Linkuri accesibilitate

David Cameron pledează pentru renegocierea grabnică a relației dintre Marea Britanie și UE


Premierul britanic la Halifax
Premierul britanic la Halifax

O declarație în ajunul vizitei Angelei Merkel la Londra.

Premierul britanic David Cameron a declarat că va încerca să renegocieze mai devreme decât se plănuia relația cu Bruxelles-ul și să apropie promisul referendum din 2017 despre menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Prin ce se explică această grabă, se întreabă comentatorii de presă occidentali?

Premierul conservator britanic David Cameron a declarat postului BBC că își dorește să renegocieze cât mai grabnic posibil relația Londrei cu Bruxelles-ul pentru a recăpăta unele împuterniciri și să organizeze cât mai curând și referendumul.

„Aș fi încântat dacă am putea face asta mai devreme. Cu cât mai curând îmi voi putea îndeplini această promisiune a renegocierii și referendumului, cu atât mai bine”, a spus Cameron.

Cameron promisese să organizeze în 2017 referendumul despre menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, dacă Partidul său Conservator câștigă alegerile generale din luna mai anul acesta.

Potrivit agenției Reuters, premierul britanic se află sub presiunea euroscepticilor din propriul partid și a Partidului Independenței Regatului Unit, a cărui popularitate se află în creștere.

Cameron urmează să ia în discuție planurile de reformare a relației cu Uniunea Europeană la convorbirile cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care va vizita Londra miercuri.

Marea Britanie ar vrea între altele să poată restricționa beneficiile sociale pentru imigranții din ale țări ale Uniunii Europene. Premierul britanic spune că aceasta va necesita modificarea tratatelor Uniunii Europene. Angela Merkel, care conduce principala economie a Uniunii Europene, se opune, însă, categoric vreunei modificări care poate afecta libertatea de circulație a forței de muncă.

Liderul Partidului Independenței Regatului Unit, Nigel Farage, a criticat la televiziunea Sky News planurile lui Cameron. Referendumul va fi scos pe line moartă, iar reușita renegocierii este „foarte puțin probabilă”, a spus Farage.

Rezultatele alegerilor din luna mai, de care depind promisiunile premierului Cameron, sunt mai impredictibile ca niciodată în istoria modernă a Marii Britanii. În sondajele de opinie, Conservatorii cedează ușor în fața Laburiștilor, dar mulți analiști cred că nici unul din cele două mari partide nu va câștiga majoritatea. Poate rezulta un guvern de coaliție din două sau mai multe partide.

Relația cu Uniunea Europeană nu este singurul subiect de campanie. Cameron al cărui partid de centru dreapta guvernează din 2010 în coaliție cu liberal-democrații de centru stânga, a făcut chiar la sfârșitul săptămânii trecute un schimb de acuzații cu Laburiștii pe tema politicilor economice.

Laburiștii acuză Conservatorii că au îndatorat prea tare bugetul, iar acum plănuiesc să reducă deficitul prea repede, din rațiuni pur ideologice.

Suporterii lui Cameron spun, la rândul lor, că economia britanică în mărime de 2,5 de trilioane de dolari a ieșit cu bine din cea mai gravă criză de la cel de-al Doilea Război Mondial și se bucură astăzi de cea mai rapidă creștere dintre toate marile economii avansate.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG