Linkuri accesibilitate

William H. Moser: „R. Moldova are nevoie de mai multă democraţie, însă cheia este în mâna cetăţenilor activi”


Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău William H. Moser
Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău William H. Moser

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, la final de mandat, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Democraţia nu vine din afară, democraţia nu este făcută de partide şi politicieni, democraţia este datoria şi responsabilitatea fiecărui cetăţean, zi de zi. Într-un interviu cu Europa Liberă la încheierea mandatului la Chişinău, ambasadorul american William H. Moser îndeamnă la mai multă democraţie, reafirmă că „neutralitatea” trebuie să rămână alegerea liberă a cetăţenilor şi pledează pentru mai multă cooperare economică, drept cale spre soluţionarea crizei transnistrene. Interviul a fost realizat de Diana Răileanu:

Europa Liberă: Pentru că suntem la un interviu de adio, dle Ambasador, pentru început am să vă rog să faceţi un bilanţ al celor peste trei ani cît v-aţi aflat în Republica Moldova. Cum a evoluat între timp ţara?

William H. Moser: „Pentru mine, toată perioada în care mi-am exercitat funcţia de Ambasador în Republica Moldova a fost una fascinantă şi plină de satisfacţii. De fapt, în urmă cu câteva săptămâni, în decembrie, am discutat cu succesorul meu, noul Ambasador, şi i-am spus că sunt foarte trist că trebuie să plec şi că pot doar să-l felicit, pentru că sunt sigur că va avea parte de o experienţă nemaipomenită în Republica Moldova.

Pe lângă realizări, mai sunt şi domenii în care mai avem mult de lucru, aici mă refer, în primul rând, la reforma justiţiei...

Desigur, dacă mă uit în urmă şi analizez toţi aceşti ani, îmi dau seama că, de fapt, toată această experienţă a fost o combinație dintre realizări, la care au contribuit şi Statele Unite, dar şi unele dezamăgiri, pentru că mi-aş fi dorit să înregistrăm mai multe rezultate în aceşti peste trei ani.

Realizarea cea mai mare a autorităţilor de la Chişinău o reprezintă semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, care îl include şi pe cel de Liber Schimb. Statele Unite, prin intermediul diferitor programe de asistenţă tehnică, au ajutat Republica Moldova să ajungă până la semnarea acestor Acorduri. Un exemplu este programul nostru de asistenţă pentru sporirea securităţii la hotar, prin intermediul căruia au fost oferiţi peste 30 de milioane de dolari în ultimii ani Republicii Moldova.

Multe dintre propunerile de reformare a economiei, asupra cărora am lucrat cu autorităţile moldovene, au ajutat Republica Moldova să semneze Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Însă, pe lângă aceste realizări, mai sunt şi domenii în care mai avem mult de lucru, aici mă refer, în primul rând, la reforma justiţiei. De asemenea, mai sunt multe de făcut în lupta cu corupţia, însă pentru a atinge performanţă la acest capitol reformarea justiţiei este crucială.”

Europa Liberă: Cu siguranţă, dle Ambasador, cea mai mare realizare a anului care a trecut a fost semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi liberalizarea regimului de vize. Totuşi, care sunt provocările în calea Republicii Moldova, pentru ca ea să ajungă o ţară cu adevărat democratică şi europeană?

Ambasadorul William H. Moser (dreapta), la inaugurarea unui drum renovat, împreună cu premierul Iurie Leancă (centru)
Ambasadorul William H. Moser (dreapta), la inaugurarea unui drum renovat, împreună cu premierul Iurie Leancă (centru)

William H. Moser: „Cred că cetăţenii moldoveni sunt cei care pot contribui, întâi de toate, la procesul de dezvoltare a Republicii Moldova, astfel încât ţara să devină una cu adevărat de succes şi stabilă economic, aşa cum şi-o doresc oamenii. Deseori, în discuţiile pe care le-am avut cu cetăţenii moldoveni din toată ţara, le explicăm cît de importantă este implicarea lor în procesul de democratizare a ţării. Da, şi-au dorit semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană şi au obţinut acest lucru, însă, aşa cum am mai spus, mai sunt multe probleme care urmează a fi depăşite.

