Linkuri accesibilitate

Dialogul purtat cu PCRM este mai curând o presiune pusă pe Mihai Ghimpu (Ziarul Național)


„Republica Moldova poate rămâne în beznă în orice moment” (V. Călugăreanu/Deutsche Welle).

Pavel Păduraru scrie în ziarul Timpul că încăpățânarea PLDM-ului și a PD-ului de a nu-i ceda lui Ghimpu fotoliul de președinte, mai ales că Nicolae Timofti a fost propus de același Ghimpu, „ne face să credem că cineva dintre capii acestor două partide a ochit deja funcția de președinte”. Faptul că cele două partide își pun interesele personale mai presus de cele naționale, continuă autorul, este demonstrat și prin refuzul acestora de a accepta cea de a doua propunere a PL-ului, şi anume ca procurorul general al RM să fie un specialist din străinătate. Fără liberali, PD şi PLDM au o singură soluţie pentru a guverna liniştit ţara, şi anume de a-l convinge pe Voronin să adere la coaliţia de guvernare. Însă este puţin probabil ca acesta să-şi dea acordul, pentru că astfel PCRM şi-ar pierde electoratul, este de părere autorul.

În editorialul său, publicat în Ziarul Național, Petru Bogatu constată că dialogul purtat cu PCRM, în cadrul negocierilor, este mai curând o presiune pusă pe Mihai Ghimpu, decât o invitație a comuniștilor la guvernare. Însă, notează autorul, șansele de a-l împăca pe liderul liberal sunt mai mici decât par la prima vedere: „Mihai Ghimpu înlocuiește pretenția absurdă de a partaja funcția președintelui în 2016 cu una și mai halucinantă de a numi un procuror general străin în 2018. Cu alte cuvinte, formarea coaliției e condiționată de o problemă ce poate fi rezolvată numai peste trei ani de zile.” Comportamentul liberalilor pare imatur. Și chiar năstrușnic, continuă editorialistul. Pentru a fi luați în serios, ei trebuie să coboare cu picioarele pe pământ, conchide Petru Bogatu.

Portalul Politicon.md publică un comentariu semnat de Nicolae Negru. Autorul scrie că dacă partajarea funcţiei preşedintelui de către trei partide care nu dispun de 61 de mandate pare o aventură, iniţierea unor discuţii despre pericolul extern în noile condiţii geopolitice este imperios necesară. Avertismentele ce vin dinspre NATO privind infiltrarea „omuleţilor verzi” în Republica Moldova sunt confirmate şi de apariţia unor organizaţii dubioase precum Antifa, notează Nicolae Negru. În opinia sa, dacă Marian Lupu consideră că aderarea la NATO nu este o idee bună, să propună altceva, pentru că aşa- „lăsându-ne în mod fatalist în voia lui Putin, ar fi o prostie şi o abdicare de la responsabilitate.”

Republica Moldova poate rămâne în beznă în orice moment”, este titlu unui material semnat de Vitalie Călugăreanu, pentru „Deutsche Welle”. Autorul scrie că dependenţa energetică a Chişinăului de regiunea transnistreană controlată de un regim separatist pro-rus, a crescut până la 75% după ce Ucraina a sistat recent exportul de energie electrică în Republica Moldova. Deși autoritățile încearcă să nu creeze panică, dependența energetică de Transnistria nu poate să nu îngrijoreze Chișinăul, este de părere Vitalie Călugăreanu, mai ales că situații similare au mai fost (în 1999 și în 2004) și atunci regimul separatist transnistrean nu a ratat ocazia de a lăsa Republica Moldova în beznă. Jurnalistul spune că o soluţie în acest caz ar fi importul din România, însă deşi proiectele de interconexiune se află pe masa guvernelor celor doua țări discuțiile nu au avansat.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG