Linkuri accesibilitate

Adrian Cioroianu: „În Transnistria, în opinia mea, se joacă de fapt destinul R. Moldova”


Un interviu cu decanul Facultății de istorie a Universitatii din București, fost ministru de externe al României.

Europa Liberă: Domnule Cioroianu, existența unui Acord de Asociere a Moldovei la UE înseamnă că Uniunea Europeană a reușit să treacă Prutul cu brio?

Adrian Cioroianu: „Cu toții sperăm ca acest lucru să se întâmple și Uniunea Europeană, și Chișinăul să fie în aceeași familie sau mai bine spus Chișinăul să fie în marea familie europeană. Și trebuie să acceptăm că anul 2014 din acest punct de vedere nu a fost tocmai rău. E drept că poate și anumite condiții externe au favorizat acest lucru, dar rămâne fapt că Republica Moldova se află pe drumul cel bun, alegerile au trecut cu bine, a fost greu, dar au trecut cu bine. Și cred că din acest punct de vedere 2014 poate fi trecut cu semnul pozitiv.”

Europa Liberă: În mod simbolic Acordul de Asociere inclusiv cu Republica Moldova reprezintă un pas uriaș spre Europa, dar drumul e destul de lung până la încheierea propriu-zisă a acestui acord...

Adrian Cioroianu: „E adevărat că drumul e lung și poate că într-un fel e mai bine așa pentru că Republica Moldova, ca România, ca alte țări din zona noastră, din Europa de Est sau Centrală, în acest proces de apropiere de Uniunea Europeană au trebuit, au fost obligate să facă anumite reforme care poate altfel ar fi cerut un timp mai lung. Și din acest punct de vedere e bine să nu grăbim procesul pentru că acest proces e în favoarea noastră și acest lucru se aplică și Republicii Moldova.”

Europa Liberă: UE are o politică clară pentru regiune, pentru fiecare țară în parte din lista celor din Parteneriatul Estic?

Adrian Cioroianu: „Să știți că aici cred că mulți dintre analiști fac o greșeală pentru că ei își imaginează că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o politică standard. Or, să știți că ea nu există la nivelul executivului european, așa cum îl cunosc eu și cum am lucrat cu el atunci când eram ministru, politica lor se modifică în funcție de realități, practic zi de zi și lună de lună.

Nu putem cere Uniunii Europene să aibă un tipar în care să pună Republica Moldova, imaginați-vă așa un fel de Pat al lui Procust în care pui o țară, o împingi, tragi de ea, o lărgești, o lățești, ca să vezi dacă intră în acel tipar… Uniunea Europeană își modifică acțiunile și gesturile practic în funcție de fiecare nou eveniment, de fiecare nouă evoluție. Poate că e bine, poate că nu e foarte bine, poate că unii pot să spună și poate au dreptate că ar fi fost mai bine să aibă un cadru, un model în care să intre toate aceste țări.

Și trebuie în același timp să acceptăm în Uniunea Europeană rezistențe mai mici în privința integrării țărilor din Europa Centrală, rezistențe ceva mai mari în privința integrării țărilor din Europa de Est. Unii europeni spun și astăzi că România și Bulgaria nu erau pregătite. Și, din păcate, există rezistențe și mai mari în legătură cu integrarea zonei de la Est de România sau de Polonia. Și trebuie să acceptăm acest lucru, și trebuie să luptăm împotriva lui, dar lupta se poate face doar prin rezultatele concrete pe care fiecare stat în parte poate să le aibă. Vorbind în cazul Republicii Moldova, cred că de reușita acestor reforme va depinde convingerea europenilor că Republica Moldova își are locul în familia europeană.”

Europa Liberă: Dar experții spun că la Chișinău s-ar fi banalizat acest cuvânt „reformă”, și de aceasta poate că și au încetinit aceste transformări de la care lumea așteaptă bunăstare, prosperitate, stabilitate…

Adrian Cioroianu: „E adevărat că vorbind toată ziua despre reformă, riști să banalizezi un astfel de cuvânt, dar în același timp nu ai ce să faci, adică realitatea este una singură. Sigur că oamenii așteaptă un trai mai bun, fiecare om așteaptă prosperitate. Doar că noi știm că așteptările oamenilor sunt pe termen scurt și totdeauna proiectele sunt pe termen lung. Reformele totdeauna sunt pe termen mediu și lung, nu există reformă care să reușească peste noapte. Or, dorința fiecărui om ar fi că, dacă s-ar putea, ca de luna viitoare sau de anul viitor să aibă un salariu ceva mai mare. Dar cele două nu au același ritm cronologic. Repet, reformele mereu sunt pe termen mediu și lung. Prosperitatea vine de-abia după aceasta.”