Bănuiesc că veţi dori să discutăm despre corupţie, pentru că este un domeniu asupra căruia insistăm cu toţii foarte mult, însă cred că la fel de important este să punem accentul asupra drepturilor omului. Pentru ca Republica Moldova să devină o ţară cu adevărat democratică, integrată în Uniunea Europeană, cetăţenii moldoveni trebuie să aibă întipărit în comportament sentimentul de toleranţă şi acceptarea diversităţii, să realizeze că drepturile omului sunt cruciale pentru dezvoltarea ţării.”

Europa Liberă: Suntem în aşteptarea raportului pentru 2014 al Departamentului de Stat al Statelor Unite în domeniul drepturilor omului. În raportul pentru 2013 se spunea că problema cea mai gravă a Moldovei în domeniul drepturilor omului este corupția, mai ales cea din justiție. Din propriile Dvs. observaţii, în acest an, aspectul respectiv s-ar putea regăsi în raport? Au făcut destule autorităţile moldovene pentru a diminua acest flagel?

Anume corupţia reprezintă problema majoră care împiedică evoluţia R. Moldova până la un stat prosper şi democratic...

William H. Moser: „Eu sunt primul care spune că anume corupţia reprezintă problema majoră care împiedică evoluţia Republicii Moldova până la un stat prosper şi democratic. Nu există niciun alt flagel care afectează toate domeniile din societate şi buna funcţionare a ţării aşa cum o face corupţia.

Trebuie să menţionez, totuşi, că am observat anumite progrese în domeniu. Am colaborat strâns cu Ministerul de Interne pentru reformarea departamentului de poliţie în toată ţara, implicând în această reformă peste 30 de mii de angajaţi ai Ministerului. Am observat că au devenit mai profesionişti şi sondajele realizate în ultimul timp arată că încrederea cetăţenilor în poliţie este în creştere.

De asemenea, în urmă cu şase ani, mai exact, în 2009, am implementat Programul integrat de gestionare a dosarelor în judecătoriile din ţară, care permite atât înregistrarea audio a proceselor de judecată cît şi distribuirea aleatorie a dosarelor. În urmă cu doi ani, această repartizare nu era utilizată deloc, însă de curând am fost informaţi că programul este utilizat aproape sută la sută, deci cazurile, în sfârşit, au început a fi repartizate după acest sistem, cu toate că s-a zvonit că unii o fac pe gangsterii şi încearcă să distribuie dosarele unor anumiţi judecători, despre care oamenii cred că pot fi corupţi sau pot fi influenţaţi. O funcţie importantă a acestui program o reprezintă posibilitatea de a înregistra audio şedinţele de judecată, fapt care se întâmplă în unele judecătorii din ţară, deci, oamenii pot găsi pe internet aceste înregistrări şi le pot asculta ca să vadă ce se face în sala de judecată.

De ce spun toate acestea? Pentru că diplomaţii internaţionali pot vorbi până la nesfârşit despre combaterea corupţiei în Republica Moldova şi nimic să nu se schimbe. Însă corupţia se va diminua când oamenii vor spune: „Ne-am săturat” şi vor cere de la guvernanţi mai multă responsabilitate şi rezultate mai bune.

Corupţia se va diminua când oamenii vor spune: „Ne-am săturat” şi vor cere de la guvernanţi mai multă responsabilitate...

Încurajez fiecare cetăţean să vadă dacă judecătoria din jurisdicţia lui utilizează sistemul de înregistrare audio a proceselor. În cazul în care acest lucru se întâmplă să nu ezite să-şi expună poziţia faţă de comportamentul judecătorilor. Republica Moldova are nevoie de mai multă democraţie, însă cheia este în mâna cetăţenilor activi. Activismul civic nu începe şi nu se termină odată cu alegerile parlamentare, trebuie manifestat zilnic. Când cetăţenii se vor implica şi vor monitoriza ce se întâmplă în Parlament şi în societate, lucrurile se vor schimba. Acest aspect este unul crucial pentru dezvoltarea Republicii Moldova ca democraţie.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, în ultimii ani se investeşte foarte mult în reformarea justiţiei din Republica Moldova. Cum vă explicaţi că lucrurile evoluează atât de greu?

William H. Moser: „Desigur, nu pot spune că sunt satisfăcut de rezultatele reformei în domeniu, dar sper că investiţiile în reformă vor continua şi procesul va fi unul stabil. Vorbim despre lucruri greu de realizat şi oamenii au şi ei partea lor de responsabilitate în acest sens. Zilele trecute am citit un articol interesant despre lustraţie, o acţiune prin care sunt investigate persoane oficiale pentru a se vedea dacă sunt integre, iar oamenii asiguraţi că cei care guvernează ţara sunt oneşti. Acest proces a început în Ucraina, s-a întâmplat anterior în Ţările Baltice, iar acum, fapt pe care îl salut şi pe care l-am observat la finalul mandatului meu, şi în Republica Moldova se poartă discuţii la acest capitol.

Le-am spus deja liderilor politici cu care am discutat că, în loc să caute în noul Guvern oameni loiali partidelor politice, trebuie să se axeze pe găsirea unor funcţionari competenţi şi oneşti, care ar putea contribui la prosperarea ţării...

Această direcţie este una corectă şi care trebuie urmată. Le-am spus deja liderilor politici cu care am discutat că, în loc să caute în noul Guvern oameni loiali partidelor politice, trebuie să se axeze pe găsirea unor funcţionari competenţi şi oneşti, care ar putea contribui la prosperarea ţării, miniştri dedicaţi cetăţenilor, care vor munci în interesul lor. Acest proces începe, desigur, cu lupta împotriva corupţiei.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, Statele Unite pledează mai ales pentru protejarea drepturilor minorităţilor, mă refer la minorităţile religioase, cele sexuale etc. De aproape doi ani în Republica Moldova funcţionează o lege privind egalitatea şanselor şi activează şi un Consiliu anti-discriminare. Apropo, în privinţa acestui Consiliu, mulţi regretă că nu are pârghiile legale pentru a impune pedepse, aşa cum se întâmplă în România, bunăoară. Din punctul Dvs. de vedere, a devenit Republica Moldova o ţară mai sigură şi tolerantă faţă de minorităţi? Care ar fi provocările la acest capitol?

William H. Moser: „Sunt de acord cu Dvs că Legea privind egalitatea şanselor ar putea fi una mai puternică, este un aspect asupra căruia am insistat de-a lungul timpului. Însă această lege este una bună şi reprezintă un prim pas pozitiv în acest sens. Un lucru pe care l-am explicat fiecărui cetăţean moldovean, cu care am stat de vorbă, este că discriminarea unui grup, indiferent dacă vorbim de minorităţi etnice sau sexuale, într-o ţară cum este Republica Moldova, este o prostie. În primul rând pentru că ţara are nevoie de contribuţia fiecărui cetăţean. Atunci când Republica Moldova pierde un imigrant talentat, care pleacă din ţară pentru că este discriminat sau pentru că nu îşi poate găsi locul aici, pierde întreaga ţară. Sunt oameni care pot contribui la

Până când nu vom înţelege că diversitatea e o sursă importantă în dezvoltarea ţării, nu vom înţelege de ce toleranța nu este doar o valoare umană...

dezvoltarea societăţii. Deci, discriminarea şi neutilizarea diversităţii reprezintă o pierdere pentru toate lumea. Până când nu vom înţelege că diversitatea e o sursă importantă în dezvoltarea ţării, nu vom înţelege de ce toleranța nu este doar o valoare umană, ci un aspect important din evoluţia societăţii per-ansamblu.”

Europa Liberă: De-a lungul anului 2014 s-a discutat mult despre combaterea propagandei ruseşti care s-a tot făcut simţită în regiune mai ales de la declanşarea conflictului din Ucraina. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aplicat un şir de amenzi în acest sens, suspendând provizoriu şi un post rusesc difuzat în Republica Moldova. Desigur, în acest caz reacţia instituţiilor internaţionale care urmăresc cum funcţionează democraţia în Republica Moldova a fost una de dezaprobare. Totuşi, ce pot face autorităţile moldovene ca, pe de o parte, să nu încalce regulile democraţiei, iar pe de altă parte, să-şi protejeze cetăţenii de consecinţele unui „război mediatic”?

