Linkuri accesibilitate

François Hollande: „un act de terorism împotriva Franței”


Victime ale atentatului de la Paris evacuate de poliție
Victime ale atentatului de la Paris evacuate de poliție

Cel puțin 12 persoane au fost ucise într-un atac armat împotriva redacției săptămînalului satiric „Charlie Hebdo” la Paris

Poliția franceză spune, citata de agenţia Reuters, că cel puțin 12 oameni, inclusiv doi polițiști și un jurnalist, au fost uciși în atacul armat asupra redacției publicației franceze satirice „Charlie Hebdo” din Paris. Poliția a mai spus că zece oameni au fost răniți, câțiva grav, în atacul asupra revistei amenințate de mai multe ori în trecut pentru caricaturi considerate de unii anti-islamice.

Martorii oculari spun că agresorii purtau cagule, aveau pistoale automate Kalasnikov și grenade, și că au fugit după atentat.

Președintele François Hollande sadresîndu-se presei
Președintele François Hollande sadresîndu-se presei

Președintele François Hollande, sosit la locul faptei, a spus reporterilor că a fost „un act de terorism împotriva Franței” si ca patru dintre oamenii raniti se află „într-o stare critica”.

Ca urmare a atacului, Franța a ridicat nivelul de alerta antiterorist la maxim la Paris. Guvernul se întruneste in şedinţă de urgenţă.

La Londra, premierul David Cameron, intr-un mesaj pe Tweeter a condamnat atacul şi şi-a declarat sprijinul pentru poporul francez in lupta impotriva terorismului si pentru apărarea libertăţii presei.

Revista satirica franceza a devenit celebră în 2006 pentru faptul că a republicat caricaturile cu profetul Mahomed, care au fost iniţial publicate in publicatia daneza Jyllands-Posten, provocind revolte importante in lumea araba.

La redacția revistei în timpul turnării unui film
La redacția revistei în timpul turnării unui film

In 2011, biroul revistei a fost tinta unui incendiu deliberat, dupa ce a publicat o caricatura cu profetul Mahomed, sub titlul „Charia Hebdo”. Este de reamintit că şaria este legea islamica promovata de musulmanii extremişti.

Publicatia a fost adusa in instanta in mai multe cazuri in baza legislatiei anti-rasiale, scrie agentia France Presse, care mai precizeaza si ca redactorul sef al publicatiei, Stephane Charbonnier, se afla sub protectia poliţiei dupa ce a primit mai multe ameninţări cu moartea.

În cursul zilei, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile Franței ca să-și exprime solidaritatea cu revista satirică „Charlie Hebdo”. Potrivit AFP, oamenii s-au adunat spontan la demonstrații în 130 de orașe franceze, dar și la Londra, Berlin, Roma și în Quebec.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a aflat în fruntea liderilor internaționali care au condamnat atacurile. O declarație de condamnare a adoptat miecuri seară Consiliul de Securitate ONU.

Un membru al organizației Statul Islamic a lăudat atacul, ai cărui autori încă sunt în libertate, spunând într-un interviu cu Reuters că ei „calcă pe urmele lui Osama bin Laden”.

În Germania noua mișcare anti-islamistă Pegida a spus că evenimentele de la Paris confirmă temerile exprimate de suporterii ei, care protestează săptămânal împotriva așa-zisei „islamizări” a Europei.

XS
SM
MD
LG