Linkuri accesibilitate

Profiluri de deputați (Moldovacurată.md)


O analiză a listei contribuabililor mari din R. Moldova (Ion Preașcă/Mold-street.com)

Presa de la Chişinău are în vizor deputaţii din fostul legislativ. Mariana Raţă scrie pe pagina web a „Ziarului Naţional” că intrat în Parlament pe listele Partidului Comuniștilor, Oleg Babenco este „singurul deputat din fostul Parlament care nu a deschis niciodată gura la ședințele Legislativului”. La baza constatării sunt datele prezentate de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției”. „Timp de patru ani, Oleg Babenco nu a avut nicio inițiativă legislativă, nicio luare de cuvânt, nicio interpelare sau declarație și doar 47 de absențe nemotivate. [...] De cealaltă parte, au fost și deputați care nu au scăpat nicio ocazie ca să iasă cu luări de cuvânt. Cel mai activ deputat din fostul Parlament este liberalul Valeriu Munteanu, cu 187 de luări de cuvânt. Acesta este urmat de fostul liberal-democrat Veaceslav Ioniță (183 luări de cuvânt) și liberal-democratul Valeriu Streleț (162 de luări de cuvânt)”, mai scrie jurnalista.

Rămânem tot în Legislativ, jurnaliştii portalului Moldovacurată.md prezintă profilurile mai multor deputaţi. Autorii scriu că celor 101 de parlamentari aleşi în noul Legislativ legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Potrivit reporterilor, unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. „Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului”, notează jurnaliştii.

Ion Preaşca de la portalul Mold-Street.com analizează lista contribuabililor mari din Republica Moldova, făcută publică de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat. Jurnalistul scrie că nu este clar de ce din listă a dispărut grupul Ascom controlat de miliardarul Anatol Stati, „mai ales în condiţiile în care a câştigat procesul contra Kazahstanului, ţară ce urma să-i achite anul trecut despăgubiri de circa 600 de milioane de dolari”. Ion Preaşca precizează că printre noii intraţi în lista marilor contribuabili se numără firma Dufremol, cel mai important operator de pe piaţa comerţului duty free din Republica Moldova, cu o cifră anuală de afaceri de peste 500 de milioane de lei şi care ar face parte din grupul de companii controlate de milionarul Ilan Shor. „În lista a fost inclusă şi compania General Media Grup SRL, care a înglobat toate televiziunile (Prime, Publika, Canal 2, Canal 3) ce ar face parte din imperiul media a liderului democrat Vlad Plahotniuc”, mai scrie autorul.

Jurnaliştii portalului Agora.md fac trimitere la un raport al Centrului Analitic Expert-Grup potrivit căruia instabilitatea economică din regiunea transnistreană are o influență negativă asupra numărului de persoane angajate. În trimestrul trei din 2014 numărul șomerilor a crescut cu o treime față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit documentului. Pentru a asigura o sustenabilitate a dezvoltării malului stâng este Expert-Grup recomandă o amplă restructurare economică, ce ar avea scop „descătușarea” mediului de afaceri. Totodată, este imperativ ca autoritățile de la Tiraspol să renunțe la ostilitatea față de o cooperare economică mai strânsă cu UE.

Pavel Păduraru publică în „Timpul” un interviu cu Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat. Politicianul a oferit mai multe comentarii referitoare la negocierile privind formarea viitoarei coaliţii de guvernare. „PL spune că, noi fiind trei partide şi având trei funcţii principale în stat, dacă PD şi PLDM îşi aleg portofoliile de spicher şi premier, lor le revine funcţia de şef al statului. Însă preşedintele nu face parte nici din majoritatea parlamentară, nici din executiv şi eu cred că această funcţie nu trebuie partajată. [...] Formula pentru alegerea preşedintelui urmează să o găsim de comun acord şi fără grabă. Mă gândesc că, dacă şeful statului va fi ales nu cu 61, dar cu 70-75 de voturi, ar fi un element de stabilitate pentru întreaga coaliţie”, a declarat, între altele, Dumitru Diacov. În context, democratul a mai vorbit şi despre dialogul cu PCRM. „Ideea a fost că toate cele trei partide din coaliţie să invităm comuniştii, fiindcă guvernul va avea nevoie de un sprijin mai larg din partea populaţiei. [...] În condiţiile în care cu Dodon (socialistul Igor Dodon n.r.) este acum greu să discuţi, o opoziţie constructivă şi una distructivă ar fi o soluţie pentru viitoarea guvernare”, a mai spus politicianul.

XS
SM
MD
LG