Linkuri accesibilitate

Curenţi slabi pe fereastra de iarnă


Cristiano Ronaldo cu Balonul de aur
Cristiano Ronaldo cu Balonul de aur

Din 2008 încoace, titlul de cel mai bun jucător al lumii a fost totuna cu duelul Lionel Messi - Cristiano Ronaldo.

Balonul de Aur ediţia 2014 a fost cucerit de Cristiano Ronaldo pentru a treia oară în ultimii şase ani. Din 2008 încoace, titlul de cel mai bun jucător al lumii a fost totuna cu duelul Lionel Messi - Crisitano Ronaldo. Messi conduce cu 4-3. E dincolo de orice dubiu că Messi şi Ronaldo au dominat ultimii aproape 10 ani de fotbal. Însă în 2014, titlul a fost acordat din inerţie. Cei doi au continuat să înscrie, dar au ratat Mondialele. Manuel Neuer, portarul Germaniei Campioană Mondială, ar fi meritat titlul, dar portarii n-au noroc, iar mega-vedetele se dezlipesc greu de glorie.

Figura subestimată a portarului a revenit exemplar într-un meci superb din turul al treilea al Cupei Angliei. West Ham şi Everton au terminat primul joc la egalitate, 1-1. A urmat rejucarea şi, după 90 de minute, a fost, din nou, 1-1. În prelungiri, mersul pe sîrmă a continuat şi s-a ajuns la 2-2. După două tururi de penaltiuri, la 8-8, lista jucătorilor de cîmp s-a încheiat şi a venit rîndul portarilor. Mai întîi, Joel Roberts, portarul lui Everton. Mingea lovită de Roberts a izbit transversala. Apoi, Roberts a trecut în poartă şi a venit rîndul lui Adrian, portarul lui West Ham. Adrian şi-a dat jos tacticos mănuşile şi a trimis tare pe centru. West Ham a cîştigat şi a intrat în turul 4, iar Adrian a mărturisit că a fost primul penalty executat în viaţa lui. Cupa Angliei e plină de astfel de drame şi, după aproape 150 de ani, această competiţie, uneori uitată alteori subestimată, e probabil cel mai frumos şi mai deschis turneu de fotbal al lumii. Cupa Angliei nu cunoaşte favoriţi, omoară superechipe şi naşte eroi de un meci culeşi din ligile de subsol sau amatori.

Piaţa de jucători e cu totul altceva. Aşa numita fereastră de iarnă care se închide la sfîrşitul acestei luni a transformat fotbalul într-un obor în care aproape orice e posibil şi majoritatea tîrgurilor mută bani dintr-o parte în alta, pentru a-i mai muta odată în vară. Pe afişul din această iarnă, doar cîteva mutări cel mult intersante. Podolski n-a prins echipa la Arsenal şi a aterizat la Internazionale Milano. Fernando Torres a încheiat episodul englez şi s-a întors acasă. După ani străluciţi la Liverpool şi un transplant nereuşit la Chelsea, Torres a fost împrumutat lui A.C.Milan şi de A.C.Milan lui Atletico Madrid, clubul la care Torres a debutat.

Manchester United continuă să cumpere, dar a făcut o tranzacţie bizară şi l-a adus pe Victor Valdes, fostul portar al Barcelonei, de mai mult timp în şomaj. Mutarea ar putea fi provocată de posibilul transfer al lui De Gea, unul din cei mai doriţi portari europeni, de la United la Barcelona. Mișcările majore au lipsit, dar ceva de pregăteşte pentru fereastra de vară. Un cor de speculaţii şi presiuni s-au concentrat în jurul a două mutări aproape neverosimile. Mai întîi, ar putea fi vorba de, nici mai mult nici mai puţin, Lionel Messi. Speculaţiile pleacă de la conflictul vizibil între Messi şi antrenorul Luiz Enrique. Manchester City şi Chelsea presează şi licitează, gata să plătească peste 100 de milioane de euro. Însă e greu de crezut că Barcelona va renunţa mai curînd la Messi decît la Enrique. Şi a doua ipoteză vine pe filieră engleză şi duce la Gareth Bale, galezul pentru care Real Madrid a doborît recordul mondial pe piaţă şi a plătit 100 de milioane de euro. Manchester United e pregătită să plătească tot atît, dar Bale ştie că United trece printr-o fază confuză de reconstrucţie şi insistă să rămînă la Madrid.

XS
SM
MD
LG