Linkuri accesibilitate

Oameni din întreaga lume au salutat cu bucurie începutul anului 2015


La Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina
La Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina

Spectacole de focuri de artificii, lasere şi lumini, mulţimi de oameni adunaţi să le vadă, incidente tragice în China în noaptea de Revelion.

Oameni din întreaga lume au salutat cu bucurie începutul anului 2015. Peste un milion de oameni au venit în portul Sydney, din Australia, să privească spectacolul focurilor de artificii de lângă Operă.

Opera din Sydney
Opera din Sydney

Şi în Emiratele Arabe Unite sute de mii de oameni au urmărit ceea ce este considerat cel mai mare foc de artificii din lume şi show-ul de lasere de pe cea mai înaltă clădire de pe planetă Burj Khalifa.

Tot în noaptea dintre ani zeci de mii de oameni au înfruntat temperaturi sub zero grade în Piaţa Roşie de la Moscova pentru un spectacol de artificii mai modest care a iluminat catedrala Sf. Vasile şi Mausoleul lui Lenin.

Mai târziu, la Berlin, oamenii s-au adunat la Poarta Brandenburg pentru festivităţi ce au inclus un concert în aer liber, marcând 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

La Moscova
La Moscova

Iar la Paris un spectacol animat cu lasere şi lumini a fost proiectat pe Arcul de Triumf, în timp ce faimosul bulevard Champs d'Elysees a fost neîncăpător pentru miile de oameni care s-au adunat să marcheze începutul anului 2015.

În China, festivitățile au fost umbrite de știrea tragediei în Shanghai, unde cel puțin 35 de persoane au fost ucise şi alte 43 rănite într-o busculadă, chiar înainte de miezul nopții, pe faimoasa faleză Bund, unde în mod tradiţional, de Anul Nou, se adună sute de mii de oameni. Cauzele ce au provocat panica şi busculada sunt cercetate de oficiali, care săptămâna trecută au anulat un spectacol în același loc pentru a se evita adunarea unei mulţimi imense de oameni în care se pot produce incidente.

Maşini ale salvării la Shanghai
Maşini ale salvării la Shanghai

O stare de spirit sumbră s-a resimțit şi în Malaiezia în legătură cu prăbuşirea avionului de pasageri al companiei AirAsia, pe 28 decembrie (al treilea accident tragic pentru zborurile malaieziene în 2014), şi inundaţiile din nord-estul ţării care au forţat peste 250.000 de oameni să-şi părăsească locuințele.

În capitala irakiană Bagdad, oficialii au anulat pentru o noapte regimul de stare excepțională introdus acum un deceniu. Restricţiile au fost ridicate pentru ca oamenii să poată sărbători Anul Nou până târziu. Totuşi, anumite străzi din cartierele comerciale au fost închise ca măsură de precauţie împotriva unor eventuale atacuri sinucigașe ale militanţilor islamiști care terorizează orașul de luni de zile.

Pe Broadway, la New York
Pe Broadway, la New York

La Hong Kong, sute de mii de oameni s-au adunat pentru a viziona un spectacol pirotehnic în apropierea golfului, la doar câteva săptămâni după ce oficialii au distrus corturile pe care protestatarii pro-democrație le-au instalat în stradă.

În Spania, sute de mii de oameni au venit să petreacă la Puerta del Sol din Madrid, în timp ce la Barcelona a avut loc un spectacol impresionant de zeci de mii de focuri de artificii.

Şi în capitala engleză, la Londra, de Revelion au avut loc un show de focuri de artificii de-a lungul râului Tamisa, iar în capitala scoțiană Edinburgh a fost organizată şi în acest an tradiționala petrecere de stradă cunoscută sub numele de Hogmanay.

Rugăciunea de la Meiji shrine din Tokyo
Rugăciunea de la Meiji shrine din Tokyo

În Japonia, cutii mari au fost plasate în apropierea altarului Meiji Jingu din Tokyo în care adepţii cultului Shinto îşi pot lăsa rugile de speranţă şi succes pentru noul an care a început.

XS
SM
MD
LG