Linkuri accesibilitate

Refugiați sirieni extrădați în Bulgaria


Copii, refugiați sirieni în Bulgaria
Copii, refugiați sirieni în Bulgaria

Germania, Austria și Ungaria vor expedia în următoarele luni spre Sofia 7 500 de refugiați, majoritatea sirieni.

Bulgaria este supusă unor presiuni din partea altor țări europene, să-și ia înapoi sirienii ce au primit statut de refugiați pe teritoriul său. Germania, Austria și Ungaria vor expedia în următoarele luni spre Sofia 7 500 de refugiați, majoritatea sirieni.

Secretarul general al Ministerului de Interne, Svetlozar Lazarov, a confirmat disponibilitatea Sofiei de a accepta înapoi un prim grup de 684 de refugiați. După el, 7500 sunt cererile de extradare la care se adaugă demersurile din partea altor țări europene prilejuite de diferite cazuri concrete - documente pierdute, stabilirea unor legături de familie etc.

În 2014, Bulgaria a primit înapoi 184 de persoane care au obținut statut de refugiat pe teritoriul său. Până acum au fost confirmate alte 684 de cazuri.

Germania a trimis Sofiei o listă cu 2 775 de persoane. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de interne a declarat că reîntoarcerea refugiaților poate fi împiedicată numai de eventuale nereguli în procedura bulgară de acordare a statutului de refugiat. Sofia este obligată să-și ia înapoi refugiații în confirmitate cu Regulamentul Dublin.

Bulgaria și-a dat până acum acordul de a accepta un număr de 3613 de persoane - jumătate din cererile trimise din alte țări membre.

La intrarea în Bulgaria, de regulă din Turcia, solicitanții de azil sunt înregistrați în sistemul de amprente digitale Eurodac. Reținerea acestora într-o altă țară va putea fi urmată de extradare în Bulgaria fără evocarea unor motive speciale.

Bulgaria și Grecia au cerut de la țările europene mai bogate să preia o parte din imigranții sirieni. Împotrivă Bulgariei și Italiei însă a fost inițiată o procedură de penalizare pentru încercarea de a împiedica intrarea pe teritoriul lor a unor grupuri de imigranți – în majoritatea cazurilor, fără documente de identitate. Sofia a fost aspru criticată de „Human Rights Watch” pentru „tratamenul inuman al refugiaților”.

În 2013 și 2014 în Bulgaria au intrat aproape 40 000 de imigranți care au cerut azil. Majoritatea provin din Siria și Afganistan. Numai 6520 au primit statut de refugiați.

XS
SM
MD
LG