Linkuri accesibilitate

„Să curgă cerneală şi nu sânge!”


Solidaritate la Chișinău cu victimele atentatului terorist de la Paris împotriva săptămînalului satiric „Charlie Hebdo”.

În jur de 50 de oameni, între care jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, dar şi simpli cetăţeni, au fost prezenţi astăzi în faţa Ambasadei Franţei de la Chişinău ca să-şi exprime solidaritatea cu revista satirică „Charlie Hebdo”, a cărei redacţie din Paris a fost miercuri ţinta unui atac armat soldat cu moartea a 12 persoane, între care opt ziariști și cunoscuţi caricaturişti de la acest săptămânal.

Manifestanţii au venit cu flori, lumânări, şi pancarte pe care scria „Je suis Charlie”, în traducere „Eu sunt Charlie”. Ei au scandat sloganul de solidaritate sub care miercuri seara au avut loc manifestaţii la Paris şi în multe alte oraşe franceze şi din lume: „Eu sunt Charlie!” „Suntem Charlie!”

Unul dintre iniţiatorii manifestaţiei jurnalistul Doru Dendiu a spus: „E un gest de minimă recunoştinţă şi un omagiu pentru colegi jurnalişti ucişi într-un mod care, cel puţin pe mine, m-a şocat. Mă aşteptam şi mă aştept în continuare la atacuri teroriste, dar îmi pare rău că ele au loc împotriva presei.”

Am stat de vorbă şi cu Olga Bîtcă de la Centrul de resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), organizaţie care a chemat şi ea oamenii în stradă să se solidarizeze cu poporul francez: „Ceea ce s-a întâmpla ieri este inacceptabil într-o ţară democratică. noi preferăm ca să curgă cerneala caricaturiştilor în privința subiectelor de actualitate, să curgă cerneala juriştilor atunci când este un dezacord inconciliabil, să curgă cerneala în privinţa unor opinii politice sau religioase. Să curgă cerneală şi nu sânge. Să nu aibă loc astfel de evenimente precum a fost cel de ieri – atac terorist cel mai sângeros din ultima vreme.”

Recent revenit din Franţa după 10 ani în care a lucrat la Consiliul Europei, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi a fost consilier al Comisarului european pentru drepturile omului, Victor Munteanu a explicat de ce şi-a făcut apariţia în faţa Ambasadei: „Sunt aici în semn de solidaritate. După zece ani petrecuţi în Franţa sunt foarte ataşat de acest popor. Ceea ce s-a întâmplat ieri clar ofensează şi deranjează. Înţeleg că totuşi există încă în societăţi această ură, xenofobie, există un soi de rasism pentru chestii absolut incompresibile. Pentru un desen să fie împuşcate 12 persoane este ceva abominabil.”

Directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a spus că manifestaţia nu e doar un semn de solidaritate, ci şi de exprimare a unor temeri: „Am venit pentru că suntem şi noi reporteri, utilizăm şi noi aceeaşi armă - peniţa, şi pentru că uneori suntem şi noi critici faţă de zeităţile pe care alţii le consideră zeităţi, dar pe care noi le vedem cu nişte defecțiuni, păcate sau probleme. Considerăm că un Kalașnikov nu poate fi folosit nici împotriva unei peniţe, a unui creion, a unui jurnalist, nici împotriva oricărei libertăţi de exprimare. Suntem împotriva Kalaşnikov-urilor întotdeauna şi oriunde. Şi suntem pentru libertatea de expresie. Nu credem că ceea ce s-a întâmplat la Paris este departe de problemele care frământă societatea de la Chişinău şi presa de la Chişinău. Jurnaliştii de la Paris, din Franţa, din Europa sunt solidari, sunt mulţi, îşi cunosc drepturile şi le pot apăra. Noi, aici, suntem puţini, nu ne respectăm libertăţile şi trebuie să fim îngrijoraţi de ce ni se poate întâmpla într-o bună zi şi nouă. Noi, doar că nu am fost omorâţi, dar în rest, am simţit tot pachetul de ameninţări.”

Iată şi opinia activistului pentru drepturile omului, Oleg Brega: „Am impresia că cei care au atacat ieri redacţia săptămânalului Charlie au încercat să înfricoşeze lumea, au încercat să descurajeze libertatea de exprimare. Oamenii care au ieşit în stradă în Franţa ieri şi care astăzi ies şi în alte capitale încearcă să demonstreze contrar, că libertatea de exprimare e preţioasă şi nu o să renunţăm la ea, că nu ne temem de niște oameni mascaţi şi înarmați. Mi-am pus la profil pe internet sloganul „Je suis Charlie”, alţii au făcut la fel şi iată că am ieșit şi în stradă să ne arătăm solidaritatea cu poporul francez şi cu jurnaliştii, cu caricaturiştii de la această publicaţie.”

Jurnalistul Vasile Năstase: „În aceste clipe nu ne putem gândi la nimic altceva decât la solidaritate umană cu oamenii care au murit nevinovaţi, cu colegii noştri de breaslă, cu toţi acei care au avut de pătimit în urma acestui act sângeros şi terorist. Suntem cu inimile însângerate şi noi, jurnaliștii din Republica Moldova. transmitem sincerele noastre condoleanţe familiilor jurnaliştilor care au dispărut, Ambasadei Franţei la Chişinău, tuturor francezilor. În aceste clipe Franţa este o ţară însângerată, o ţară atacată aşa cum s-a întâmplat şi pe 11 septembrie 2001 când SUA au fost atacate de asemenea de acte de violenţă şi de terorism. Trebuie să ne solidarizăm. Trebuie să înţelegem că nimic mai sfânt decât libertatea de exprimare nu poate exista.”

În faţa Ambasadei franceze din capitală au venit şi câţiva tineri, între care şi eleva Ilinca Mazureac: „Vreau să-mi arăt susţinerea faţă de victimele atacului şi faţă de familiile lor, pentru că chestia asta a fost o nedreptate şi ne afectează pe noi toţi, pentru că nu suntem întotdeauna în siguranţă, mai ales jurnaliştii care scriu adevărul.”

În semn de solidaritate preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi premierul în exerciţiu Iurie Leancă au transmis, ieri, câte un mesaj de compasiune omologilor lor din Franţa. Iurie Leancă a calificat atacul drept un act „revoltător” pe care spune că îl condamnă cu vehemenţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG