Linkuri accesibilitate

William Moser: problema corupţiei rămâne principala problemă a viitorului guvern din R.Moldova


Într-un interviu pentru Europa Liberă la încheierea mandatului la Chişinău, ambasadorul Statelor Unite William Moser a reamintit că problema corupţiei care „afectează toate domeniile din societate şi buna funcţionare a ţării rămâne principala problemă a viitorului guvern dar şi a întregii societăţi. Corupţia se va diminua când oamenii vor spune „ne-am săturat” şi vor cere de la guvernanţi mai multă responsabilitate şi rezultate mai bune” a declarat ambasadorul Moser.

În acest context, Moser a îndemnat partidele care negociază formarea noului guvern să caute nu persoane loiale partidelor ci „ funcţionari competenţi şi oneşti… care vor munci în interesul” cetăţenilor.”

Colaborarea mai ales economică şi dialogul sunt singura modalitate de a rezolva problema transnistriană, crede ambasadorul american William Moser. În interviul pentru Europa Liberă, Moser a atras atenţia că semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE oferă acum o şansă unică pentru că „regiunea transnistreană trebuie să fie integrată în Republica Moldova … cu un statut special pentru Transnistria…în cadrul spaţiului economic al Uniunii Europene, acest scop are mai multe şanse să devină realitate”.

Cooperarea mai strânsă cu NATO, modernizarea forţelor armate şi participarea la operaţini internaţionale de menţinere a păcii nu contrvin statutului de neutraliatatea al Republicii Moldova, a declarat ambasadorul american William Moser în interviul acordat Europei Libere la încheirea mandatului la Chişinău.

„Dacă Republica Moldova îşi va întări capacitatea militară, îşi va consolida relaţia cu NATO şi participa mai activ la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, aceste acţiuni în niciun caz nu vor viola statutul de neutralitate a ţării”.

Neutralitatea este „alegerea cetăţenilor acestei ţări şi Republica Moldova singură trebuie să ia o decizie în privinţa statutului. Nici o ţară nu trebuie să forţeze Republica Moldova să facă o alegere anume” a mai declarat ambasadorul american.

XS
SM
MD
LG