Linkuri accesibilitate

Peste 3 milioane au manifestat în toată Franța, în semn de solidaritate cu victimele atacurilor teroriste de la Paris


Duminică, 11 ianuarie 2015, în Place de la République la Paris
Duminică, 11 ianuarie 2015, în Place de la République la Paris

Familiilor victimelor și figurilor vieții politice franceze li s-au adăugat, la Paris, aproape 60 de lideri de guvern și state din întreaga lume.

Duminică, 11 ianuarie, a fost ziua solidarității cu Franța sau cum declara președintele francez Francois Holland înainte de marele marș de solidaritate ”Parisul este astăzi centrul lumii”.

În toată Franța au manifestat peste trei milioane de oameni, unii jurnaliști vorbesc chiar de aproape patru milioane.

La Paris a avut loc cel mai mare marș al solidarității naționale: peste un milion și jumătate de oameni au demonstrat între Place de la Republique şi Place de la Nation . Au iești pe străzi pentru a-și exprima solidaritatea cu victimele atentatelor teroriste dar și atașamenul față de valorile de bază ale democrației, în primul rând, libertatea de expresie.

La marșul solidarității de la Paris
La marșul solidarității de la Paris

Alte câteva cifre ar putea da măsura acestei manifestaţii de solidaritate: peste 50 de lideri din lumea întreagă au participat alături de preşedintele francez François Hollande, cel care a avut iniţiativa marşului, imediat după atacul terorist de miercuri care a decimat redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo. Alături de familiile victimelor și cei apropiați lor, care s-au aflat în primul rînd al marșului, a fost prezent întregul guvern francez și liderii de partide şi sindicate, multe personalităţi ale vieţii publice. Mulțimea, purtînd pancarte în toate limbile „Sînt Charlie”, a scandat „Charlie, Charlie”.

Marșul național de solidaritate de la Paris
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

La Paris au sosit, pentru a participa la marșul de solidaritate, premierii Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Israelului, cancelara germană Angela Merkel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, secretarul general NATO, președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, o serie de lideri africani, președinții României și Ucrainei. Din motive de securitate, liderii străini, care s-au alăturat manifestanților alături de președintele Franței, au parcurs numai ultimii 300 de metri, între Piața Voltaire și Piața Republicii, după care s-au reunit din nou la Palatul Elysée.

Securitatea participanţilor a fost asigurată de peste șase mii de membri ai forțelor de ordine.

Sîmbătă, deja, sute de mii de francezi au organizat manifestații de solidaritate cu victimele de la Charlie Hebdo. Sub sloganul „Și noi suntem Charlie”, francezii s-au adunat la Paris, în locurile unde au avut loc atacurile teroriste, și în majoritatea marilor orașe de provincie.

Redacția Charlie Hebdo și-a pierdut miercuri aproape jumatate din membri în atacul terorist, soldat cu moartea a 12 persoane şi rănirea altor 11. Au urmat alte doua atacuri teroriste, soldate cu cinci morți. În total, 17 victime.

Restul jurnalistilor si caricaturiștilor de la Charlie Hebdo s-au regrupat între timp la sediul cotidianului Liberation, care s-a oferit să le găzduiască ședințele de redacție. Miercuri va apare un număr special, de numai opt pagini, față de numărul obișnuit de 16, într-un tiraj de un milion de exemplare.

Premierul francez Manuel Valls a recunoscut că s-au comis și greșeli, care au făcut posibil atacul de miercuri din redacția săptămânalului Charlie Hebdo. Unii experţi văd principala greşeală în faptul că autorităţile nu i-au urmărit mai atent pe fraţii Kouachi, autorii prezumtivi ai atacului de la Charlie Hebdo, despre care se ştia că au simpatii și sînt în contact cu cercurile islamiste extremiste. Alții atrag însă atenția că astfel de „greșeli” sunt inevitabile într-o țară ca Franța, unde trăiesc peste cinci mii de islamiști declarați.

Miniștrii de interne europeni și ministrul de justiție american Eric Holder s-au întâlnit duminică dimineață la Paris pentru a discuta amenințarea pe care o reprezintă organizațiile teroriste.

Holder a anunțat după aceea că în Februarie, la Washington, va avea loc un summit pe tema combaterii terorismului internațional.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG