Linkuri accesibilitate

New York Times: „ținînd cont de istorie, e greu să fi optimist”


Ambasadoarea SUA, Samantha Power, și reprezentanta permamentă a Argentinei la ONU, Maria Cristina Perceval, în timpul votului din Consiliul de Securitate
Ambasadoarea SUA, Samantha Power, și reprezentanta permamentă a Argentinei la ONU, Maria Cristina Perceval, în timpul votului din Consiliul de Securitate

Comentarii americane pe marginea respingerii rezoluției în favoarea unui stat palestinian în Consiliul de Securitate ONU.

Ce reactii a stirnit in America incercarea nereusita a palestinienilor de a obtine un vot favorabil crearii statului, in Consiliul de Securitate ONU? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Un editorial, aparut in New York Times, caracterizeaza drept nesurprinzatoare exasperarea presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas care, la 80 de ani, isi vede popularitatea deteriorata, pe fondul esecurilor succesive ale negocierilor de pace cu Israelul.

Nadia Hijab, director executiv al unei retele de informare palestiniane a spus ca echipa lui Abbas are nevoie de pasi semnificativi pentru a-si redobindi credibilitatea. New York Times aminteste ca politici israeliene, intre care extinderea unor asezari evreiesti, au indepartat perspectiva crearii unui stat Palestinian. Dar – crede editorialistul – „Actiunile domnului Abbas vor inrautati probabil si mai mult situatia” in legatura cu aceasta aspiratie palestiniana”. Asta pentru ca un astfel de demers la ONU, inainte de alegerile din Israel, programate la 17 martie ofera dreptei israeliene motive sa atace pozitiile palestiniene si sa respinga planurile de pace.

La inceputul saptaminii, Abbas a cerut un termen pentru retragerea israeliana si crearea statului palestinian pina la sfirsitul lui 2017. In Consiliu, dupa un lobby intens american si israelian, rezoluția a obtinut doar opt din cele 15 voturi față de nouă cit avea nevoie. „Fapt este – arata editorialul – ca Statele Unite, care au votat impotriva, sprijina idea unui stat palestinian, iar Franta, care a votat pentru, are unele rezerve”.

Dupa acest vot, arata New York Times, Abbas a facut un gest si mai provocator, aderind la Tribunalul Penal International, in cadrul caruia palestinienii pot formula capete de acuzare impotriva unor oficialitati israeliene pentru constructia de asezari sau pentru operatiuni militare. Congresul American a avertizat in repetate rinduri că poate impune sanctiuni impotriva Autoritatii Palestiniene, inclusiv sistarea ajutorului, in valoare de circa 400 de milioane de dolari, in cazul aderarii la Tribunal. Dar care va fi reactia este inca neclar pentru ca orice sanctiuni occidentale pot duce – arata editorialul – la prabusirea Autoritatii Palestiniene, ceea ce se poate materializa in primejdii suplimentare pentru Israel.

In conformitate cu regulile convenite, Autoritatea Palestiniana nu poate inainta o plingeri impotriva Israelului mai devreme de 90 de zile. New York Times arata ca nu e imposibil ca menevrele lui Abbas sa dea rezultate, fortind părțile sa ajunga la intelegeri. „Dar tinind cont de istorie, e greu sa fi optimist” – conchide editorialistul.

XS
SM
MD
LG