Linkuri accesibilitate

80 de ani de la nașterea lui Elvis Presley (1935-1977)


Cei opt Elvis ai lui Andy Warhol, 1963.
Cei opt Elvis ai lui Andy Warhol, 1963.

A fost îndrăgit de milioane de oameni din cauză că avea talent și charismă, era arătos, senzual și de treabă.

Cunoscut în lumea largă mai degrabă doar după numele său mic, Elvis e considerat una din cele mai importante figuri ale culturii populare din secolul 20 și una din personalitățile definitorii ale Americii.

Regele Rock and Roll-ului, cum i s-a mai spus, sau, simplu, Regele, a cântat melodii care la lansarea lor ajungeau instantaneu în topuri. „Love Me Tender”, „All Shook Up”, „It’s Now Or Never”, „Are You Lonesome Tonight” sînt încă pentru milioane de oameni la fel de proaspete și de relevante ca acum o ajumătate de secol, în ciuda faptului că aparțin unui gen muzical considerat efemer în comparație cu clasicii, deși Elvis a devenit el însuși, între timp, un clasic.

Elvis Presely a fost singur la părinți. A terminat liceul în 1953 la Memphis, unde ai lui s-au mutat când el avea 13 ani. Influențele sale muzicale vin de la muzica pop și country din vremea respectivă, de la muzica gospel pe care o auzea la biserică, și de la rythm & blues-ul negru cu care se îmbiba nopțile pe istorica Beale Street din Memphis, în adolescență.

Și-a început cariera muzicală la legendara casă de discuri Sun Record din Memphis în 1954.

În 1956 era deja o senzație pe plan internațional

Cu un sunet și cu un stil care combinau în mod unic diversele influențe muzicale care l-au format, Elvis a inaugurat o întreagă nouă eră în cultura populară și în muzica din Statele Unite.

A fost cel mai mare promotor al genului cunoscut sub numele de rockabilly, o fuziune ritmată alert între country și rythm & blues.

În 1955, firma RCA Victor îi cumpără contractul de la Sun Records printr-o înțelegere arajată de colonelul Tom Parker, care avea să devină impresarul său pentru mai mult de 20 de ani.

Piesa „Heartbreak Hotel”, lansată în ianuarie 1956, ajunge pe primul loc în topuri, și Elvis devine figura centrală a noului sunet la modă, rock and roll-ul, și apare la mai multe rețele de televiziune. Tot în 1956 își face debutul în film cu pelicula „Love Me Tender”.

În ciuda statutului său de celebritate, Elvis se înrolează pentru a-și face serviciul militar obligatoriu în 1958, pe care îl petrece în cea mai mare parte a timpului la Friedberg, Germania. Aici o cunoaște pe Priscilla Beaulieu, care avea doar 13 ani, și cu care se va căsători duă 7 ani și jumătate.

În 1960, Presley reia înregistrările de studio și înregistreaz câteva din cele mai mari succese ale sale. În același an, face mai multe filme la Hollywood, luate în derîdere de critici, dar cu un mare succes comercial.

A jucat în 33 de filme, a făcut istorie prin aparițiile sale televizate, și a avut un foarte mare succes cu turneele sale de la Las Vegas.

A vândut peste un miliard de discuri în toată lumea, a fost nominalizat de 14 ori la premiile Grammy, din care a cîștigat trei, iar la 36 de ani primește premiul Grammy pentru întreaga carieră artistică.

Abuzul de medicamente îi afectează sever sănătatea. Supraponderal, cu mintea rătăcită din cauza medicației, și abia putînd să ducă la capăt concerte deja scurtate considerabil, Elvis Presley încetează din viață subit în 1977, la 42 de ani, în conacul său numit Graceland, acum un muzeu.

Zeci de mii de oameni au luat parte la funeraliile de la Forest Holl Cemmetery, unde Elvis a fost îngropat alături de mama lui.

În urma unei tentative de a i se fura rămășițele pămîntești, Elvis și mama lui sînt dezhumați și îngropați din nou în Grădina Meditației din Graceland.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG