Linkuri accesibilitate

Statele Unite și demersurile palestiniene la ONU


Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la o întîlnire cu secretarul de stat american John Kerry la New York în september 2014
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la o întîlnire cu secretarul de stat american John Kerry la New York în september 2014

Întrebarea care se pune este dacă eforturile Autorității Palestiniene pot conduce la crearea unui stat si progrese în procesul de pace.

Cîtă influenta au Statele Unite in procesul de pace israeliano-palestinian? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Demersul palestinian, la Natiunile Unite, pentru recunoasterea unui stat cistiga teren, in ciuda opozitiei Statelor Unite. Saptamina trecuta, la ONU, a mai lipsit un vot pentru obtinerea majoritatii necesare in vederea stabilirii unui termen pentru crearea statului palestinian si retragereaa israeliana. Liderii palestinieni intentioneaza sa obtina repetarea votului curind, cu o noua compozitie a Consiliului de Securitate, dar incercarea are de depasit obstacole.

Intrebarea care se pune in Statele Unite, in Europa si in Orientul Mijlociu este daca eforturile Autoritatii Palestiniene pot duce la crearea unui stat si progrese in procesul de pace sau dimpotriva la un alt blocaj, asa cum avertizeaza multi ca se va intimpla.

In America, problema se pune si altfel. Daca incercarea palestiniana este lasata sa reuseasca inseamna asta ca influenta americana in regiune se reduce? Sau daca palestinienii nu reusesc la ONU, are mai multe sanse de succes structura de securitate, coordonata de Statele Unite?

Palestinienii par sa prefere actiunea unilaterala, fiind dezamagiti de insuccesele negocierilor de pace, mediate de America. Din 2011 incoace, incercarea anterioara de a obtine la ONU dreptul de a avea un stat, palestinienii au obtinut statut de observator in Adunarea Generala ONU si au inceput sa adere la institutii internationale cum e UNESCO. In plus, 135 de tari recunosc in prezent statul Palestinian.

In acelasi timp, initiativele de pace ale administratiei Obama, coordonate de secretarul de stat Kerry nu au dus la rezultate. In Orientul Mijlociu si in Europa eforturile Autoritatii Palestiniene la ONU se bucura de sprijin. In America opiniile sint impartite.

Bruce Jentleson, de la Universitatea Duke crede ca recunoasterea la ONU si negocierile se pot ajuta reciproc. Jentleson, care a lucrat la Departamentul de Stat, aminteste ca progresele in regiune au fost obtinute ca urmare a unor acte neconventionale: eforturile diplomatice ale lui Henry Kissinger in 1973, calatoria lui Sadat in Israel si acordurile de la Camp David, precum si conferinta de la Madrid, dupa razboiul din regiunea Golfului. In Israel, guvernul considera demersurile palestiniene la ONU ca fiind in detrimentul obtinerii unei intelegeri.

XS
SM
MD
LG