William H. Moser: „Sunt foarte înţelegător cu problema pe care o are de înfruntat Republica Moldova vizavi de propaganda rusească. Ştim cît poate fi de dificil. În Statele Unite credem că cea mai sigură cale de a echilibra un discurs rău sau un discurs incorect e să avem mai multă informaţie. Altfel spus, antitodul propagandei nu e să închizi sursa acestei propagande, dar să oferi oamenilor mai multă informaţie echilibrată şi obiectivă. Iată de ce credem în instituţii ca Radio Europa Liberă, pe care o considerăm o sursă de informare corectă şi echilibrată, care poate oferi ascultătorilor o varietate largă de viziuni, fapt pe care îl considerăm foarte important.

Într-o democraţie, cel mai bun cetăţean este un cetăţean informat, care caută să obţină informaţii din mai multe surse...

În Republica Moldova, la capitolul diversificarea surselor media mai sunt multe de făcut, însă în următorii ani, Statele Unite sunt gata să colaboreze pentru a îmbunătăţi acest aspect. Într-o democraţie, cel mai bun cetăţean este un cetăţean informat, care caută să obţină informaţii din mai multe surse.

Nu văd nicio problemă ca o persoană să privească emisiuni despre care se ştie că reprezintă propagandă curată. Însă aceste viziuni trebuie echilibrate cu alte emisiuni, astfel încât fiecare cetăţean să poată face o concluzie logică despre cum stau lucrurile cu adevărat. Atunci când fiecare om va face acest lucru, va avea parte de o viziune echilibrată asupra lucrurilor.

Ambasadorul William H. Moser şi soţia sa Maria
Ambasadorul William H. Moser şi soţia sa Maria

Astăzi, oamenii au acces la mai multe surse de informare, internetul este foarte dezvoltat în Republica Moldova, acest trend este unul pozitiv, or, în trecut, aveai acces doar la informaţia care era difuzată la televiziunea de stat, controlată de guvernanţi, informaţie pe care oamenii o credeau. Astăzi sunt tot mai multe surse de informare.

Un lucru asupra căruia am o părere pozitivă şi pe care îl urmăresc că se dezvoltă în Republica Moldova este dialogul public. Oamenii spun direct ce cred, inclusiv despre primele persoane în stat. Aceste discuţii sunt foarte încurajatoare. Cetăţenii moldoveni înţeleg, de fapt, ce se întâmplă în ţara lor şi îşi doresc ca opinia lor să ajungă în mass-media şi vor ca liderii lor politici să fie criticaţi. Acest lucru este foarte important în dezvoltarea unei societăţi democratice.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, să ne referim la rezolvarea conflictului transnistrean. De facto, negocierile în formatul „5+2” au intrat în impas. Viziunile celor două maluri ale Nistrului sunt diferite: autorităţile de la Tiraspol au declarat categoric că singurul vector integraţionist pe care îl au în vedere este cel estic – adică Uniunea Vamală cu Rusia. Chișinăul, dimpotrivă, se îndrepată spre Vest. Vedeți vreo cale de compromis?

Perioada este una prielnică pentru a duce un dialog cu partea transnistreană astfel încât ambele maluri ale Nistrului să construiască împreună o nouă economie...

William H. Moser: „Eu cred că, deşi uneori nu se vede nicio cale de compromis, din punctul meu de vedere, discuţiile paşnice sunt singura posibililtate de a rezolva această situaţie.

Trebuie să vă spun că am fost un participant activ în discuţiile din ultimii ani în formatul „5+2”. Am asistat la multe întâlniri şi am fost foarte şi foarte dezamăgit că progresul este atât de încet şi nu am reuşit să găsim o cale de compromis. Însă, cred în continuare că trebuie mai curând să negociem şi să găsim domenii de coperare, decât să rezolvăm acest conflict prin alte căi decât cele paşnice. Iată de ce vreau să vă garantez că Guvernul nostru se va implica activ în găsirea, în continuare, a unei soluţii de compromis.

Cred că semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană ar putea fi o bună oportunitate pentru ambele părţi. Desigur, acum abia este implementat acest Acord, ceea ce înseamnă că Chişinăul va trebui să aducă economia la standardele europene. Perioada este una prielnică pentru a duce un dialog cu partea transnistreană astfel încât ambele maluri ale Nistrului să construiască împreună o nouă economie. Eu cred că un asemenea dialog are potenţial în cadrul negocierilor la care participăm cu toţii, OSCE, Uniunea Europeană, inclusiv Federaţia Rusă.

Regiunea transnistreană trebuie să fie integrată în Republica Moldova, într-un teritoriu unificat, cu un statut special pentru Transnistria. Din punctul meu de vedere, în cadrul spaţiului economic al Uniunii Europene, acest scop are mai multe şanse să devină realitate. Ambele părţi trebuie să-şi dezvolte economiile pentru a deveni mai moderne şi competitive din punct de vedere economic.

Regiunea transnistreană trebuie să fie integrată în R. Moldova, într-un teritoriu unificat, cu un statut special...

Este interesant că majoritatea exporturilor din Transnistria sunt deja îndreptate spre Uniunea Europeană, deci, astăzi, sunt companii din regiune care au comerţ activ în spaţiul european. Viitorul lor, cred, este alături de Moldova în marele spaţiu comercial al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: În aceste zile, Dle Ambasador, asistăm cu toţii la discuţii aprinse privind formarea coaliţiei de guvernământ. De fapt, care sunt aşteptările partenerilor occidentali ai Republicii Moldova de la viitoarea coaliţie de guvernare care se aşteaptă să fie întemeiată la Chişinău?

William H. Moser: „Un lucru important asupra căruia viitoarea coaliţie va trebui să depună tot efortul este implementarea Acordului de Asociere şi al celui de Liber Schimb, iar Statele Unite vor fi alături de Chişinău pentru a ajuta ca acest lucru să se întâmple. Vrem să vedem că Republica Moldova duce la bun sfârşit reformele necesare pentru a se integra în Uniunea Europeană şi credem că acest lucru reprezintă prioritatea numărul unu pe agenda viitoarei guvernări.

De asemenea, în paralel, ne aşteptăm la continuarea reformei din justiţie, reforma sectorului bancar, astfel încât să nu mai vedem probleme financiare cu care s-au confruntat cei de la Unibank, Banca de Economii sau Banca Socială, probleme regretabile, deci, trebuie întreprinşi paşi importanţi pentru a înlătura problemele sistemice care au permis acestui colaps bancar să aibă loc.

Statele Unite vor fi alături de Republica Moldova pentru a duce la bun sfârşit reformele...

Toate aceste reforme sunt parte a agendei de integrare a Republicii Moldova. Dacă viitoarea coaliţie se va dedica acestui pachet de reforme, va reuşi, alături de partenerii săi occidentali, să pună la punct un program de guvernare care va dezvolta ţara pe potriva aşteptărilor oamenilor. Vrem să asigurăm cetăţenii acestei ţări, iar noi ne construim relaţia, în primul rând cu cetăţenii, că Statele Unite vor fi alături de Republica Moldova pentru a duce la bun sfârşit aceste reforme.”

Europa Liberă: Republica Moldova este o ţară neutră, iar subiectul neutralităţii este şi pe agenda negocierilor între partidele care discută acum crearea unei coaliţii de guvernământ. Ţinând cont de evoluţiile din regiune, îşi poate permite Republica Moldova în continuare menţinerea statutului de neutralitate? În ce măsură statutul de neutralitate este în folosul relaţiei cu Occidentul şi a aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova?

William H. Moser: „În privinţa acestui subiect întotdeauna mi-am axat comentariul asupra a două lucruri: aşa cum a spus preşedintele Barack Obama la Summitul NATO din Ţara Galilor, acum câteva luni, Moldova are dreptul să se apere şi trebuie să aibă capacitatea necesară să-şi apere teritoriul. Este un drept al tuturor statelor suverane.

În al doilea rând, noi, Statele Unite, vrem să ajutăm Republica Moldova să-şi întărească capacitatea militară astfel încât să se poată apăra mai bine şi să-şi poată atribui un rol mai responsabil în operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii. Iată de ce, cea mai mare realizare a ţării pe parcursul acestor trei ani cât m-am aflat în Republica Moldova, a fost trimiterea trupelor de militari moldoveni în Kosovo. Această participare a fost foarte importantă.

Credem că R. Moldova se poate apăra mai bine, poate avea o cooperare mai bună cu NATO, poate participa la operaţiuni de menţinere a păcii în lume şi, în acelaşi timp, să-şi menţină cu fermitate statutul de neutralitate...

Dacă Republica Moldova îşi va întări capacitatea militară, îşi va consolida relaţia cu NATO şi participa mai activ la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, aceste acţiuni în niciun caz nu vor viola statutul de neutralitate a ţării. De fapt, Statele Unite niciodată nu au cerut Republicii Moldova să-şi schimbe statutul de neutralitate.

Noi avem relaţii de cooperare cu mai multe ţări neutre, mă refer la Noua Zeelandă, Suedia, Finlanda, şi niciodată nu le-am cerut să-şi schimbe acest statut. Însă credem că Republica Moldova se poate apăra mai bine, poate avea o cooperare mai bună cu NATO, poate participa la operaţiuni de menţinere a păcii în lume şi, în acelaşi timp, să-şi menţină cu fermitate statutul de neutralitate. Din punctul nostru de vedere, acest statut este o alegere a cetăţenilor acestei ţări şi Republica Moldova singură trebuie să ia o decizie în privinţa statutului. Nicio ţară nu trebuie să forţeze Republica Moldova să facă o alegere anume. Noi credem că această alegere poate fi luată doar de cetăţeni şi nu de cineva din afară.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, recentele atacuri teroriste de la Paris au arătat cît de vulnerabilă este lumea la capitolul securitate şi siguranţă. Putem spune că Republica Moldova, fiind o ţară mică şi neutră, este departe de asemenea pericole?

William H. Moser: „Cea mai bună apărare împotriva terorismului internaţional este cooperarea cu ţări care împărtăşesc aceleaşi valori la acest capitol. Terorismul internaţional este o problemă transfrontalieră, depăşeşte hotare şi afectează mai multe state. Noi vrem să lucrăm cu Republica Moldova inclusiv în ceea ce priveşte terorismul internaţional şi credem că această cooperare este una foarte efectivă pentru ţară.

Cea mai bună apărare împotriva terorismului internaţional este cooperarea cu ţări care împărtăşesc aceleaşi valori...

Spunând acestea, voi repeta că aplicarea corectă a legii, oferirea unor servicii de calitate cetăţenilor, reducerea corupţia, astfel încât cetăţenii să aibă încredere în acest stat, iarăşi, reprezintă un aspect esenţial în lupta împotriva terorismului. Sunt mândru, de exemplu, că în Statele Unite, chiar dacă am avut mari discuţii despre aplicarea eficientă a legii, cetăţenii americani oricum au încrederea că statul îi protejează. Cetăţenii din Republica Moldova trebuie să aibă aceeaşi încredere - un aspect important în lupta contra terorismului internaţional.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, la plecarea din Republica Moldova, ce veţi lua de aici, în afară de amintiri? Se va regăsi în bagajul Dvs. şi o sticlă de vin moldovenesc?

Iau cu mine amintiri foarte frumoase şi clipe de neuitat petrecute aici, alături de oamenii pe care i-am întâlnit. Relaţiile calde pe care le-am stabilit sunt de nepreţuit...

William H. Moser: „Voi încerca, dacă Serviciul Vamal din Statele Unite va fi înţelegător, să iau câteva sticle de vin din Republica Moldova, poate mai multe chiar. De fapt, chiar îmi vor lipsi vinurile moldoveneşti. De asemenea, am şi o colecţie de flori din Republica Moldova pe care le voi lua cu mine în Statele Unite. Pe lângă toate acestea, iau cu mine amintiri foarte frumoase şi clipe de neuitat petrecute aici, alături de oamenii pe care i-am întâlnit. Relaţiile calde pe care le-am stabilit sunt de nepreţuit. Partea frumoasă e că aceste amintiri nu mi le poate lua nimeni şi nu aş schimba experienţa din Republica Moldova pentru nimic în lume. Chiar dacă realizăm, eu şi soţia mea, că e timpul să plecăm acasă, să ştiţi că ne întristează această plecare.”

XS
SM
MD
LG