Europa Liberă: Domnule Cioroianu, din experiența României, ce ne puteți spune, a ajutat Uniunea Europeană mai mult țării dumneavoastră ca să scape de corupție și de marii corupți? Și acest lucru poate fi valabil și pentru Republica Moldova? Sunt multe voci care spun că sub presiunea Uniunii Europene s-ar putea de dezrădăcinat încetul cu încetul acest flagel.

Adrian Cioroianu: „O spun cu toată convingerea: integrarea pentru România a fost unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în istoria noastră. Și o spun nu atât ca fost ministru, o spun ca profesor de istorie.

Cred că integrarea europeană este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în istoria noastră. Și într-adevăr, într-adevăr a diminuat foarte mult această tendință spre ocolirea legii, că nu era totdeauna o încălcare sau, mă rog, uneori era și o încălcare, dar adesea era o ocolire a legii sau încercarea de a profita de pe urma legii. Și știu că acest lucru se întâmplă și în Republica Moldova.

Din acest motiv, cunoscând experiența României, sunt convins că orice pas înspre Europa al Republicii Moldova va duce la diminuarea acestui fenomen, care este într-un fel, țărilor în tranziție el este normal. Nu vreau bineînțeles să îi scuzăm pe cei care practică astfel de acte de corupție, dar într-o țară în tranziție corupția și încercările de a fenta legea sunt oarecum normale. Dar această integrare și apropierea de Uniunea Europeană, cu siguranță, va diminua acest fenomen. S-a întâmplat în cazul tuturor țărilor din zona noastră, inclusiv în România, bineînțeles.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană este capabilă să contribuie mai mult la reglementarea conflictului transnistrean?

Adrian Cioroianu: „Într-un fel sau altul e cam singura speranță, chiar dacă din acest punct de vedere eu nu sunt foarte optimist.”

Europa Liberă: De ce nu sunteți optimist?

Adrian Cioroianu: „Nu sunt optimist pentru că, vedeți, la Chișinău există această speranță, există de 20 de ani, că în măsura în care cetățenii din Republica Moldova ar trăi mai bine, s-ar apropia de Europa și ar trăi mai bine, cetățenii rusofoni din Transnistria ar putea să fie și ei tentați să păstreze integritatea statului. Or, ce am văzut în Ucraina în ultimul an, 2014, arată că de multe ori această apartenență etnică sau națională, sau mai curând etnică, apartenența lingvistică sunt mai puternice decât altele.

În Transnistria, în opinia mea, se joacă de fapt destinul Republicii Moldova și până ce această problemă nu își va găsi o soluție, oricare ar fi ea, sau, mă rog, nu oricare ar fi ea, ci una care să convină statului numit astăzi Republica Moldova, până ce această soluție nu se va găsi, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană e problematică. Pentru că puneți-vă în pielea unui politician de la Bruxelles, să zicem, din Belgia sau din Franța, sau din Italia, sau din altă țară, cum se raportează el la o altă țară pe al cărei teritoriu se află o unitate militară rusă, chiar dacă ea este numită de menținere a păcii? O vede el într-adevăr posibil mâine în Uniunea Europeană, astfel de țară cu 1500-2000 de soldați ruși pe teritoriul ei?

Or, aceasta e situația de fapt, în momentul de față în Transnistria aceste trupe, numite de menținere a păcii sunt totuși niște trupe străine pe un teritoriu care este teoretic al Republicii Moldova, dar în practică lucrurile sunt mai complicate.”

Europa Liberă: Dar există o explicație că, după 24 de ani de la proclamarea independenței, staționarea acestor trupe rusești și statutul de neutralitate a țării, cum se împacă una cu alta?

Adrian Cioroianu: „Păi tocmai că nu se împacă, adică o țară declară că este neutră, cum a fost cazul Republicii Moldova, prin Constituție, dar în același timp pe teritoriul ei sunt trupe străine. Deci, e limpede, nu vreau să deranjez pe nimeni și chiar aș vrea să mă înșel, dar eu cred că în zona noastră e foarte greu să fii neutru, dacă nu imposibil. Și astfel a fi neutru în zona noastră, mai bine spus, de multe ori înseamnă a fi de fapt sub influența Rusiei... Iarăși vorbesc ca profesor de istorie, eu știu că aceasta se întâmplă de vreo 200 de ani. În zona noastră, ori de câte ori am vrut să fim neutri, am avut probleme cu încercările de dominație rusești – cam aceasta e lecția istoriei.”

Europa Liberă: Am citit o analiză Stratfor, în care se sugera că în acest an, 2015, Moldova se va confrunta cu presiuni uriașe din partea Federației Ruse. Autoritățile de la Kremlin nu se vor resemna cu gândul că Moldova totuși a decis că trebuie să se apropie de UE?

Adrian Cioroianu: „Mă tem că nu se vor resemna sau, în orice caz, vor încerca să creeze probleme, fie și din dorința de a scade apetitul europenilor față de Republica Moldova, adică să arate că Republica Moldova e un fel de stat cu probleme și „de ce să vă legați la cap cu un astfel de stat cu probleme”? Deci, e foarte probabil ca astfel de provocări să existe, dar în același timp am și un răspuns optimist, în sensul în care credeți-mă că astfel de provocări sunt luate în calcul demult de planificatorii politici, adică nu ar fi o surpriză. Prietenii Republicii Moldova și de la Bruxelles, și din alte țări, și din România nu mai vorbesc știu că acest lucru s-ar putea întâmpla, drept care nu ar fi o surpriză.”

Europa Liberă: Dar o democrație slabă precum cea din Republica Moldova poate fi de folos Moscovei?

Adrian Cioroianu: „În măsura în care astfel s-ar întârzia apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, sigur că ar fi de folos pentru că, din păcate, Rusia, din păcate, spun, funcționează astăzi după acel principiu care era și în războiul rece – principiul jocului cu sumă nulă. Dacă Uniunea Europeană face un pas înainte, Rusia îl resimte ca fiind o pierdere pentru ea. Eu cred că într-o lume normală, într-o lume democratică și modernă pot câștiga toți. Dar, din păcate, cei care conduc astăzi la Moscova par a fi în logica acestui joc cu suma nulă. Orice victorie pentru Uniunea Europeană e percepută la Moscova ca fiind o atingere la interesele ei.”

Europa Liberă: Domnule Cioroianu, dar este explicabilă pentru dumneavoastră tergiversarea negocierilor pentru constituirea unei coaliții de guvernare de către forțele pro-europene de la Chișinău?

Adrian Cioroianu: „Nu e o surpriză, nu e o surpriză. Acest lucru era oarecum normal să se întâmple, să dureze ceva timp. Contează rezultatul, nu timpul. În astfel de situații când sunt astfel de scoruri strânse ceea ce contează este rezultatul.”

Europa Liberă: Până nu demult comuniștii au vrut să facă tot posibilul ca să deturneze drumul european al Moldovei, dar și mai înverșunați sunt socialiștii care vor să ducă Moldova în Uniunea Vamală. Ce se întâmplă dacă este atras în cursa guvernării și PCRM-ul?

Adrian Cioroianu: „Nu știu, nu aș putea să mă pronunț. Aceasta depinde strict de cei care negociază la Chișinău și nu vreau să mă pronunț într-o problemă în care nu am niciun fel de rol și nici nu trebuie, bineînțeles, cineva din afară să aibă un fel de rol. Tot ce contează, din punctul meu de vedere, este dacă noua echipă guvernamentală va menține drumul spre Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Uniunea Vamală nu are șanse să fie una viabilă?

Adrian Cioroianu: „Ea poate să fie, dar va fi un fel de „aceeași Mărie cu altă pălărie”. Uniunea Vamală înseamnă o zonă în care Rusia va dori să controleze jocul. Nu se va asemăna cu Uniunea Europeană, din acest punct de vedere. Și cred că lucrurile sunt clare pentru toți cei care privesc cu atenție.”

XS
SM
MD
LG