timișorene, Beat Bang!, trupa despre care vreau să vă spun azi cîteva cuvinte la Dicționarul de sunete.

Dj K-lu (platane și sunete), Mihai „Michi” Moldoveanu (bass, synth bass) Radu Pieloiu (tobe) fac împreună din 2010 trupa Big Bang!. Break, electronica, funk, drum’n’ bass, scrie pe pagina lor de Facebook.

O trupă care îmbină sunetele electronice cu cele acustice, într-un continuum live ce mie îmi aduce aminte de Propellerheads, cu ceva mai mult jazz însă.

Beat Bang! nu sînt însă epigoni ai celor de la Propellerheads, și nici nu cântă - așa cum s-ar putea deduce din numele lor - ceea ce cântau Will White și Alex Gifford, adică big beat.

Beat Bang! cântă ceva ce e numai al lor, și au ceea ce eu aș numi „vînă timișoreană”, o „vînă” pe care o poți detecta la toate trupele de azi din Timișoara, indiferent ce cântă, jazz, funk, ambient, electronica, techno, drum’n’bass, und so weitter.

Un ultim amănunt despre piesa pe care o ascultăm, numită „Eu eram”: mi-a luat ceva timp să-mi dau seama că vocea din acest cântec nu e a colegului Vasile Botnaru de la Chișinău, cum am crezut la început, ci a lui Radu Beligan, la turație mai mică.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG