Linkuri accesibilitate

Opinii despre „cea mai bună soluţie pentru constituirea unei coaliţii de guvernare în R. Moldova” (Ziarul Național)


„Cea mai abruptă” scădere a rezervelor valutare din ultimii 15 ani (Mold-street.com).

Mold-street.com scrie despre „cea mai abruptă” scădere a rezervelor valutare din ultimii 15 ani. Statistica Băncii Naţionale arată că în 2014 activele oficiale de rezervă s-au diminuat cu circa 664 milioane de dolari, sau cu 24 %. Din anul 1998, când rezervele valutare au scăzut de 2,6 ori, asta e cea mai abruptă scădere, notează publicaţia. Specialiştii consultaţi de jurnaliştii de la Mold-street estimează totodată că scăderea rezervei valutare ar putea continua şi în 2015, atât pentru a opri căderea leului, cât şi pentru a acoperi o „gaură” de circa 15 miliarde de lei din băncile aflate în prezent sub administrare specială.

Un comentariu dedicat preţului petrolului apare pe site-ul politicon.md. Autoarea, Lidia Moise, de la revista 22, constată că cotaţiile petrolului coboară, de luni bune, într-un iureş surprinzător temperând inflaţia în mai toate economiile lumii. Despre impact, autoarea scrie următoarele: „deocamdată, există o tabără a învingătorilor, în care intră toate economiile importatoare de petrol, cu efecte benefice asupra inflaţiei şi asupra buzunarelor populaţiei, care poate consuma în plus, deci poate stimula economia ţărilor respective. China, India, întreaga Uniune Europeană beneficiază de situaţie. Rusia însă îşi vede spulberate planurile bugetare şi face eforturi disperate pentru a-şi menţine rubla aflată în cădere liberă. Totuşi, nu se pune problema unei intrări a Rusiei în incapacitate de plată, deoarece datoria sa publică este extrem de joasă, mult sub nivelul de alarmă. Companiile ruseşti au însă datorii imense, de peste 600 de miliarde de dolari, şi aici va fi o problemă.”

Într-un articol publicat de „Ziarul de Gardă” se arată că „soţia proaspătului deputat liberal Iurie Chirinciuc, administratoarea unei firme de peste Prut, care i-a adus alesului poporului în ultimii doi ani venituri de aproximativ 300 de mii de lei, a fost condamnată în România la 8 luni de închisoare cu suspendare”. În articol se menţionează că „deputatul a declarat pentru Ziarul de Gardă că această condamnare nu ar mai fi de actualitate, pentru că a fost anulată de instanţele ierarhic superioare. Instituţiile abilitate din România, printr-un răspuns oficial oferit redacţiei, ne-au comunicat însă că în dosarul soţiei deputatului nu există o soluţie finală”, arată autorii articolului realizat, cum se precizează , în cadrul proiectului „Contribuţia Societăţii Civile la Monitorizarea Politicilor Anticorupţie în Moldova”

„Ziarul Naţional” publică opiniile mai multor analişti politici privind „cea mai bună soluţie în situaţia actuală pentru constituirea unei coaliţii de guvernare în R. Moldova”. „În sfârşit, dacă nu se mişcă carul din loc, - susţine, de exemplu, unul dintre analiştii intervievaţi, Vasile Gârneţ, - trebuie început dialogul şi cu PCRM, pentru a face funcţional Parlamentul şi a da ţării un Guvern, dacă PCRM este dispus să susţină orientarea proeuropeană a Republicii Moldova şi reformele cerute de Acordul de Asociere şi nu vrea hăul şi destabilizarea unor alegeri anticipate”.

Pe de altă parte, însă, „dialogul cu comuniştii nu trebuie folosit ca armă de presiune la adresa colegilor din (viitoarea) coaliţie, nu trebuie transformat într-un şantaj, pentru că societatea s-a săturat de asemenea metode cinice şi imorale. Vrem o clasă politică responsabilă, nu nişte cartofori lipsiţi de scrupule”, a remarcat dl Gârneţ.

XS
SM
MD
LG