Linkuri accesibilitate

Zece obiective pentru 2015 (Ziarul Național)


Spitalele din Moldova riscă să se confrunte cu probleme financiare serioase (e-sănătate.md).

Editorialistul „Ziarului Naţional”, Petru Bogatu, a întocmit o listă de zece lucruri care urmează a fi făcute în 2015, astfel încât ţara să evite dezastrul. Între acestea: implementarea de urgenţă a proiectului convenit cu UE de antrenare a unor magistraţi şi experţi europeni în sistemul judecătoresc şi în instituţiile poliţieneşti, pentru a le conferi un plus de profesionism şi o independenţă efectivă. Transformarea Procuraturii Generale, într-un Minister Public de tip european, intercalat în puterea judecătorească, eradicarea corupţiei la nivel înalt, derusificarea economiei naţionale şi ieşirea din CSI. Toate aceste obiective sunt absolut realiste. Nu cer eforturi supraomeneşti şi investiţii de miliarde. Pentru atingerea lor e nevoie doar de bun-simţ, responsabilitate, elementară onestitate şi, nu în ultimul rând, de ataşament sincer, nu simulat, pentru cauza integrării europene.

De pe portalul Mold-street.com aflăm câte nave maritime au pavilion moldovenesc, astfel, în 2014, Republica Moldova avea 165 de nave maritime cu un tonaj total de 717 mii de tone. Circa 80 la sută o alcătuiesc cargourile, 12 la sută navele ce transportă marfa în vrac, iar 3 la sută sunt tancurile petroliere. După mărimea flotei şi tonajului, mai scrie publicaţia, Moldova a întrecut state maritime din regiune precum Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan sau Ucraina. Flota moldovenească a ajuns să fie de cinci ori mai mare decât cea a României şi să reprezinte zece la sută din flota comercială a Rusiei, mai scrie Mold-street.com.

E-sănătate.md anunţă că spitalele din Moldova riscă să se confrunte cu probleme financiare serioase, din cauza incertitudinii politice. Instituțiile medicale au intrat în noul an fără un buget stabilit. Pentru prima oară în ultimii ani, acestea nu au obținut bani de la CNAM, iar în scurt timp urmează să primească finanțare pentru o singură lună. Problemele financiare sunt generate de faptul că nu a fost aprobată Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2015. Unii directori susțin că se vor descurca, pentru că au rezerve și contează pe o adresare redusă din partea pacienților, în timp ce alții caută de unde mai pot strânge cureaua. Aceștia spun că vor recurge și la disponibilizări.

Pentru astăzi leul moldovenesc se apreciază semnificativ faţă de euro, pe fundalul deprecierii valutei europene faţă de dolar. În faţa dolarului, leul se depreciază şi înregistrează un nou record istoric, scrie Agora.md. Conform datelor Băncii Naţionale pentru ziua de şase ianuarie cursul oficial al valutei europene va fi de 18.77 sau cu 24 de bani mai puţin decât pentru ziua precedentă. Dolarul în schimb, s-a apreciat cu 12 bani față de leul moldovenesc și a ajuns la 15.76 lei. Ceea ce constituie o nouă valoare istorică maximă înregistrată de valuta americană față de leu.

XS
SM
MD
LG