Linkuri accesibilitate

Tiraspolul impune taxe şoferilor din R. Moldova


Ştirea despre introducerea poliţelor de asigurare auto obligatorii i-a nemulţumit în special pe conducătorii auto din zona de securitate.

În ultima zi a anului trecut, liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a semnat un şir de decrete. Unul dintre acestea prevede că începând cu 1 martie proprietarii automobilelor de înmatriculare străine care intră în regiune vor fi obligaţi să-şi procure poliţe de asigurare eliberate de administraţia transnistreană. În decretul semnat de Şevciuk se menţionează expres că sunt vizate şi mașinile înmatriculate în dreapta Nistrului. Autorităţile de la Chişinău spun că este o măsură unilaterală, necoordonată şi contrară formatului de negocieri.

Cât de împovărătoare va fi inovația decretată de liderul tiraspolean, deocamdată, nu se știe. În decretul semnat de Evgheni Şevciuk se menţionează că în decurs de o lună ar urma să fie luate toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a deciziei sale, urmând să fie identificată entitatea care va elibera poliţele de asigurare. Potrivit decretului, asigurările auto vor putea fi procurate la toate punctele de trecere, iar miliţia din regiune va putea opri în orice moment automobilele cu numere de înmatriculare străine pentru a verifica prezenţa asigurării. Ştirea despre introducerea acestor poliţe de asigurare auto i-a nemulţumit în special pe conducătorii auto din zona de securitate, majoritatea dintre care deţin automobile înmatriculate în dreapta Nistrului. Printre ei şi medicul stomatolog din satul Cocieri, raionul Dubăsari Mihai Văzdăuţan:

„E o chestie negativă, dar noi trăim aici de dinainte de conflict şi ne-am deprins cu ieșirile lor din comun, toate chestiile pe care ei le inventează o două zi se răsfrâng direct asupra noastră. Sigur că dacă ne vor obliga noi vom cumpăra această asigurare, doar nu o să mergem pe jos. Noi zilnic trecem vama lor şi sigur că o să ne controleze, de fapt şi aşa foarte des ne opresc şi ne verifică.”

Iată ce spune Ştefan Driga, fermier din raionul Dubăsari:

„Dacă o să ne impună o să cumpăram, că altfel nu putem, noi trebuie să trecem zilnic prin punctul de la Dubăsari. Avem Guvern şi lasă să-şi bată capul. Până la 1 martie sper că se va rezolva.”

Şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan, spune că Tiraspolul a recurs şi de această dată la o acţiune unilaterală, necoordonată cu Chişinăul. Deşi cu o zi înainte de a fi emis acest aşa-zis decret a avut loc o şedinţă a grupului de lucru în domeniul transporturilor, din care fac parte experţi de pe ambele maluri ale Nistrului, subiectul despre introducerea asigurărilor auto obligatorii nici nu a fost menţionat, spune George Bălan:

„Este o măsură unilaterală, care prin implementarea ei poate duce la înrăutăţirea situaţiei populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului şi a acelor străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova pe segmentul transnistrean. Implementarea acesteia contravine în mare parte şi principiilor procesului de negocieri care prevăd ca participanţii în formatul de negocieri să se abţină de la acţiuni unilaterale care ar putea înrăutăţi situaţia populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. Sperăm că nu se va ajunge la aceasta. Există platforme de dialog unde pot fi discutate toate problemele, mă refer şi la grupuri de lucru şi la reprezentanţii politici. Pe subiectul dat vor fi informați şi reprezentanții internaţionali din cadrul procesului de negocieri”.

Analistul politic Oazu Nantoi spune că prin aşa zisul decret Evgheni Şevciuk încearcă să revendice, a câta oară, autodeclarata statalitate a nerecunoscutei republici nistrene. Totodată, Oazu Nantoi e de părere că la mijloc ar fi şi un calcul economic, întrucât criza financiară şi economică din regiunea transnistreană se aprofundează. Liderul de la Tiraspol a şi anunţat că cel puţin în luna ianuarie va înjumătăți adaosul la pensii pentru pensionarii din stânga Nistrului, iar prin impunerea obligativității asigurărilor auto se urmăreşte, de fapt, acumularea unor surse suplimentare la bugetul regiunii, spune Oazu Nantoi:

„În situaţia când rubla rusească a ajuns în colaps, veniturile din bugetul local nu acoperă nici un sfert din cheltuielile sociale. Regimul anticonstituţional se află în disperare şi, probabil, Evgheni Şevciuk a hotărât că pe această cale el ar putea să majoreze veniturile la bugetul local. Asta demonstrează o dată în plus că acest regim anticonstituţional din stânga Nistrului sfidează chiar şi Acordul din 1992 cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului care stipulează expres că părţile vor asigura neîntârziat circulaţia liberă a persoanelor, mărfurilor şi a serviciilor”.

Într-o declaraţie pentru Europa Liberă, avocatul de la Asociaţia Promo-Lex Vadim Vieru consideră şi el că introducerea unei astfel de taxe ar fi ilegală şi ar limita libertatea de circulaţie a persoanelor şi bunurilor pe teritoriul Republici Moldova. Vadim Vieru aminteşte că în perioada anilor 2003-2007 reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol percepeau taxe pentru traversarea liniei administrative, care au cauzat pierderi estimate la 8,1 milioane de dolari persoanelor care au traversat sau au vizitat regiunea transnistreană. În opinia lui Vadim Vieru, aşa zisul decret al liderului de la Tiraspol e o nouă acţiune de provocare a autorităţilor constituţionale:

„În al doilea rând, acesta este o acțiune disperată de a colecta „resurse bugetare”, ținând cont de faptul că asistența umanitară din ultimul timp acordată de către Federația Rusă s-a limitat substanțial, iar „bugetul” regional are un deficit enorm de mare, fapt punctat și de către liderul administrației separatiste în ultima sa conferință. Totuși, mai degrabă că acești bani nu o să ajungă în „bugetul” regional, dar în bugetul unor pseudo-companii de asigurări din regiune, care până la urmă ar fi instituții private. În această situație evident că nu vor crește încasările „bugetului” regional, dar al unor persoane din cercurile administrației separatiste. Nu mai vorbim de faptul că mecanismul care va fi elaborat va fi unul formal și nefuncțional, atât timp cât regiunea transnistreană nu este un stat recunoscut pe plan internațional.”

O taxă de drum pentru automobilele înmatriculate în străinătate a fost introdusă în urmă cu doi ani în dreapta Nistrului. Timp de un an, această taxă a adus venituri de peste 25 de milioane de lei în bugetul de stat. Taxa nu este percepută însă în cazul automobilelor înregistrate în regiunea transnistreană. Acestea circulă fără nici o restricţie pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, doar că nu pot ieşi de pe teritoriul Republica Moldova decât prin punctele vamale cu Ucraina de pe segmentul transnistrean. De mai mulţi ani, Chişinăul şi Tiraspolul poartă negocieri pentru elaborarea unui model de plăcuţe de înmatriculare tranzitorii, recunoscute internațional, pentru autovehiculele înregistrate în stânga Nistrului. Tratativele par să fi ajuns în impas. Chişinăul consideră exagerată cererea Tiraspolului, întrucât prezenţa însemnelor nerecunoscutei republici nistrene pe plăcuţele de înmatriculare ar putea conferi legitimitate regiunii secesioniste.

Previous Next

XS
SM
MD
LG